Prix Interallié : Kávészünet

Prix Interallié

Irodalmi díjak

Idén kissé megkésve hirdették ki Párizsban a Prix Interalliét.

Habár az eredeti dátum november 8-a volt, és általában november első heteiben hirdetik ki a 7 legismertebb irodalmi díjat (lásd a november 13-i bejegyzést), az újságírókból és írókból álló zsűri végül csak november 22-én jelentette be a győztest. A díjat 1930-ban olyan újságírók alapították, akik éppen arra várakoztak, hogy az akkor már 26. díjkiosztás megtörténjen a Prix Fémina zsűrije részéről. A tiszteletbeli díj pénzjutalommal nem jár, de az azt övező elismerés annál többet jelent.

Olyan nevek találhatók a díjazottak között, mint André Malraux (1930), Frédéric Beigbeder (2003), Michel Houellebecq (2005) és az idei Médicis díjas Yannick Haenel 2009-ben.

Az idei díjazott Jean-René Van Der Plaetsen La nostalgie de l’honneur című műve. A mű tisztelgés a szerző nagyapja, Crépin generális (Jean Crépin 1908-1996) előtt, valamint az Ellenállásban résztvevők előtt is: a bátorság, a hűség, a becsület bemutatása, újra tanítása a mai generációknak.

„Ez a tegnapi hős tudhat-e minket inspirálni a mai időkben a saját példája által? Ebben a reményben támadt az a hirtelen ötletem, hogy felidézzem az Ő nagyszerű életét.”

Van Der Plaetsen 1962-ben született Lubumbachiban (Kongói Demokratikus Köztársaság). Újságíró, író, a Figaro Magazine szerkesztőségének és a Prix de Flore zsűrijének a tagja. Érdekesség, hogy október 26-án ugyanezért a művéért megkapta a Jean Giono díjat is.

A díj egyik esélyese az az Alice Zeniter volt, akinek Sombre dimanche (magyar címe: Szomorú vasárnap) című, Magyarországon játszódó története 2013-ban elnyerte a Prix Livre Intert, a Prix des lecteurs de l’Expresst és a Prix Closerie des Lilas-t is.

Mostani regénye, melynek címe L’art de perdre, több listán is szerepelt (Prix Goncourt, Prix Renaudot, Prix Femina, Grand Prix du roman de l’Académie française, Prix Interallié), végül a Prix Goncourt des lycéenst nyerte el.

Sáska Gáborné

Alice Zeniter művei az OIK katalógusában.

Vélemények

Hozzászólás küldése