Francia irodalmi évfordulók – 2015 : Kávészünet

Francia irodalmi évfordulók – 2015

Francia irodalmi évfordulók - 2015

Francia irodalmi évfordulók – 2015

Néhány irodalmi évfordulóról szeretnék megemlékezni.

1895-ben született Paul Éluard költő. Az 1920-as években csatlakozott a dadaistákhoz, majd a szürrealistákhoz. Első felesége az orosz származású Helena Dmitrievna Delouvina Diakonova volt, aki később Gala Dali néven, mint Salvador Dali felesége vált ismertté. Éluard több kötetéhez Pablo Picasso készített illusztrációkat.

Ugyan ebben az évben született Marcel Pagnol író, dráma-, és forgatókönyvíró, filmrendező. Színpadi műveiben és regényeiben a dél-franciaországi paraszti-kispolgári világot és annak alakjait mutatja be szatirikus formában. Ezek és a saját maga által megfilmesített változatok tették őt világhírűvé.

110 éve hunyt el Jules Verne, vagy ahogy itt Magyarországon ismerjük Verne Gyula, a tudományos-fantasztikus irodalom korszakalkotó alakja. A műveiben szereplő „fantasztikus” tervek nagy része ma már létező valóság. Bár sohasem járt hazánkban, mégis 4 regényt is szentelt magyar témának: Sándor Mátyás, A dunai hajós, Sztrogoff Mihály, Storitz Vilmos titka. Az első három műből nagysikerű tévéfilm is készült.

Verne halálának évében, 1905. június 21-én született Jean-Paul Sartre regény- és drámaíró, irodalomkritikus, filozófus. 1964-ben 7 évvel egykori írótársa (és egy ideig barátja) Albert Camus után Sartre-nak ítélték az irodalmi Nobel-díjat, amit ő visszautasított: “burzsoá díj, amelyet burzsoák osztanak” jelszóval.

Bár nem annyira az irodalomhoz tartozik, de Franciaország kultúrájához annál inkább Edith Piaf. A „gyémánttorkú énekesnő” 1915. december 19-én született és 1963. október 10-én halt meg alig 48 évesen. (Jean Cocteau, aki jó barátja volt, ugyan ebben az évben október 11-én hunyt el szívrohamban, ami Piaf halálhíre miatt érte őt). Hányatott életéről könyvek, filmek, színdarabok sokasága készült.

Ugyan ebben az évben (1915) született Roland Barthes kritikus, irodalom- és társadalomelméleti gondolkodó, filozófus.

Június 21-én van Françoise Sagan születésének 80. évfordulója. 18 évesen vált világhírűvé a Bonjour tristesse (Jó reggelt búbánat) című regényével, mely az 50-es évek francia fiatalságának életérzéseit mutatja be. 1958-ban, Amerikában forgattak filmet a regényből. Életéről Diane Kurys készített filmet 2008-ban Sylvie Testud főszereplésével.

60 évvel ezelőtt 1955. február 23-án hunyt el Paul Claudel drámaíró, költő, diplomata, a Francia Akadémia tagja, a transzcendens dráma vezéregyénisége. Életének ellentmondásosságai miatt sokan támadják, de munkásságának jelentősége, hatása hazája irodalmára elvitathatatlan. „Nietzsche századában ő Isten katolikus hőse volt, Isten hirdetője. Az én korombeli keresztény sohasem hangoztathatja eléggé, hogy a mi nemzedékünk mit köszönhet Claudelnek, milyen tanú volt, mennyire a megvetett és gyalázott igazság kezese volt számunkra a század első éveiben.” E sorokat François Mauriac írta Claudel halála hírére.

Két Nobel-díjas évforduló is van ebben az évben.

1885-ben született François Mauriac író, a Francia Akadémia tagja, aki 1952-ben kapta meg a rangos elismerést „regényeinek mélyreható lélekelemzéséért, és a művészi erőért, amellyel az emberi lét drámáját ábrázolja műveiben”.

2005-ben hunyt el Claude Simon a „nouveau roman” egyik jelentős képviselője. 1985-ben kapott irodalmi Nobel-díjat. Festőnek készült, és ez irodalmi látásmódját is meghatározta.

Természetesen nem a teljességre törekedtem, csak egy kis ízelítőt kívántam adni a 2015-ös év irodalmi aktualitásairól.

Sáska Gáborné

Vélemények

Hozzászólás küldése