Olvasnivalók az OIK-ban a 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál kapcsán: Karl Ove Knausgård és a norvég irodalom : Kávészünet

Olvasnivalók az OIK-ban a 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál kapcsán: Karl Ove Knausgård és a norvég irodalom

Könyvtárunkban közel ezer norvég nyelvű könyv közül válogathatnak az érdeklődők. Nemcsak Ibsen, Hamsun, Sigrid Undset, de olyan népszerű kortárs írók műveit is kézbe vehetik olvasóink, mint Linn Ullmann, Niels Fredrik Dahl, Lars Saabye Christensen, Erlend Loe, Per Petterson, Tore Renberg, Kjell Askildsen.

Az idei Könyvfesztivál díszvendégének, Karl Ove Knausgårdnak eddig megjelent műveiből tizenegy kötet található meg könyvtárunk gyűjteményében norvégul, ebből egyelőre csak három magyar fordításban is.

Olvasható nálunk Knausgård nagy feltűnést keltett első kötete, az Ute av verden (1998).

Az író Min kamp (2009–2011) című regényfolyamának mind a hat kötete kölcsönözhető norvégul, magyar fordításban pedig megtalálható az első három (Petrikovics Edit és Patat Bence felváltva fordították a terjedelmes köteteket). Reméljük, nemsokára állományba kerül az idei Könyvfesztiválra megjelenő negyedik is!

Az esszéíró Knausgård megismerhető a Så mye lengsel på så liten flate (2017) című, Munch festészetéről szóló könyvéből, illetve az I kyklopenes land. (2018) című tavaly megjelent esszékötetéből.

A mai művészek által illusztrált, gyönyörű kiállítású Om året (2018) négy könyvet gyűjt egybe (Om høsten, Om vinteren, Om våren és Om sommeren). Az író az évszakok szerint könyvekbe rendezett kis enciklopédián keresztül írta le a világ dolgait az akkor még az édesanyja hasában növekvő legkisebb lányának.

Végül szeretném felhívni a norvégul olvasók figyelmét könyvtárunkba újonnan érkezett különleges irodalmi válogatásra, Jan H. Landro: Frå Nora til Karl Ove – og 84 andre personar i norsk litteratur. A könyv, válogatási elvének köszönhetően szokatlanul újszerű bepillantást ad a norvég irodalomba a sagáktól egészen napjainkig.

Kőszegi Dóra

Vélemények

Hozzászólás küldése