2017 február : Kávészünet

A hét könyve

Ivan Antunović: Posliednji Gizdarev

Ivan Antunović: Posliednji Gizdarev

Örömmel ajánljuk olvasóink figyelmébe a Vajdasági Horvátok Kulturális Intézete és a Magyarországi Horvátok Tudományos Intézete közös kiadványát, Ivan Antunović „Posliednji Gizdarev” (Az utolsó Gizdarev) című regényét, amely nemcsak irodalmi, hanem kultúrtörténeti szempontból is állományunk egyik kiemelkedő jelentőségű darabja.

Ivan Antunović kalocsai segédpüspök a bácskai horvátok egyik kiemelkedő alakja. Fő szerepet játszott a 19. századi horvátok “nemzeti megújhodása” terén. 1870-ben Bunjevačke i šokačke novine néven hetilapot alapított, de támogatta az 1884-ben, Mijo Mandić által elindított Neven című irodalmi folyóirat megjelenését is. Írói munkásságával sokat tett a bunyevác nép kulturális felemelkedése érdekében. Regénye hűen tükrözi a kor történéseit; hősei ugyan álnéven szerepelnek, de a hagyomány szerint a szerző a Latinovits család tagjairól mintázta őket.

A kézirat Antunović életében nem jelent meg, de annál értékesebb a mostani, nyomtatott kiadás, amely 2015-ben látott napvilágot.

                                                                                        Gálity Tijána

Válogatás irodalmi pályázatokból – Olvasóinknak ajánljuk

Irodalmi pályázatajánló

Irodalmi pályázatajánló

Szeresd a Nőt! – Nőnap 2017.

Az Irodalmi Rádió tehetségkutató programja, a nemzetközi nőnap alkalmából közzétett pályázattal folytatódik. Versek és rövidprózák megalkotását támogatják, amelyek a nőkről, nőknek szólnak.

A következő módokon mutatkozhatnak be a kiválasztott „gyöngyszemek”:

 • Hanghordozón: Hangzó audio vagy mp3 CD-n, az Irodalmi Rádió előadóinak tolmácsolásában és/vagy az Irodalmi Rádió Hangtárában.
 • Nyomtatásban: A szerkesztőség egyik következő antológiájában.
 • Interneten: Az Irodalmi Rádió honlapján.
 • Rádióműsorban: A pályázat eredményhirdetése élő online műsorban történik, a tervek szerint 2017. március 7-én, kedden 18:00-tól hallható a YouTube csatornán.
 • A legszebb alkotások elhangzanak egy felolvasóest-sorozat keretében is.

Formai követelmények:

 • Személyenként maximum 10 olyan művet küldhetnek be, amelyeket még egy kiadó sem publikált.
 • A nevezési díj 1000 Ft/db. (Blogszerzőknek és tagoknak 50% kedvezményt adnak.)
 • A vers hossza legfeljebb 4, a próza 3 gépelt oldal lehet.
 • Kötelező beállítások: A/4-es lap, a margók 2,5 cm-esek, a betűtípus Times New Roman 12 pontos, a sorköz szimpla.
 • Idegen szavak használata esetén, a jelentést zárójelben kell feltüntetni!
 • A pályamunka minden oldalán szerepeljen a szerző neve, amelyen szeretne bemutatkozni a közönségnek.
 • Szíveskedjenek a művek mellett a jelentkezési lapot is elküldeni.
  Lehet e-mail-ben vagy postai úton pályázni.

Tovább »

A hét könyve

Hellasztól a Práter utcáig: egy görög szabadságharcos a magyar forradalomban: André Konstandinidisz 1917-1956

Hellasztól a Práter utcáig: egy görög szabadságharcos a magyar forradalomban: André Konstandinidisz 1917-1956

Markó György történész-levéltáros a magyar forradalom görög mártírjáról, André Konstandinidiszről írta kötetét. A szerző naplószerűen beszámol arról a nyomozáshoz hasonlítható történészi munkáról, amely során sikerült eddig feltáratlan levéltári iratok alapján tisztázni a Konstandinidisz életét és halálát övező rejtélyeket. Családi fotók, feljegyzések segítik felidézni a kalandos életű forradalmár magánéletének meghitt pillanatait.

A könyv nemcsak André Konstandinidisz életrajzát tartalmazza, hanem a korábbi kutatásokhoz képest jóval részletesebb képet ad a forradalom további görög nemzetiségű szereplőiről is.

A közvélekedés szerint a görög emigránsok alapvetően ellenségesen viszonyultak a magyar forradalomhoz.

Ezen az előítéletes képen kívánt változtatni a szerző, amikor megírta André Konstandinidisz életrajzát. A hazájára támadó olasz és német agresszorok ellen harcoló görög katonatiszt 1956-ban tétovázás nélkül ragadott fegyvert a szovjet típusú diktatúra megdöntése érdekében. A Práter utcai iskolában megalakult felkelő csoport politikai vezetője 1956. november 4-én a szovjetekkel vívott tűzharcban veszítette életét. A forradalomban játszott szerepe hiába korábban is ismert volt a történészek előtt, de tökéletesen rejtve maradt a közvélemény előtt.

A történelmi hűséggel, aprólékos oknyomozással, tudományos igénnyel készült dokumentumkötetet ajánljuk az olvasók figyelmébe.

                                                                                 Tálos Irén

 

A World Literature Today 2017. évi első száma

World Literature Today 2017/1

World Literature Today 2017/1

A WLT, az amerikai Oklahoma Egyetem kéthavonta megjelenő folyóirata kiemelten mutatja be a Neustadt Nemzetközi Irodalmi Díjat elnyerő Dubravka Ugrešićet, és sok más téma mellett magyar vonatkozásokat is tartalmaz.

Az „amerikai Nobel”-ként is emlegetett Neustadt-díjat az Oklahoma Egyetem és a WLT szerkesztősége kétévente ítéli oda egy külföldi alkotónak, mellyel az eddigi életművét ismerik el. A díjazott egy ezüst sastollat és 50 000 $ pénzjutalmat vehet át. (A finanszírozást a Neustadt család alapítványa teszi lehetővé.) A díjátadást az Oklahoma Egyetemen több rendezvény is kíséri. 2016 októberében a horvát Dubravka Ugrešić (1949) regényíró, esszéista vehette át a díjat, ez alkalomból mondott beszédét a WLT új száma közli. Az 1993 óta Amszterdamban élő, de továbbra is főként horvát nyelven alkotó írónő munkásságát a lap hasábjain Alison Anderson és Chad W. Post méltatja. (Dubravka Ugrešić művei az OIK állományában és Műfordítási adatbázisunkban.)

A WLT gyakran közöl magyar vonatkozású írásokat. Ezúttal Schein Gábor Invisible War (Láthatatlan háború) című versét olvashatjuk Mihálycsa Erika fordításában. A szemlerovatban Gömöri György, a WLT szerkesztőbizottsági tagja ismerteti Vekerdy Tamás író, pszichológus Budapesten kiadott Naplók könyve című művét (Kossuth, 2016.). Gömöri György 1956 kapcsán felidézi saját emlékeit is, hiszen jól emlékszik arra, hogy október 22-én találkozott Vekerdy Tamással, így kissé más fényben láttatja a Naplók könyvében leírtakat, melyet érdekes és tanulságos olvasmányként ajánl az olvasók figyelmébe.

A WLT könyvtárunk folyóirat-olvasó terében megtalálható.

Dörgő Tibor

Hans Habe, alias Békessy János

Talán kevesen tudják, hogy Hans Habe, a világhírű író, újságíró magyar származású volt. 1911. február 12-én született Budapesten, Békessy János néven. 1920-ban költözött családjával Bécsbe. Apja Békessy Imre is újságíró volt. Hans Habe élt és dolgozott Amerikában, Németországban, Svájcban és többször járt Budapesten is. Az újságírás mellett volt rádiós, de az utókor leginkább mint regényírót ismeri. Újságíróként és magánemberként is szembeszállt a nácizmussal. 1932-ben leleplező cikket írt Hitlerről, melyben felfedi, hogy Hitler apja törvénytelen gyerek volt, és eredetileg Schicklgrubernek hívták.

Első regénye, a Hárman a határon át 1936-ban jelent meg. Ez a könyv a náci terror menekültjeiről szól, ennek következtében, mikor Hitler bevonult Bécsbe, Habe könyveit nyilvánosan elégették.

Már Amerikában jelent meg, 1941-ben a Ha elesnek mellőled ezeren… című műve, amely meghozta neki a világhírnevet, és amely saját háborús élményeit dolgozza fel.

Másik világsikert hozó könyve a Halál Texasban, amely John Fitzgerald Kennedy meggyilkolásával foglalkozik. Tovább »

A hét könyve

Great voices of the Opera (CD)

Great voices of the Opera (CD)

Operatörténeti érdekességet szeretnénk olvasóink figyelmébe ajánlani. Az International Music Company által kiadott “Great voices of the Opera” sorozat lemezein válogatást hallhatunk a XX. sz. első felében készült archív felvételekből, a korszak nagy énekeseinek előadásában. Egy részük – mint Fjodor Saljapin, Enrico Caruso vagy Beniamino Gigli – a mai napig legendás; mások már csak az operarajongók körében ismertek, felvételeik általában nem elérhetők.

A 40 CD-ből álló gyűjtemény operaáriákat, dalokat, oratóriumrészleteket tartalmaz; a lemezekhez tartozó kísérőfüzet néhány bekezdésben, angol és német nyelven ismerteti az előadók életrajzi adatait, fontosabb szerepeiket.

A repertoár döntő részét az olasz és francia romantikus opera nagyjai teszik ki: többek közt Rossini, Donizetti, Bellini, Verdi, Puccini, Mascagni, Leoncavallo, Meyerbeer, Berlioz, Gounod, Massenet, Delibes műveiből hallhatunk részleteket, de nem maradhattak ki az oroszok – Glinka, Borogyin, Muszorgszkij, Csajkovszkij – sem. Egy magyar vonatkozású érdekességet is találunk a felvételek közt: Szilágyi Erzsébet áriáját Erkel “Hunyadi László” c. operájából, Lilian Nordica (1857-1913) 1907-es előadásában.

A lemezeken hallható előadók: Tovább »

Ma 20 éve hunyt el Bohumil Hrabal

A Hrabal-fal Prágában

A Hrabal-fal Prágában

Ma – február 3-án – 20 éve hunyt el Bohumil Hrabal. A 20. századi cseh irodalom vezéralakjára emlékezve könyvbemutatót, fotógyűjteményt és könyvtárunk kiadványait ajánljuk kedves olvasóink figyelmébe.

A budapesti Cseh Centrumban egy különleges irodalmi útikönyv bemutatója lesz február 9-én: Tomáš Mazal Szlalom a Parnasszusra című műve olyan csehországi helyeken kalauzol végig, ahol Bohumil Hrabal járt, dolgozott és lakott (részletek itt).

Egy kis nézegetnivaló, néhány szívmelengető fotó az író „fénykorából” : Bohumil Hrabal na fotografiích Václava Chocholy

Magunkat ajánlva: könyvtárunkból 97 kötetnyi cseh és magyar nyelvű Hrabal-mű kölcsönözhető, beleértve a könyveket, hangoskönyveket és DVD-filmeket. A róla szóló kötetek száma 18.

-v-