Philippe Lançon: Le lambeau : Kávészünet

Philippe Lançon: Le lambeau

Könyvtárunk francia nyelvű állománya számos újdonsággal gazdagodott. Ilyen újdonság az idei év Femina díjas műve is, Philippe Lançon Le lambeau című önéletírása.

A mű központi témája a Charlie Hebdo című lap ellen irányult 2015-ös támadás. A szerző maga is újságíró, aki az események idején a szerkesztőségben tartózkodott, és az arcán súlyos sérüléseket szenvedett. Erre a sérülésre utal a mű címéül választott szó, a ’lambeau’. Ez elsősorban rongydarabot, papírdarabot jelent, de ugyanakkor a véltelenül vagy szándékosan felsértett, felhasított bőr- vagy szövetdarabot is így nevezik, és azt is melyet a sebészek kórházi műtétek során a bőrhiányok pótlására tesznek félre.

A mű nem magát a tettet elemzi, nem célja az Iszlám Állam működésének, gondolkodásmódjának bemutatása. Annak a belső útnak, változásnak a feltérképezésére vállalkozik, melyen maga a szerző ment keresztül az alatt a kilenc hónap alatt, amit a támadás után a kórházban, illetve otthon töltött. Annak a változásnak, ami a környezetében élőkön visszatükröződve és első kézből tapasztalt.

Az elbeszélés a történések előtti estén, 2015. január 6-án kezdődik. Másnap, a Charlie Hebdo szerkesztőségében tett látogatása alatt történik a merénylet.

A szerző könyvkritikákat is ír. Ebben az időszakban jelent meg Michel Houellebecq sok vitát kavaró regénye, a Behódolás, melyről Lançon is írt a Libération című lapba.  A dolgok egybeesése a véletlen műve. Ezután jön a támadás utáni sokk, a sajtó, a rendőrség, a műtétek és a gyógyulás véget nem érő, gondolkodással teli órái.

Az Epilógus New York-ba viszi az olvasót. 2015. november 13-át írunk: a Bataclan elleni támadás napja.

A legfontosabb kérdés, amely a műben és elbeszélőjében, mint minden ilyen jellegű és súlyú traumát megélt emberben megfogalmazódik, hogy hogyan tovább, vissza lehet-e még térni az eddigi élethez, a régi kerékvágásba.

Interjú a szerzővel a Gallimard kiadó honlapján:

https://bit.ly/2LdLzVv

 

Sáska Gáborné

Vélemények

Hozzászólás küldése