Mai szlovák írók 7. – Etela Farkašová az idei Anasoft litera-díjas : Kávészünet

Mai szlovák írók 7. – Etela Farkašová az idei Anasoft litera-díjas

2018. szeptember 19-én este Pozsonyban 13. alkalommal adták át a legrangosabb szlovák irodalmi díjat, az Anasoft literát. Az öttagú zsűri több mint 230 könyvből választotta ki a 10 000 eurós összeggel jutalmazott nyertes művet. A laureátus Etela Farkašová író, filozófus lett, aki Scenár című regényével érdemelte ki az elismerést. Témája az öregedés, amit az írónő egy idősödő értelmiségi házaspár történetén keresztül ábrázol. Kvalitásaként az értékelések a magas művészi színvonalat, és a téma egyedi prózai megfogalmazását emelték ki.

Etela Farkašová 1943-ban született Lőcsén. Előbb matematika-fizika szakos tanári képesítést, majd filozófia és szociológia szakos egyetemi végzettséget szerzett. 1972-től a pozsonyi Comenius Egyetemen dolgozott, melynek 1998-2010 között filozófiai tanszékét vezette. Tudósként az ismeretelmélet, a feminista filozófia, valamint a filozófia és az irodalom kapcsolata érdekli.

1978-ban debütált Reprodukcia času című prózakötetével. Azóta közel harminc kötete jelent meg. Egyaránt ír verseket, regényeket, elbeszéléseket, esszéket, irodalomkritikát és publicisztikát, de több filozófiai művet is publikált. Prózájában gyakran foglalkozik női sorsokkal. Stalo sa című kisregényével 2005-ben bejutott az Anasoft litera finalistái közé. Díjazott könyvei: Etudy o bolesti, Život ako rozhovor, Fragmenty s občasnou túžbou po celostnosti, Čas na ticho, Pláne približne zapamätaného.

Irodalmi munkáit külföldön leginkább a szláv és a német nyelvterületen ismerik, de hindi, japán és arab fordításai is napvilágot láttak. Ausztria az osztrák-szlovák kulturális együttműködés érdekében végzett tevékenységéért kitüntetésben részesítette. Több írói, filozófiai és női szervezetnek is tagja. Pozsonyban él.

-v-

Vélemények

Hozzászólás küldése