2017 december : Kávészünet

Év olvasója 2017

Év olvasója 2017

Az OIK-ban évente megválasztjuk az év olvasóját. A díjat 2009-ben alapítottuk, amellyel olvasóink hűségét kívántuk jutalmazni.  A könyvtár beiratkozott olvasói közül választjuk ki azt, aki az adott évben a könyvtárunkhoz való lojalitásával, korrektségével, kedvességével kivívta munkatársaink elismerését. A díjra az Országos Idegennyelvű Könyvtár valamennyi beiratkozott olvasója jelölhető.

2017-ben az Országos Idegennyelvű Könyvtárban az „Év olvasója” Karl Jóhann Bjarnason lett, amelyhez szeretettel gratulálunk!

Sergio Ramírez kapja az idei Cervantes-díjat

Sergio Ramírez

A nicaraguai író a legrangosabb spanyol irodalmi díjat életpályájának elismeréseként kapja.

Ramírez 1942-ben született Masatepe városában. Már 18 évesen kiadta első elbeszéléseit, majd jogot tanult, és bekapcsolódott a politikai küzdelmekbe is. Miután lediplomázott – egy időre – önkéntes száműzetésbe vonult. Costa Ricában újságíróként dolgozott, majd a ‘70-es években egy ösztöndíjnak köszönhetően két évig Németországban tanulhatott.

Tovább »

Az év könyvei 2017-ben

The Times Literary Supplement 2017. november 17.

A The Times Literary Supplement (TLS) hetilap, mint minden évben, idén is körkérdést intézett írókhoz, irodalmárokhoz, melyik új kiadású könyv nyerte el leginkább tetszésüket a 2017-ben elolvasottak közül. A válaszokat a november 17-i szám tartalmazza. Több könyvet is meg lehetett nevezni, és a 67 válaszadó közül sokan két-három könyvet is választottak. Nemcsak szépirodalmi művekről eshetett szó, hanem teljesen szabadon választott témakört, akár bármiféle tudományt is érinthetett a véleményalkotás. Így nem csoda, hogy ugyanazon könyvet legfeljebb hárman neveztek meg. Tovább »

Év dolgozója 2017

Év dolgozója 2017

Ebben az évben tizenkettedik alkalommal választottuk meg a munkatársaink közül az Év dolgozóját.
A díjat azzal a céllal alapítottuk, hogy elismerést nyerjen az adott évben kiemelkedő teljesítményt nyújtó, szorgalmával, hozzáállásával, magatartásával könyvtárunk, olvasóink megelégedését szolgáló munkatárs. A győztes kollegát kétfordulós, titkos szavazással választjuk meg magunk közül, minden év decemberében. Szavazni bárkire lehet a dolgozók közül.

2017-ben az „Év dolgozója az Országos Idegennyelvű Könyvtárban” címet Zupán Veronika nyerte el, amelyhez szeretettel gratulálunk!

A hét könyve

Petre Barbu: Căţărarea în cer

Petre Barbu: Căţărarea în cer

Petre Barbu fikciós életrajzi regénye több novella összefűzéséből áll össze, melyeket 2012 és 2016 között írt. A főszereplő, Petre, egy gátlásokkal és szorongással teli frusztrált személy, aki környezetének és balsorsának egyaránt áldozata. Lelki nyomoráért és kasztrációs szorongásaiért jórészt az apa a felelős. Ilie, az apa „keményöklű és hidegvérű” munkás, aki keményen dolgozik a mindennapi betevőért, és nem sokra becsüli fia bimbódzó írói tehetségét. A fiú ellenben nem rajong a kétkezi mesterségekért, tovább szeretne tanulni, amiért rengeteg szemrehányást és sértést kap. „Hülye és buta vagy, nem lesz belőled semmi” hangzik el rendszeresen az atyai szájból. Tovább »