A Francia Akadémia Nagydíja 2018 : Kávészünet

A Francia Akadémia Nagydíja 2018

Mint minden évben, idén is szeptemberben kezdődik a nagy irodalmi díjak időszaka Franciaországban (Rentrée littéraire). Ekkor jelennek meg az első listák a díjakra esélyes szerzőkről illetve műveikről.

A nagy irodalmi díjak sorát a Francia Akadémia Nagydíja nyitja október 25-én.

Idén szeptember 27-én volt az első forduló, melynek során nyolc cím került fel a jelöltek listájára. Október 11-én négyre szűkült a jelöltek sora. Ebből a négy címből választotta ki a tegnapi nap folyamán a 40 tagú testület a győztest.

Az idei díjazott Camille Pascal: L’été des quatres rois (A négy király nyara) című regénye lett. A díj egy 10 000 eurós pénzösszeggel jár (szemben a Goncourt 10 eurós jelképes csekkjével).

Camille Pascal 1966-ban született. Ez az első regénye. Végzettsége szerint történész. Jelenleg az államtanácsnál köztisztviselő. Eddig történelmi és politikai tematikájú esszéket írt.

Most megjelent regénye egy olyan időszak eseményeit dolgozza fel, melyet még erről az oldaláról nem nagyon taglalt eddig senki. 1830 nyarán játszódik a történet, a júliusi forradalom időszakában, amikor két hónap alatt négy király követte egymást Franciaország trónján: X. Károly, XIX. Lajos, V. Henrik és Lajos-Fülöp. A laudációban Hélène Carrère d’Encausse elmondta, hogy a választás azért is esett erre a műre, mivel szerzője mesterien ötvözte a történeti vonalat az írói képzelettel; annyira hitelesen festi le az eseményeket, mintha maga is részvevője lett volna az eseményeknek.

Az író regénye szerepel még a Prix Interallié listáján is melyet november második hetében hirdetnek ki.

A következő díj a Prix Fémina lesz, melynek kihirdetésére november 5.-én kerül sor.

Vélemények

Hozzászólás küldése