Vajon mi jut eszünkbe elsőre arról a szóról, hogy Itália? : Kávészünet

Vajon mi jut eszünkbe elsőre arról a szóról, hogy Itália?

Akad olyan, akinek az olasz művészet – vannak, akik szerint Itália önmagában egy hatalmas múzeum – másoknak – akik inkább a hasukat szeretik – az olasz konyha, ami tulajdonképpen szintén művészet, az ételek elkészítésének művészete, azaz a gasztronómia.

Végeredményben lényegtelen is, hogy melyikre gondolunk, a kettő szerves módon összefügg.

Az olaszok tudják, hogyan kell élni. Jelmondatuk: jókat együnk-igyunk, a művészetekben pedig alkossunk maradandót. Élvezzük a napot, éljük át a pillanatot, vagyis éljünk a mának! (Carpe diem!, ami a horatiusi alapelvek egyike) Ez az időtlenség és a pillanat megragadása jelenik meg az olasz művészetekben pl. Leonardo (1452-1519), Michelangelo (1475-1564) vagy éppen Bernini (1598-1680) alkotásaiban, a reneszánsz időszakában, vagy ahogy ők hívják, a rinascimento (újra- vagy újjászületés) korában. Mi a kifejezést a francia nyelvből vettük át (renaissance), ami szintén újra- vagy újjászületést jelent.

Ez az életérzés azonban nemcsak erre a korra igaz, hanem az olasz népre általában. Valójában, ahogy más országokban is, itt is nagyok a különbégek Észak és Dél között, azonban az élet, a szabadság, és – földrajzi elhelyezkedéséből adódóan – a tenger és a napfény szeretete az egész népre jellemző.

Szerencsénk van, mert itt a nyár, a nyaralás, kirándulás és napfürdőzés, a tengerben való lubickolás ideje, és ha az olasz civilizációval kapcsolatos ismereteinket szeretnénk olasz és magyar nyelven bővíteni, ez a remek kiadvány erre kiválóan alkalmas, amely „Gasztrokulturális kalandozások olaszul” címmel jelent meg a PONS kiadó gondozásában, és nálunk természetesen megtalálható.

A könyv kikölcsönzésére azonban egy kicsit várni kell, ugyanis könyvtárunk szeptember 2-án nyit újra, de elindulhat a visszaszámlálás.

Van egy jó hírem: már csak 47-et kell aludni addig.

Batári Tibor

(kép forrása: https://bit.ly/2M06VJ0)

Vélemények

Hozzászólás küldése