A 21. századi magyar groteszk – érdemjegye: jeles : Kávészünet

A 21. századi magyar groteszk – érdemjegye: jeles

Rényi Ádám: Osztálytalálkozó és más mesék inkább felnőtteknek

Rényi Ádám kötete kívül és belül is elnyerte tetszésem. Szeretem a minimalista dolgokat, így a borítója azonnal megfogott. A fülszöveget elolvasva tudtam, hogy nekem ez a könyv kell. Egy véletlen folytán egyik barátomtól egy könyv nekiajándékozása után (erről előtte már tudott) meglepetésként cserébe megkaptam az Osztálytalálkozót. Nem váratott sokáig, nagyon kíváncsi voltam rá, így gyorsan el is kezdtem az olvasását. Egyik kedvencem lett, azóta pedig elég sokszor ajánlottam boldog-boldogtalannak, de így azért mégis több emberhez eljut(hat), hogy ez a könyv létezik nálunk is:

Rényi Ádám: Osztálytalálkozó és más mesék inkább felnőtteknek katalógusunkban >>>

Örkény István egyperceseihez tudnám hasonlítani a stílust. Nagyon olvasmányos, és a groteszk jellemző vonásait magára öltik a kötetbéli novellák. Terjedelmükben pár oldalasak, ezeket is gyorsan el lehet olvasni, a témák pedig maiak, így nemcsak a kiadója miatt 21. századi. (Elnézést a szóviccért.)

Más szerint is hasonlít Örkényhez. Kép forrása ITT.

A legjobban a Bűn és bűnhődés, valamint a Nem érdemes elkésni című írás tetszett. Nem spoilerezek, akit érdekel, olvasson utána.

Most pedig tűkön ülök, mert elviekben éppen ma, az idei Ünnepi Könyvhétre jelent meg Rényi Ádám új novelláskötete, A bezzeggyerek és más felnőttmesék.

Ha pedagógus lennék, megadnám neki arra is a jeles osztályzatot, így látatlanban. Az Osztálytalálkozó egyértelműen csillagos ötös.

BELEOLVASÓ A KIADÓ OLDALÁRÓL ITT.

Juhász István

(a borító forrása: https://bit.ly/3O82Tvk)

Vélemények

Hozzászólás küldése