Az év könyvei 2017-ben : Kávészünet

Az év könyvei 2017-ben

The Times Literary Supplement 2017. november 17.

A The Times Literary Supplement (TLS) hetilap, mint minden évben, idén is körkérdést intézett írókhoz, irodalmárokhoz, melyik új kiadású könyv nyerte el leginkább tetszésüket a 2017-ben elolvasottak közül. A válaszokat a november 17-i szám tartalmazza. Több könyvet is meg lehetett nevezni, és a 67 válaszadó közül sokan két-három könyvet is választottak. Nemcsak szépirodalmi művekről eshetett szó, hanem teljesen szabadon választott témakört, akár bármiféle tudományt is érinthetett a véleményalkotás. Így nem csoda, hogy ugyanazon könyvet legfeljebb hárman neveztek meg.

Idén a TLS szerkesztősége is egy kicsit véleményt formált – ez természetesen szíve joga –, mert alcímet adott a válaszok sora elé, melyben két könyvre utalt: az idős angol író, John le Carré „A Legacy of Spies” (könyvtárunkban magyar fordítása olvasható) és a francia Mathias Énard Compass (eredeti nyelven Boussole) című regényére.

A sok-sok érdekes választást érdemes áttanulmányozni. A magam részéről – a talán meglepetésre – három egyezést elért The Mabinogi című kötetet említem. A régi walesi epikus történeteket Matthew Francis költő írta újra angol nyelven, verses formában. Magyar vonatkozásban egy művet találtam: Paul Griffiths brit író, zenetudós Krasznahorkai László „The World Goes On” (New York : New Directions) című elbeszéléskötetét dicséri.

A TLS megtalálható könyvtárunk olvasótermében. Az OIK ugyan rövidesen téli szünetet tart, de az ismertetett lapszámot januárban sem késő kézbe venni.

Újdonságaink

Dörgő Tibor

Vélemények

Hozzászólás küldése