A hét könyve : Kávészünet

A hét könyve

Philippe Jaenada: La serpe

1941 októberében egy szörnyű bűntény helyszínévé vált az Escoire-i kastély.  Georges és Amélie Girard-t (báty és nővér, a kastély tulajdonosai) és Louise Soudeix-et a szobalányt vérbe fagyva találják a kastélyban. Minden ajtó zárva. Egyetlen túlélője van a szörnyű bűnténynek, Henri Girard, a tulajdonos fia. Minden jel arra mutat, hogy csak ő lehetett a tettes. A tárgyalás menete is az ő bűnösségére épült, mely végül meglepő fordulatot vett: Henri Girard-t nem ítélték el. Sőt még ő maga kérte a tárgyalás újra indítását, hogy megtalálják az igazi tettest. Miután a hatóságoknak nem sikerül fényt deríteni a bűntény igazi elkövetőjére, Henri Girard elköltözik először Párizsba, majd Dél-Amerikában köt ki. Abban a Dél-Amerikában ahol szökött nácik, fasiszták, gyilkosok, csalók próbáltak elbújni az igazságszolgáltatás elől. Girard mindenféle munkát elvállalt, mert a családi örökség hamar elfogyott és emiatt elég szűkös körülmények között élt, állandó adóssággal küszködve. 1950-ben visszatért Franciaországba, ahol íróként próbált érvényesülni. Ugyanebben az évben megjelent egy Georges Arnaud nevű szerzőtől a Le salaire de la peur (magyarul A félelem bére) című regény, mely akkora sikert aratott, hogy 1952-ben Henri-Georges Clouzot rendező Yves Montand főszereplésével megfilmesítette. A történetet Henri Girard dél-amerikai élete ihlette. A regény szerzőjének neve álnév és valójában Henri Girard-t rejti, aki 1987-ben bekövetkezett haláláig ezen a néven több művet is jegyzett és számos újságnál dolgozott újságíróként. Írásaiban nagy humanistaként, a gyengék védelmezőjeként lépett fel.

Philippe Jaenada ebben a hatalmas terjedelmű regényben (634 oldal) újra nyitja a régi aktákat és próbálja megfejteni a rejtélyt (amely a mai napig nem oldódott meg) és egyben korképet is fest a 40-es évek Franciaországáról. Próbálja megfejteni az embert, a későbbi, szinte elfeledett írót.

A szerző 1964-ben született. Első regénye 1997-ben jelent meg Le Chameau sauvage címmel és elnyerte a Prix de Flore-t.

A La petite femelle című regénye, mely 2015-ben jelent meg, hasonlóan a most bemutatott művéhez, szintén egy gyilkosság témáját eleveníti fel.

A Le serpe (A sarló) című művét 2017-ben a Prix Feminával díjazták.

 

További újdonságaink

Vélemények

Hozzászólás küldése