2015 december : Kávészünet

Karácsonyi évfordulók

A karácsonyi készülődés, ajándékvásárlás közepette emlékezzünk meg azokról, akik ilyenkor születtek. Hisz a köznapi embernek egy művész életműve átvitt értelemben ajándék.

Adam Mickiewicz

Adam Mickiewicz

1798. december 24-én született Adam Mickiewicz, a lengyel romantika legnagyobb költője. Könyvtárunkban megtalálhatók művei lengyelül, magyarul, és a róla szóló irodalom is elérhető. Főművei a Krimi szonettek, Ősök, Konrad Wallenrod, Pan Tadeusz.

Szintén december 24-én született George Crabbe (1754-1832), angol költő, Jacob Achilles Mähly (1828-1902) svájci német nyelvű költő.

1924. december 25-én született Váci Mihály, Kossuth- és kétszeres József Attila-díjas magyar költő, műfordító. Első verses kötete 1955-ben jelent meg Ereszalja címmel, ettől az évtől kezdve haláláig folyamatosan jelennek meg kötetei. 2004-ben adták ki ’56-os naplóját, ami szintén megtalálható könyvtárunkban.

1803. december 26-án született Friedrich Reinhold Kreutzwald, észt költő, író, aki a Magyar Tudományos Akadémiának is külső tagja volt. Az ő nevéhez fűződik az észt nemzeti eposz, a Kalevipoeg gyűjtése, szerkesztése.

Kalevipoeg

Kalevipoeg

Szintén ezen a napon látta meg a napvilágot Norman Angell (1872-1967), angol író, politikus, aki 1933-ban Béke Nobel-díjat kapott.

Henry Miller

Henry Miller

1891. december 26-án született Henry Miller, amerikai író. Millert kora botrányszerzőnek minősítette, magánélete ihlette regényeiben szembeszállt kora bigott erkölcseivel, puritán társadalomszemléletével. Művei magyarul is olvashatók, pl. a Ráktérítő, Baktérítő.

Karácsony másnapján született Thomas Gray (1716-1771), angol költő is.

A születések mellett emlékezzünk meg azokról is, akiknek az élete az ünnepek alatt ért végett.

December 24-én távozott az élők sorából William Makepeace Thackeray (1811-1863), angol író), legjelentősebb műve a Hiúság vására, Sándor Kálmán Kossuth- és József Attila-díjas magyar író (1903-1962), Louis Aragon (1897-1982), francia író.

December 25-én halt meg Méliusz Juhász Péter (1532-1572), református magyar író, Paul Bourget (1852-1935), francia író, kritikus, Karel Čapek (189-1938), cseh író, Tristan Tzara (1896-1963), francia költő, a dadaizmus megalapítója.

A karácsonyi ünnepek, a pihenés alatt talán jut ideje mindenkinek olvasni, és az ajándékba kapott könyvek mellett időt szakítani a megemlített írókra, költőkre vagy más pályatársaikra.

Mindenkinek olvasásban gazdag ünnepeket kívánunk!

Csekő Ildikó

Orosz könyvtárosok látogatása az Országos Idegennyelvű Könyvtárban

2015. december 8-án orosz könyvtárosok delegációja baráti látogatást tett könyvtárunkban.

Orosz könyvtárosok látogatása az OIK-ban

Orosz könyvtárosok látogatása az OIK-ban

A 13 fős orosz delegációt Szvetlana Gorohová, a moszkvai Rudomino Idegennyelvű Könyvtár Nemzetközi Kulturális Központjának igazgatója vezette. A küldöttség tagjai között a Rudomino Idegennyelvű Könyvtár számos munkatársa mellett, a moszkvai Állami Tretyjakov Képtár restaurátorai, valamint a moszkvai Állami Ifjúsági Könyvtár igazgatóhelyettese, és a Vakok és Gyengénlátók Regioniális Szakkönyvtára, Kaluga igazgatója is jelen volt.

Dr. Papp Anna Mária főigazgató, Pancsosz Alexandra főosztályvezető és Imréné Koljadzsin Natália orosz nyelvi referens fogadták és kalauzolták a vendégeket intézményünkben. Tovább »

„Az év könyvei, 2015” (a The Times Literary Supplement körkérdése) – Szabó Magda regénye is a kedvencek között

A TLS 2015. november 27-i számának borítója

A TLS 2015. november 27-i számának borítója

A The Times Literary Supplement hetilap minden év vége felé körkérdést intéz írókhoz, hogy megtudhassuk, az elmúlt év folyamán melyik volt a legfontosabb olvasmányélményük. Ezúttal 76 író válaszait ismerhetjük meg (TLS, nov. 27.). Van, aki egy könyvet nevez meg, de sok a „döntetlen”, azaz három-négy könyv is kerül a rövidre szabott terjedelmi korlátok közé.

Az ábécérendben közölt vélemények sorát Terri Apter pszichológus, író nyitja, aki Ian Bostridge Schubert Téli utazás-át elemző művét választotta; utolsóként Zinovy Zinik véleményét olvashatjuk, aki Grigorij Dasevszkij orosz nyelvű két kötetét (Versek és műfordítások, Válogatott esszék) tartotta kiemelésre méltónak. Természetesen a többi 74 válasz is érdekes, tanulságos.

Magyar szerző könyvét egy író említette, Adam Kirsch, akire Szabó Magdának Az ajtó című regénye hatott erősen. Az amerikai költő, kritikus eddig még nem is hallott Szabó Magda munkásságáról, de az angol nyelven kiadott Az ajtó (The Door. – New York Review Books Classics, 2015.) jellemábrázolása, cselekményszövése megnyerte tetszését.

A TLS a körkérdésre adott válaszokon kívül még számos könyvismertetést, egy-két film- és színikritikát, valamint esszét, verset is közölt.

A TLS könyvtárunk olvasótermében megtalálható.

Dörgő Tibor

Szombati zárvatartás

Szombati zárvatartás

Szombati zárvatartás

A hét könyve

Serbia - Traditional Music

Serbia – Traditional music

Serbia – Traditional music

A nemzetiségi dokumentumok gyűjtésében az Országos Idegennyelvű Könyvtár nagy figyelmet fordít a nemzetiségek anyaországainak irodalmi, tudományos és – Zeneműtárán keresztül – zenei dokumentumainak beszerzésére, szolgáltatására. A Zeneműtárban található nemzetiségi zenei állományrész sorát gazdagítja néhány új beszerzésű dokumentum, többek között a Serbia – Traditional music című CD is.

Az Oszmán Birodalomban a Balkánon a török zene terjedt el jellegzetességeivel, annak hatása érzékelhető az adott területen élő népek zenéjében, így a szerb népzenében is. Tovább »

Rendkívüli nyitvatartás/Ünnepi zárvatartás

2015 december-page-001