A hét könyve : Kávészünet

A hét könyve

Littkei-Móricz Imre: Kirekesztetten

Littkei-Móricz Imre: Kirekesztetten

Littkei-Móricz Imre Kirekesztetten című  memoárkötete a szerző magánkiadásában 2013-ban jelent meg.

Móricz Zsigmond 1936-ban találkozott Littkey Erzsébettel, Csibével, aki fogadott lánya lett. Róla az egykori lelencgyerekről mintázta Árvácskát azonos című regényében. Irodalomtörténeti szempontból joggal tekinthetjük az író utolsó múzsájának, akiről Német László azt írta: „Csibe – Árvácska – Erzsike : a Móricz Zsigmond utolsó költeménye”

A Kirekesztetten című könyv szerzője Móricz Imre (Littkey Imre) az író fogadott gyermeke, Csibe fia. 1935. április 14-én született, édesanyja betegsége miatt alig egy évesen került a Gyermekmenhely gondozottjaként nevelőszülőkhöz Zagyvarékasra. Az ott töltött éveket megszakította az a mintegy egy éves rövid időszak, amelyet Móricz haláláig Leányfalun töltött, s amelyről így emlékszik: „Az életem regényében Móricz Zsigmond Tiszacsécsét boldog  szigetnek nevezte. Ha neki Csécse volt a mindenható  boldog sziget, akkor nekem az ő Leányfaluja volt az, hiszen az alatt az alig több, mint egy év alatt, amennyire gyermekeként az ő házában, családjának tagjaként  élhettem, az maga volt a valóságos csoda! Lelencsorból a paradicsomba!”

A szerző személyes emlékein keresztül bepillantást enged abba a családi miliőbe, amely Leányfalun Móriczot körülvette, s amely rövid ideig neki is otthont adott. Nem a manapság divatos irodalmi bulvár stílusában mutatja be a család tagjait, hanem a szemtanú hitelességével, saját élményein keresztül. Móricz titkainak feltárása nem célja, de mégis sok eddig ismeretlen információval gazdagítja az olvasót  az íróról, az emberről.

Elsősorban nem irodalomtörténészeknek, de mindenképpen az irodalom és irodalomtörténet iránt érdeklődőknek ajánlott olvasmány.

Szerk.: Tálos Irén

Vélemények

Hozzászólás küldése