2015 augusztus : Kávészünet

Minnaja-Silfer: Historio de la esperanta literaturo

Historio de la esperanta literaturo

Historio de la esperanta literaturo

Az átfogó irodalomtörténeti alkotás 1887-től 2012-ig nyújt képet az eszperantó művekről és az azokat megalkotó szerzőkről. Az 54 fejezetből álló könyv több mint ezer művet tartalmaz az eszperantista szerzők és fordítók nevével, hivatkozássokkal, bibliográfiákkal és indexlistákkal.

A bőséges képi illusztrációval ellátott fejezetekben olyan nagy magyar eszperantista nevek is megjelennek, mint Baghy Gyula, Kalocsay Kálmán vagy Babits Mihály. A könyv a Lille-ben rendezett 100. Nemzetközi Eszperantó Kongresszuson debütált, ahol a jelenlévők meg is vásárolhatták.

Nanovfkszky György jóvoltából már a mi könyvtárunkba is megérkezett a mű, és az eszperantó irodalomkutatók örömére hamarosan kölcsönözhető is lesz.

Nemes Anikó

A The New York Review of Books legfrissebb száma (August 13 – September 23, 2015)

The New York Review of Books

The New York Review of Books

Az amerikai kulturális tájékozódás egyik legszínvonalasabb fóruma, a The New York Review of Books évente húsz alkalommal jelenik meg. A nagy méretű (36 x 29 cm), terjedelmesnek mondható kiadvány lehetőséget nyújt hosszabb, bővebben kifejtett írások közlésére. A borítón kiemelt témák ezúttal is jelzik, hogy nem a szépirodalom áll a lap középpontjában, hanem az az általános műveltségeszmény, amelyet a szerkesztők képviselnek.

A hat téma közül kettő technikatörténeti jellegű: a repülés úttörői, a Wright testvérek és a kortárs Elon Musk, a Tesla Motors alapítója, a SpaceX űrhajó tervezője. Politikai, közéleti téma a New York-i kormányzó, Andrew Cuomo életútja. A jelen történelmét alakítja az Iszlám Állam térhódítása, melyről már könyvek is íródtak. A környezetvédelem, az ökológia áll Ferenc pápa új enciklikájának középpontjában. Művészeti téma az olaszországi kiállításokon bemutatott antik bronzszobrok elemzése.

A további számos érdekes könyvismertetés közül csak egyet emelek ki, amelyik a magyar származású amerikai történész, Deák István új művét (Europe on Trial : The Story of Collaboration, Resistance, and Retribution During World War II) mutatja be; a könyv a 2. világháború idején a német megszállásra adott reakciókat és következményeit tárgyalja. A recenziókon kívül a lap néhány esszét is szokott közölni: Joyce Carol Oates írása hitet tesz az irodalom életmegtartó ereje mellett.

A The New York Review of Books megtalálható könyvtárunk olvasótermében.

Dörgő Tibor