2016 június : Kávészünet

A hét könyve

Olivier Bourdeaut: En attendant bojangles

Olivier Bourdeaut: En attendant bojangles

„I knew a man Bojangles
And he danced for you
In worn out shoes
With silver hair, a ragged shirt
And baggy pants, the old soft shoe
He jumped so high, he jumped so high
Then he lightly touched down „

(Nina Simone „Mr Bojangles”)

 

 

Olivier Bourdeaut: En attendant bojangles

Egy különös regény egy családról, akiknek az élete egy soha véget nem érő ünnepély. Nincsenek szabályok illetve az a szabály, hogy minden fordítva van, mint a tükörben. A papa regényt ír – aminek nincs se eleje se veleje a kiadók szerint-, a mama minden nap új keresztnevet kap, mintha mindennap egy másik személyiség lenne, a gyerek, aki a történet elbeszélője úgy látja, hogy, ami az ő életükön kívül történik az a meghamisított valóság. „Válaszolnom kellett egy kérdésre, amit állandóan feltettem magamnak. Hogyan tudnak a többi gyerekek az én szüleim nélkül élni.”És közben szól a zene: Nina Simone énekli a Mr Bojanles-t egy régi bakelit lemezen. A szülők táncolnak, és Mlle Superfétatoire a numidiai daru sétálgat a lakásban és úgy tűnik, ez az álomszerű idill örökre megmarad.

Olivier Bourdeaut regénye boldogság és tragédia, nevetés és sírás között egyensúlyoz, hogy a végén egy nagyon lírai befejezéssel feloldja a történetet,  és az álom nem múlik el.

A szerző 1980-ban született. Ez az első regénye, mellyel öt irodalmi díjat is nyert: Grand Prix RTL / Lire; Le Roman des étudiants France Culture / Télérama; Prix roman France Télévisions; Prix Emmanuel-Roblès; Prix de l’Académie de Bretagne.

A kritikusok Frank Capra filmjeit illetve Vian : Écume des jours ill. Fitzgerald: Tender is the night című regényeit hozzák fel párhuzamként.

Sáska Krisztina

Válogatás irodalmi pályázatokból – Olvasóinknak ajánljuk

Irodalmi pályázatajánló

Irodalmi pályázatajánló

Van képed hozzá?

A Versnitt és a Librarius.hu portál közös felhívása, a kortárs költészetet szerető és a videoklip-készítéshez kedvet érző közönségnek szól. Elég egy okostelefon és némi ügyesség, hogy a kiválasztott kortárs vershez látványos kisfilmek készüljenek. A zsűri tagjai az 1-5 perces felvételeken nem a szavalást szeretnék látni, és nem is a költemény tartalmának megfilmesítését, hanem az alkotó saját képi világát, egyéni ötleteit, ahogy kapcsolatba kerültek a verssel.

A pályamunkákat elismert szakemberek fogják értékelni:

Bóné Ferenc filmesztéta, egyetemi tanár,
Gergely Borbála vizuális szakember, költő,
Gregus Zoltán filmesztéta, egyetemi tanár,
Grozdits Hahó, a Librarius.hu főszerkesztő-helyettese,
Novák Péter Sámuel rendező, operatőr,
Röhrig Géza költő, színész.

Díjazás: A legkreatívabb alkotók pénzjutalomban részesülnek. Munkáikat felteszik a Librarius portálra és a Versnitt Facebook-oldalára.

  1. díj: 25 000 forint.
  2. díj: 15 000 forint.
  3. díj: 10 000 forint.

A különdíjasokat könyvekkel jutalmazzák.

A jelentkezés határideje: 2016.07.15.

A beküldés címe: versnitt@gmail.com
A feltöltés helye: https://www.wetransfer.com/ vagy http://www.toldacuccot.hu/ Tovább »

Nyár 2016 a budapesti könyvtárakban

A korábbi évekhez hasonlóan újra összegyűjtöttük, hogy hogyan alakul a nagyobb budapesti könyvtárak nyári zárvatartása. A nagy fővárosi gyűjtemények idén is több hétre bezárják kapuikat, valamint csökkentett nyitvatartással fogadják a használókat. A táblázatban színessel jelöltük azt az időszakot, amikor az intézmény nem látogatható. A táblázat csak tájékoztató jellegű, a pontos részletekért kérjük látogasson el ez intézmények honlapjára!

Nagyításhoz kattintson a képre!

Nagyításhoz kattintson a képre!

Július 4-től július 31-ig tart zárva a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtára, míg augusztus 1. és szeptember 4. között csökkentett nyitvatartási idővel üzemelnek. Ez idő alatt a nagyobb belvárosi fiókkönyvtárak fogadják a látogatókat.

Az MTA Könyvtár és Információs Központ idén július 4-től augusztus 7-ig tart zárva.

Az Országos Széchényi Könyvtár július 18. és augusztus 21. között, míg a BME-OMIKK (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár) július 25. és augusztus 21. között nem látogatható, bár ez idő alatt keddenként 9 és 18 óra között ügyeletet tartanak.

4 hétre, augusztus 1-je és augusztus 28-a között, zárja be kapuit az OIK, míg július 4-től július 31-ig rövidített nyitvatartással üzemelünk.

A KSH Könyvtár augusztus 15. és szeptember 4. között tart zárva, az Országgyűlési Könyvtár augusztus 1. és augusztus 31. között nem fogad olvasókat, az Egyetemi Könyvtár pedig augusztus 1-jétől szeptember 4-ig zárja be a kapuit.

Könyvtárunkban (OIK) július 4-étől július 29-éig nyári beiratkozási akciót tartunk! A részleteket megtalálja honlapunkon.

Élményekben gazdag, tartalmas nyarat kívánunk mindenkinek!

Nézz filmet az OIK-ban!

Gyertek hozzánk filmet nézni!

Az OIK-ban nem csak a Nemzeti Audiovizuális Archívum anyagait tekinthetitek meg jó minőségben, hanem a több mint 650 darabból álló színvonalas DVD-gyűjteményünk filmjeit is.

Filmjeink: http://bit.ly/28S5RRA

Nézz filmet az OIK-ban!

Nézz filmet az OIK-ban!

A hét könyve

Nélida Piñon: A república dos sonhos

Nélida Piñon: A república dos sonhos

Nélida Piñon: A república dos sonhos

Nélida Piñon, az egyik legjelentősebb kortárs brazil író művei még nem jelentek meg Magyarországon, pedig legfőbb ideje lenne, hogy megismerjük őket.

1984-ban kiadott regénye Brazíliáról és egy valóra vált álomról szól. Hőseit az írónő saját nagyszüleiről mintázta, akik Spanyolország északi csücskéból, a galíciai Pontevedra városából vándoroltak ki Brazíliába. A regény gerincét Eulalia és férje, Madruga története alkotja, de a több generáción átívelő történetben az ősök és az utódok élete is feltárul. Az idősíkok – és mesélők – váltogatása révén betekintést kaphatunk Spanyolország és Brazília történelmébe is, a felfedező Cabral Porto Seguro-ba érkezésétől Brazíliaváros építéséig és Getúlio Vargas politikai rendszeréig.

A 16 családtag közül, akiknek  életét megismerjük az eposzi méretű történet folyamán, fontos szerepet kap az írónő alteregójának is tekinthető unoka, Breta, aki a történet egyik elbeszélője. A történet másik elbeszélője maga a pátriárka: Madruga. Ő egy igazi  „self-made man”, akinek sikerült saját erejéből felemelkedni és beilleszkedni új hazájában. Mégsem akar elszakadni galíciai gyökereitől, fontosnak tartja a szülőföld legendáinak megőrzését, átörökítését az utódokra, elsősorban Bretára, akit elvisz magával szülőfalujába is.

Piñon 750 oldalas regénye már terjedelme miatt sem könnyű olvasmány, elmélyülést igényel, de megéri a fáradságot. A multikulturális háttérrel rendelkező írónő már több nemzet olvasóit meghódította, és nem véletlen, hogy 1996-ban a Brazil Irodalmi Akadémia első női elnöke lett. Az írónő sokat tett azért, hogy hidat verjen a spanyol és a portugál kultúra közé. Gyakran kereste fel ősei szülőföldjét, ahol időnként hosszabb időt is eltöltött. Könyvei Spanyolországban is nagy sikert arattak, számos díjjal jutalmazták őket, remélem olvasóink tetszését is elnyeri.

Molnár Anikó

A TLS a közelgő népszavazásról

TLS

TLS

Az Egyesült Királyság (Nagy-Britannia és Észak-Írország) június 23-án szavaz majd arról, marad-e az Európai Unióban vagy elhagyja azt. A The Times Literary Supplement hetilap (június 3-i számában) ebből az alkalomból 31 neves értelmiségit kérdezett meg, hogyan érintheti ez az életét, munkáját, illetve az Európai Unió kulturális viszonyait. A válaszadók – akik között külföldiek is vannak, pl. Herta Müller Nobel-díjas író – többnyire kevéssé tudományosan, inkább szubjektív módon közelítették meg a kérdést. Hogy jó kenyeret kapni a lengyel pékboltban, vagy örömteli az olasz író jelölése a Nemzetközi Man Booker Díjra… Mások tragikusabbnak látják az elszakadás veszélyét, illetve keserűen vélik úgy, ez az Unió már nem a régi…

A TLS szerkesztősége inkább a maradás mellett állhat, erre utal a borítórajz: az Egyesült Királyság két címerállata meghökkenten nézi a kardos Britanniát, és kérdezi: „Csak nem fogja megtenni?” A népszavazás eredménye bizony fontos lesz nemcsak a résztvevők, hanem az Európai Unió és benne Magyarország számára is.

A TLS megtalálható könyvtárunk olvasótermében.

Dörgő Tibor

Nyári beiratkozási akció az OIK-ban

Nyári beiratkozási akció

Nyári beiratkozási akció

Idén is nyári beiratkozási akció az OIK-ban!

Részletek a plakáton vagy honlapunkon!

Használói elégedettség vizsgálata 2016 – Sorsolás

Közel 750 kitöltött kérdőív érkezett be a használói elégedettségvizsgálat során. Nagyon köszönjük az érdeklődést és a válaszokat! Tekintettel a nagyszámú válaszadóra 3 ajándékcsomagot sorsoltunk ki 2016. június 15-én. A nyertesek: Barabás Rózsa Ágnes, Ila-Horváth Zsófia és Kancler Zsófia. Gratulálunk!

Használói elégedettség vizsgálata 2016

Használói elégedettség vizsgálata 2016

A hét könyve

Julio Llamazares: Distintas formas de mirar el agua

Julio Llamazares: Distintas formas de mirar el agua

Julio Llamazares: Distintas formas de mirar el agua

Egy szép borító, egy érdekes cím már önmagában felkeltheti az olvasó figyelmét, különösen ha a szerző már több regényben bizonyította tehetségét egyszerű, de mélyen megindító emberi történetek írójaként. Példának hozhatjuk erre a spanyol író két magyarul is megjelent kötetét: Sárga eső, Farkasok ideje (ford. Pávai Patak Márta).

Llamazares sokáig érlelt, 2015-ben megjelent regényét – ő maga – főművének tekinti, talán mert olyan szorosan kapcsolódik saját életéhez, gyermekkori élményeihez. Az író Észak-Spanyolország egyik legfestőibb vidékén, Leónban született, de még tíz éves sem volt, amikor el kellett hagynia szülőfaluját, mert ott víztározót építettek.

A mű alaptémája ez az élmény, az örök száműzetésbe kényszerített ember régi és új élete, melyet a szerző a könyv 16 fejezetében más-más nézőpontból mutat be, az egyes családtagok szemszögéből. (Erre utal a cím, melyet magyarra talán így fordíthatnánk: A víz szemlélésének különböző formái). Tovább »

Nemere Réka festőművész megnyitó beszéde, Kulin Ágnes kiállításához

Kulin Ágnes: Tükrözve kiállítás

Kulin Ágnes: Tükrözve kiállítás

Kulin Ágnes kiállítását Nemere Réka festőművész nyitotta meg 2016. 06. 06-án.

Tükörlét

Köszönöm Áginak a felkérését, hogy nyissam meg a kiállítását.

Jó pár éve ismerem őt és a munkáit, és mint tanár egy darabig végig kísérhettem a művészeti alakulását, a képi gondolkodásának fejlődését.
Áginál a kezdettől fogva a festői foltosság mellett nagy hangsúlyt kapott a grafikusabbnak nevezhető vonal használat is, a körvonal, a körül (el,meg)határozás, és formailag nagyon a kezdetben a kubizmusból, illetve Cézanne-tól eredő geometria is foglalkoztatta. Tovább »

Korábban »