2015 január : Kávészünet

Gerald Durrell

90 éve született, és 20 éve hunyt el a brit természetbúvár, Gerald Durrell (1925. január 7.–1995. január 30.), aki nemcsak állatszeretetéről és a kihalás szélén álló állatfajok megmentéséről volt híres, hanem kedves, humoros történeteivel – melyeket számos nyelvre lefordítottak – az olvasók körében is népszerű mind a mai napig.

Gerald Durrell néhány könyve

Gerald Durrell néhány könyve

Tovább »

Auschwitzi hegedű – Muzsikaszó és szerelem a történelem legsötétebb óráiban

Maria Angels Anglada: Auschwitzi hegedű

Maria Angels Anglada: Auschwitzi hegedű

2015. január 27-e, Auschwitz-Birkenau, a náci Németország megsemmisítőtábora – ahol 1,5 millió embert öltek meg – felszabadulásának hetvenedik évfordulója alkalmából ajánlom a kedves olvasóknak az OIK Auschwitzi hegedű című könyvét.

1991 telén egy katalán zenész érkezik Krakkóba, ahol rögtön rabul ejti egy különleges hegedű hangja, és a rajta játszó szomorú tekintetű muzsikustól a hangszer eredetét tudakolja. Ennél sokkal többet kap: egy olyan történetet, amit soha többé nem fog elfelejteni…

A  Dreiflüsselagerben, azaz a Három folyó táborában Daniel, a hegedűkészítő, hogy az életét mentse, azt állítja, a foglalkozása asztalos. A táborban mindennaposak a büntetések, a sötétzárka, a testi fenyítés és az éhezés. Dr. Rascher, a tábor orvosa kegyetlen kísérleteket végez…

Egy nap Danielt a Parancsnok házába hívatják, ahol egy rabokból álló muzsikustrió játszik. Az egyik hegedű hátlapja megrepedt, és bár nem tudják Daniel valódi mesterségét, a Parancsnok megbízza a hangszer megjavításával. Miután kitűnő munkát végzett, újabb feladatot kap: készítsen egy hegedűt a Parancsnoknak Stradivari léptéke szerint. Tovább »

A hét könyve

Jean Rouaud: Jeles férfiak

Jean Rouaud: Jeles férfiak

Jean Rouaud: Jeles férfiak

A Jeles férfiak a narrátor apjának, Josephnek a történetét meséli el. Ez a gondoskodó, tevékeny és szeretetteli férfi heti hat napon át porcelánt árulva járja be keresztül-kasul Bretagne-t, hogy a hetediken aztán autóba vágja családját, és kimenjenek a hegyekbe. A közös, nagy túrákon egy szökőkúthoz gyűjtenek köveket, amely azonban már soha sem készül el. Joseph életét ugyanúgy alapjaiban alakítja át a második világháború, ahogy a nagyszülők generációjáét az első.

Ez a könyv eleven és gazdag nyelvezetű, telve szeretetteljes módon ábrázolt abszurditással. Rouaud stílusa elegáns és nagyvonalú, képei pedig teli vannak melegséggel.

Jean Rouaud (1952) a franciaországi Campbonban, az Alsó-Szajna vidékén született. Első regénye az 1990-ben megjelent A becsület mezején volt, amellyel rögtön elnyerte a rendkívüli nemzetközi presztízzsel bíró Goncourt-díjat. A regény később pentalógiává bővült, amelynek köteteit majd harminc különböző nyelven adták ki. Regényfolyamának zajos sikere óta mintegy másfél tucat könyvet publikált, többek között regényeket, drámákat és esszéket.

Szerk.: Tálos Irén

Zárva tartás / Library Closed

Zárva tartás / Library Closed

Zárva tartás / Library Closed

A hét könyve

Ross King: Leonardo és az utolsó vacsora

Ross King: Leonardo és az utolsó vacsora

Ross King: Leonardo és az Utolsó vacsora

Ez a lebilincselő könyv provokatív szemszögből tárgyalja és elemzi a reneszánsz polihisztor remekművét.  Ettől válik izgalmassá, és a festményről vagy az alkotójáról szóló irodalom rengetegében figyelemre méltóvá ez a könyv, amit ezen a héten ajánlok Önöknek.

Leonardót,  a műveit soha be nem fejezőnek, megbízhatatlannak titulálása mögött miféle gondolat húzódhat!? A szűk látókör, a nagyot alkotásra képtelen kisember irigysége? Lehet-e gondatlansággal, lustasággal vádolni a művészetnek ezt az óriását, zsenijét, aki messze fölötte áll a határidőre dolgozó kis udvari festőknek? Akit máig ható hírnév és csodálat övez, megrendelői, bírálói pedig csak a szakembereket érdeklik, vagy elfelejtették őket? Hát nem jár annyi luxus egy korszakos zseninek, hogy megbízhatatlan legyen, ha a tudomány és a művészet ilyen sokoldalú ismerete foglalta le nyughatatlan elméjét? Olyan nagy baj az, ha csillagászati vagy anatómiai jegyzetei, repülőgép-tervei fontosabbak voltak számára, mint a megrendelő arcképének pingálása? Tovább »