2016 január : Kávészünet

140 éve született Jack London

Jack London

Jack London

Száznegyven éve, 1876. január 12-én született San Franciscóban Jack London amerikai író.

Élete olyan kalandos volt, mintha ő maga írta volna meg valamelyik regényében. Házasságon kívül született John Griffith Chaney néven. Anyja zenetanárnő és nevezetes spiritiszta, apja újságíró, ügyvéd, de leginkább asztrológus volt, aki még fia születése előtt faképnél hagyta kedvesét. Az író anyja egy John London nevű kétgyermekes özvegyemberhez ment feleségül, John az ő nevét vette fel íróként, a Jack keresztnevet pedig maga választotta.

Az immár háromgyerekes család – egy rövid időszakot leszámítva – iszonyatos szegénységben élt, s mivel apjuk betegeskedett, tizenöt éves korában Jack lett a családfenntartó. Volt újságkihordó, hajósinas, szövőgyári munkás, fűtő, konzervgyárban is dolgozott, és egy ideig osztrigatelepek fosztogatásából élt. Matrózként eljutott Koreába és Japánba is, tehervonatok potyautasaként becsavarogta Amerikát, rövid ideig börtönben is ült.

Mindeközben szinte megszállottan olvasott, a Bibliától kezdve a kalandregényekig mindent falt. 1893-ban egy újság pályázatára elküldte a Tájfun Japán partjainál című élményleírását, amellyel első díjat nyert. Ekkor határozta el, hogy író lesz. Amerika minden nagyobb lapjához elküldte írásait, ekkor még csekély sikerrel. Rendes munkát nem kapott, s egy idő után csatlakozott a Kelly-féle “ipari hadsereghez”, a munkanélkülieket tömörítő tiltakozó szervezetek egyikéhez. Tüntetést szervezett Washingtonban, s megismerve a gazdasági válság okozta nyomor fokozatait, csatlakozott a szocialista mozgalomhoz. Tovább »

A hét könyve

Leopold Koželuch összes szonátája

Leopold Koželuch összes szonátája

Leopold Koželuch összes szonátája

2015-ben a Zeneműtárban található dezideráta füzetbe került bejegyzésre és ajánlásra Leopold Koželuch összes szonátája. 2016 év elején a könyvtárnak sikerült beszereznie a Bärenreiter kiadó gondozásában megjelent, urtext kiadású, négy kötetes Souborné vydání sonár pro klavír (Complete sonatas for keyboard) című kottát.

Koželuch [Kozeluch, Kotzeluch, Koželuh], Leopold [Jan Antonín] 1747. június 26-án született Velvaryban. Zeneszerzőként, zongoristaként, zenetanárként és kiadóként is ismert volt. Prágában adták elő első műveit, amelynek sikerei után otthagyta a jogi pályát. 1778-ban Bécsbe ment, ahol zongoristaként, tanárként és zeneszerzőként is hamar hírnévre tett szert. Ő alapította meg a később „Musikalisches Magazin” nevű zenei kiadót (1752-1805).

II. Lipót cseh királlyá koronázása alkalmából őt bízták meg egy kantáta megírásával, amivel hatalmas sikert aratott. 1792-ben, II. Ferenc császár beiktatása után „Kammer Kapellmeister”-nek és „Hofmusik Compositor”-nak nevezték ki. Tanított, vezette udvari hivatalait, folytatta kiadói és zeneszerzői tevékenységét (bár ez utóbbi munkássága háttérbe szorult) egészen 1818. május 7-én Bécsben bekövetkező haláláig. Tovább »

A hét könyve

Szergej Dovlatov: A kihelyezett tagozat

Szergej Dovlatov: A kihelyezett tagozat

Szergej Dovlatov: A kihelyezett tagozat / Válogatott elbeszélések

A kihelyezett tagozat az 1990-ben elhunyt s azóta is töretlen népszerűségű orosz szerző New York-i korszakának legfrenetikusabb humorú és ugyanakkor szentimentális írása: az amerikai orosz emigráció ironikus ábrázolása s egyben egy nagy szerelem története. A gorbacsovi peresztrojka idején járunk, a Szovjetunióban már koncertezhet a Dinoszaurusz nevű rockbanda, de a világ még csak találgatja, mi lesz ebből: a kommunista dinoszauruszok valahogy mégiscsak megőrzik hatalmukat, vagy egészen új világ kezdődik? Az orosz emigránsok is felbolydulnak, és Los Angelesben konferenciát rendeznek Oroszország jövőjéről. Dalmatov, a narrátor, az orosz emigráns rádió tudósítója gyilkos humorral írja le a „talajosok” és a „liberálisok” küzdelmét a konferencián, ahol, mellesleg, megválasztják az emigráns orosz államelnököt, valamint az ellenzék vezetőjét is. S közben a tudósító magánéletében is tombol az abszurditás: szállodai szobájában váratlanul megjelenik ifjúkori nagy szerelme, s Dalmatov visszaemlékszik azokra a régi, leningrádi időkre, amikor ez a nő tönkretette az életét… Tovább »

Válogatás irodalmi pályázatokból – Olvasóinknak ajánljuk

Irodalmi pályázatajánló

Irodalmi pályázatajánló

Hátha benyitnak

Az online Liget folyóirat alkotói pályázatára, a hívókifejezéshez bármilyen módon kapcsolódó, irodalmi igénnyel megírt verseket, novellákat vagy esszéket várnak. Minden ismert, online szerkesztési technika (pl. hang-, kép-, filmrészlet felhasználása) megengedett.

Több művet is beküldhetnek, ha még nem jelent meg nyomtatásban vagy a világhálón. Ne felejtsék el a szerzők a pályamunka mellé a nevüket és az e-mail címüket is mellékelni. A szerkesztőség által elfogadott pályázatokat honorálják.

A beérkezés határideje: 2016. 02. 12.

Liget Szerkesztőség: 1122 Budapest, Kissvábhegyi út 4.
E-mail: info@ligetmuhely.com

Móricz Zsigmond irodalmi alkotói ösztöndíj

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. pályázatot hirdet fiatal írók, irodalmárok részére, akik a szépirodalmi, kritikai, szociográfiai vagy irodalomtörténeti munkájukhoz szeretnének támogatást kapni az ösztöndíj elnyerésével. A pályázat szakmai lebonyolítója a Petőfi Irodalmi Múzeum. Tovább »

Elhunyt Michel Tournier

Michel Tournier

Michel Tournier

1924. december 19-én született Párizsban. Apja német tanár volt és így a germán kultúra iránti erős kötődést plántált fiába. A tübingeni egyetemen filozófiai tanulmányokat folytatott. Kant munkásságának nagy rajongója volt. Jean-Paul Sartre-ot pedig „szellemi atyjának” tekintette.

A Radio diffusion télévision française-nél kezdett dolgozni, majd az Europe 1 következett. Ezután a Plon kiadó szerkesztője és fordítója lett. Német nyelvből fordított, pl. Remarque műveit. A fotózás és az utazás voltak a nagy szenvedélyei.

Viszonylag későn kezdett el írni. 42 évesen jelent meg első regénye. De már rögtön ezzel az első művével kivívta a közönség és a kritika egyöntetű elismerését. A Grand prix du roman de l’Académie française-t kapta meg művéért. A Vendredi ou les limbes du Pacifiques (magyarul Péntek, avagy a Csendes-óceán végvidéke Szávai János fordításában) a Robinson történet rousseau-i újragondolása. Művét 1971-ben gyerekek részére átdolgozta Vendredi ou La vie sauvage címmel. Iskolai tananyag lett belőle. Tovább »

Középpontban a szlovén irodalom – A Tiszatáj januári száma

Tiszatáj

Tiszatáj

A 70. évfolyamát kezdő Tiszatáj Az idő csillagzatai címmel közölt összeállítást fiatal szlovén költők verseiből. Primož Čučnik válogatta és előszóval vezette be a közel negyvenoldalnyi költészeti anyagot. Andrej Hočevar, Anja Golob, Gašper Bivšek, Jure Jakob, Karlo Hmeljak, Katja Plut és Ana Pepelnik verseit Bakonyi Gergely fordította. A kritikai rovatba is bekerültek szlovén könyvek: Feri Lainšček „Sprehajališča za vračanje” c. verses regényéről és Dušan Šarotar „Biliárd a Dobray Szállóban” c. regényéről készült elemzés.

Szintén a volt jugoszláv térségbe kalauzol Orcsik Roland interjúja Végel Lászlóval, akinek két könyvéről is olvashatunk kritikát, Sziveri János és Domonkos István könyve mellett.

A lapszám más érdekes írásai közül most csak néhányat említek: Tarján Tamás Nagy László hét Kondor Béla-verséről, Báthori Csaba pedig Kondor Béla költészetéről írt tanulmányt. Tandori Dezső kézírásos sorokkal búcsúztatja Juhász Ferencet.

Végül a 2015. évi Tiszatáj-díjas Kiss Annáról olvashatunk laudációt.

A Tiszatáj könyvtárunk folyóirat-olvasó terében megtalálható.

Dörgő Tibor

Elérhető az OIK-ban az Arcanum Digitális Tudománytár Plus

Arcanum Digitális Tudománytár

Arcanum Digitális Tudománytár

Kedves Olvasóink!

Örömmel értesítjük Önöket, hogy könyvtárunkban is elérhető az Arcanum Digitális Tudománytár.

Az ADT adatbázis az Arcanum Adatbázis Kft. prémium szolgáltatása, Magyarország legnagyobb és folyamatosan bővülő digitális periodika adatbázisa, amely a teljesség igényével teszi hozzáférhetővé több száz hazai tudományos és szakfolyóirat, valamint heti- és napilap minden lapszámát.

Néhány kiadvány a teljesség igény nélkül:

  • Világirodalmi Lexikon
  • Pesti Hírlap 1888-1944
  • Magyar Életrajzi Lexikon
  • Népszava 1873-2014
  • Holmi 1989-2014
  • A magyar nyelv történeti-etimológiai szótára
  • Kempelen Béla: Magyar nemes családok

A dokumentumok részletes listáját itt tekintheti meg.

Az adatbázis a könyvtárunk olvasóterme előtt található adatbázis gépeken érhető el.

Szükség esetén kérje tájékoztató könyvtárosaink segítségét!

Jó böngészést, kutatást kívánunk!

A hét könyve

Itália : délszaki kalandok : magyar írók Itália-élménye : 1890-1950

Itália : délszaki kalandok : magyar írók Itália-élménye : 1890-1950

Délszaki kalandok. Magyar írók Itália-élménye 1890–1950 címmel 2013-ban nagysikerű kiállítás volt látható a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban. Ennek a tárlatnak a szellemi hátterét adó szépirodalmi és irodalomtörténeti anyagot adja közre a szépen illusztrált kötet.

”Mi, nem olaszok leginkább azért zarándokolunk Itáliába, hogy megtaláljuk ott azt, ami nálunk nincs. A múltunk emlékeit, azokat az ősi városokat, bennük ó utcákat, az utcákban réges-régi házakat, melyekben valamikor tudósok, költők, művészek éltek, azok a nagyok, akiknek puszta neve hallatára is bizseregni kezd képzeletünk.” – írta Elek Artúr. Tovább »