A hét könyve: Christian Jacq: Champollion l’Égyptien : Kávészünet

A hét könyve: Christian Jacq: Champollion l’Égyptien

Az egyiptológia iránti lelkes érdeklődésnek több évszázados történelme van.

Ahogy azt szokták mondani, már az ókori görögök is…

Az egyiptomi mitológia két fontos alakjának történetét is Plutarkhosz (46/48-125/127), görög krónikás, életrajzíró révén ismerhetjük meg. Osiris és Isis története az egyiptomi vallás alapköve.(Az „Iszisz és Oszirisz” c. mű megtalálható a katalógusunkban).

A középkorban is nagy az érdeklődés az ókori civilizáció iránt.

Egy újabb fontos lépés a megismerés útján Napóleon egyiptomi hadjárata (1798-1801), amelynek során a katonák mellett több, mint ötszáz civil, köztük mintegy százötven biológus, ásványkutató, nyelvész, matematikus, kémikus és más tudós 1798 július elsején Alexandriánál a fáraók földjére lép.

Napóleon ekkor már világhódítói terveket dédelget, és Nagy Sándor nyomán a következőt vallotta: „Keletre kell menni, ott van minden hatalomnak és nagyságnak a forrása.” Vagyis ex oriente lux, azaz a fény keletről jön.

A piramisok árnyékában hangzik el Napóleon híres mondása: „Katonák! Négy évezred tekint le rátok!”

Ezen a hadjáraton számos felfedezés történik, és ekkor találja meg a Pierre-Francois Bouchard (1772-1832) 1799. július 15-én a rosette-i követ is, amelyen V. Ptolemaiosz Kr. e. 196-ban íródott rendelete áll a különféle adókról és a templomokban felállítandó szobrokról. A szöveg háromféle írásban jelenik meg a sötét gránitkövön: hieroglifikus (az istenek szavaival) és démotikus írással (a nép nyelvén), valamint görögül. Így tudja Jean-Francois Champollion (1790-1832) francia klasszika-filológus1822-ben és Thomas Young (pedig 1823-ban 1773-1829) angol polihisztor megfejteni a hieroglifák rég elfeledett jelentését, megteremtve ezzel az egyiptológia, mint tudományág alapjait.

Christian Jacq, a nagy mesélő, aki egyben neves és elismert egyiptológus is, ennek a rendkívüli személynek és nyelvzseninek mutatja be az életét ebben a könyvben.

A mű nyelvezete egyszerű, ugyanakkor sodró lendületű, a téma érdekessége miatt magával ragadó.

Kitűnő olvasmány egy ilyen forró, szinte trópusi nyáron.

A könyvet megtalálják gyűjteményünkben eredeti nyelven, franciául.

Jean-Francois Champollion festményét megtekinthetjük a Szépművészeti Múzeum Egyiptom Kiállításán is.

Batári Tibor

(kép forrása: https://bit.ly/2KhBhnQ)

Vélemények

Hozzászólás küldése