Sergio Ramírez kapja az idei Cervantes-díjat : Kávészünet

Sergio Ramírez kapja az idei Cervantes-díjat

Sergio Ramírez

A nicaraguai író a legrangosabb spanyol irodalmi díjat életpályájának elismeréseként kapja.

Ramírez 1942-ben született Masatepe városában. Már 18 évesen kiadta első elbeszéléseit, majd jogot tanult, és bekapcsolódott a politikai küzdelmekbe is. Miután lediplomázott – egy időre – önkéntes száműzetésbe vonult. Costa Ricában újságíróként dolgozott, majd a ‘70-es években egy ösztöndíjnak köszönhetően két évig Németországban tanulhatott.

Első regénye (Tiempo de fulgor) 1970-ben jelent meg. Főhőse egy fiatalember, aki faluról a városba költözik, hogy megvalósítsa álmát, orvos legyen. A háttérben a háborútól szenvedő nicaraguai társadalom is megjelenik. A következő években az író főként elbeszéléseket (De tropeles y tropelías, Clave de sol) és esszéköteteket adott ki (Estás en Nicaragua), de továbbra is írt nagyobb lélegzetű műveket (Castigo divino, Un baile de máscaras).

A nemzetközi elismerést a több díjjal is jutalmazott Margarita está linda la mar (1998) című regénye hozta meg számára. A mű címe a nicaraguai költő Rubén Dario egyik versére utal. A híres honfitárs a 19. század első felében a spanyol nyelvű lírát megújító modernizmus legmeghatározóbb egyénisége volt. Ramírez példaképként tekintett a nagy elődre, később egy elbeszéléskötetet is szentelt neki (A la mesa con Rubén Darío).

Sergio Ramírez sokoldalúságára jellemző, hogy számos műfajban alkotott. Írt bűnügyi regényt (El cielo llora por mí), gyermekmesét és szakácskönyvet is, melyben a nicaraguai konyhaművészetet mutatta be. (Ezt a művét alapos, hat éven át tartó kutatómunka előzte meg). Több memoárkötete is megjelent (Hombre del Caribe, Pensamiento vivo de Sandino). Adiós muchachos című munkájában a sandinista forradalomnak állított emléket.

Az író aktívan kivette részét a Somoza-diktatúra elleni harcban, és az új rendszerben 1985 és 1990 között alelnöki tisztséget töltött be. Az utóbbi években már visszavonult a politikai élettől, az irodalomnak él. Esszékötetei közül többnek is maga az irodalmi alkotás a témája: Mentiras verdaderas, El viejo arte de mentir, La manzana de oro.

Ramírez egyik kedvenc olvasmánya a Biblia, amely ihlető forrás is számára. A 2015-ben Carlos Fuentes irodalmi díjjal jutalmazott Sara című regényében az ószövetségi történetet Ábrahám feleségének nézőpontjából meséli el.

Az uruguayi Mario Benedetti, Ramírez egyik elbeszéléskötetéhez írt előszavában úgy fogalmazott, hogy a nicaraguai szerző a közép-amerikai valóság legjobb tolmácsolója. Közép-amerikai író a Cervantes-díjat most először veheti át. Sergio Ramírez nagy örömmel fogadta a rendkívüli elismerést.

Sergio Ramírez művei az OIK-ban

Molnár Anikó

Vélemények

Hozzászólás küldése