2014 december : Kávészünet

Boldog ünnepeket kívánunk! / Season’s Greetings

Boldog ünnepeket kívánunk!

Boldog ünnepeket kívánunk!

Év dolgozója 2014

Idén is választottunk Év dolgozóját! A díjat 9 éve alapítottuk azzal a céllal, hogy ezzel is elismerjük az adott évben kiemelkedő teljesítményt nyújtó munkatársunkat, aki hozzáállásával, magatartásával, szorgalmával kivívta a kollégák megbecsülését. A nyertest kétfordulós, titkos szavazással választjuk meg magunk közül, minden év decemberében.Szavazni bárkire lehet a dolgozók közül.

2014-ben az „Év dolgozója az Országos Idegennyelvű Könyvtárban” címet KANTA KLÁRA KRISZTINA, KÓNYA BALÁZSNÉ és ZUPÁN VERONIKA (megosztva) nyerte el, amelyhez szeretettel gratulálunk!

Az OIK kollektívája a díjátadón

Az OIK kollektívája a díjátadón

Tovább »

Év olvasója 2014

Év olvasója 2014

Év olvasója 2014

December 12-én az ADVENTI ÓRÁK rendezvény keretében Dr. Papp Anna Mária főigazgató kihirdette a hat éve alapított „Év olvasója díj” idei nyertesét. A 2014. évi szavazáson a könyvtár munkatársai Sasvári Györgynét választották az Év Olvasójának.

Ezzel a díjjal kívánjuk megköszönni, hogy régóta hűséges tagja könyvtárunknak!

Tiszteletet érdemel irodalmi érdeklődése és a lelkesedése, amivel lankadatlanul “karbantartja” nyelvtudását, többek között angol és francia nyelvű szépirodalom olvasásával.

Szeretettel gratulálunk és jó egészséget kívánunk!

A hét könyve

Guillaume Lekeu: Andromede

Guillaume Lekeu: Andromede

Guillaume Lekeu: Andromede

4 milliárd év múlva állítólag találkozik és összeolvad a Tejút és az Androméda – ezzel a Naprendszer az új galaxis peremére kerülhet. Addig is, amíg tehetjük, keressük meg az Androméda csillagképet az égen – az északi égbolton. És jusson eszünkbe Pallasz Athéné istennő, aki a görög mitológia szerint Andromédát és történetének fontos szereplőit (Perseus, Cassiopea, Cepheus) mind-mind elhelyezte csillagkép formájában az égbolton.

Androméda története számos művészt megihletett, festőket, írókat és zeneszerzőket egyaránt. A Francia Intézet ajándékaként a Zeneműtár állományába került CD-n Guillaume Lekeu, egy kevésbé ismert zeneszerző művét ismerhetik meg olvasóink. A Ricercar kiadó gondozásában 1991-ben megjelent CD-n Pierre Bartholomée karmester vezényletével Dinah Bryant, Philippe Huttenlocher, Zeger Vandersteene, Jules Bastin énekművészek, a Namuri Szimfónikusok Kórusa és a Liége-i Filharmonikus Zenekar közreműködnek. Tovább »

Jótékonysági mézeskalács vásár az OIK-ban

Mézeskalácsok az OIK-ban

Mézeskalácsok az OIK-ban

December 12-én, pénteken az „Hogy az idegen nyelv ne legyen idegen” Alapítvány szervezésében jótékonysági mézeskalács vásárt tartottunk könyvtárunkban. A jelenlegi és volt kollégák és az alapítvány önkéntesei által sütött és eladott mézeskalácsokból származó bevétel 37.130 Ft lett, amely a könyvtár szakmai céljait, beszerzéseit, rendezvényeit támogató Alapítvány munkáját segíti. Köszönjük a nagylelkű támogatást! Tovább »

Látogatás a Piarista Központi Könyvtárban

Az OIK munkatársai 2014. december 11-én délután ellátogattak a Piarista Központi Könyvtárba, ahol Baranya Péter könyvtárvezető és Bácskai-Horváth Hajnalka, a könyvtár munkatársa mutatták be az intézmény történetét és a könyvtár állományát.

Az első piaristák 1717. októberében érkeztek Pestre. Kezdetben az iskola egy kisebb házban működött a belvárosi templom mellett, majd a városi tanács megvásárolta számukra a jezsuitáknak készült, ám használatba nem vett Duna-parti iskolaépületet (a későbbi színházi rondella mellett). 1918-ban készült el a mai épület a hozzácsatolt résszel együtt.

A Piarista Központ Duna felőli homlokzata / Fotó: Pető Árpádné

A Piarista Központ Duna felőli homlokzata / Fotó: Pető Árpádné

Tovább »

Dr. Papp Anna Mária az OIK új főigazgatója

Dr. Papp Anna Máriát nevezte ki az Országos Idegennyelvű Könyvtár (OIK) élére Balogh Zoltán az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője. Az új főigazgató kinevezését 2014. november 19-én vette át Dr. Cseri Miklóstól, az EMMI kultúráért felelős helyettes államtitkárától az OIK-ban.

Horváth István, Dr. Papp Anna Mária, Dr. Cseri Miklós és Sepseyné Dr. Vígh Annamária (balról jobbra)

Horváth István, Dr. Papp Anna Mária, Dr. Cseri Miklós és Sepseyné Dr. Vígh Annamária (balról jobbra)

Papp Anna Mária egyetemi diplomát a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán, PhD-fokozatot az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerzett. Az Országos Idegennyelvű Könyvtárban 2002 óta dolgozik. 2008-tól a Nemzetiségi és Dokumentációs Osztály vezetője, 2012-től a Gyűjteményi és Nemzetiségi Főosztály vezetői feladatait látta el. Munkatársaival kölcsönös bizalmon alapuló kapcsolatot alakított ki, amely pozitívan befolyásolta a munkát.

Az új főigazgató jövőbeni terveiről a beiktatása alkalmával mondott beszédéből lehet tájékozódni.

Gratulálok Anna Máriának, és sikeres vezetői munkát kívánok jó egészségben az elkövetkező évekre magam és kollégáim nevében!

Sturcz Júlia

Ünnepi nyitva tartás / Christmas opening hours

Ünnepi nyitva tartás

Ünnepi nyitva tartás

A hét könyve

Frederik Backman: Az ember, akit Ovénak hívnak

Frederik Backman: Az ember, akit Ovénak hívnak

Frederik Backman: Az ember, akit Ovénak hívnak

Talán Ove történetében semmi különös nincs, és mégis éppen ettől remek. Emberi, tragikomikus mese napjainkból. Ove nem rossz ember, sőt! Csupán idegesítően ragaszkodik saját és a társadalmi szabályokhoz. Ove 59 éves. Saabot vezet, ami számára egy világnézet. Elnézően lenéző a véleménye mindazokról, akik képesek Volvót, vagy pláne valami lehetetlen külföldi márkát vezetni svéd létükre.

Ove elvesztette a feleségét. Sonja volt az egyetlen ember, aki igazán szerette és megértette őt. Az egyetlen nő. Negyven évig. Akihez ő is kitartó szeretettel ragaszkodott. Sonja az élete biztos pontja volt. Nem sokkal később Ovét munkahelyén idő előtt nyugdíjazzák. Nem csoda, ha a világ összeomlani látszik körülötte. Értelmetlenül üresnek érzi napjait. Tétlenségre van ítélve. Egyedül van. Ove meg akar halni.

Nem kell mondanom, hogy Ovét a szomszédok egyszerűen nem hagyják meghalni. Mindig történik valami, még ha ezt a véletlenre fogják is. A mogorva, magának való alakból kihozzák a szeretetet, feladatokat kap, s ez éltető elem lesz Ovénak.  Hiába készül különböző módon, igen alaposan az öngyilkosságra, hogy végre újra Sonjával legyen, mindig rátörnek a semmit nem gyanító szomszédok. Szükségük van rá. Ove ezermesterségét jól kamatoztatja: mindig akad valami, ami elromlik, egy csavar, ami ki, vagy éppen beszorul. Ő pedig enged a szelíd erőszaknak. Tartozik ismét valahová. Számítanak rá.

Ove naponta látogatja Sonja sírját, kedvenc virágait viszi neki. Beszélget vele. Beszámol minden történésről, fontos dologról. Az emberekről a sorházban, ahol negyven évig közösen éltek. Arról, hogy mennyire megváltozott a világ körülöttünk. Mesél arról, hogy az új szomszéd, még tolatni sem tud utánfutóval… Innen indul el a kalandok sora. Érdemes elolvasni ezt a nagyszerűen megírt, mély emberismeretről tanúskodó könyvet. Sírva nevetős, torokszorító. Néha egyszerre mindkettő.

Szerk.: Tálos Irén

Adventi képzőművészeti vásár az OIK-ban

Adventi képzőművészeti vásár az OIK-ban

Adventi képzőművészeti vásár az OIK-ban

Az “Hogy az idegen nyelv ne legyen idegen” Alapítvány kortárs képzőművészeti alkotásokból szervez kiállítást és vásárt. Az érdekes és színvonalas művek nagyon versenyképes, korrekt áron kerülnek eladásra. Lepje meg szeretteit vagy önmagát egy értékes alkotással, amely befektetésnek sem utolsó! A változatos technikával készült műtárgyak személyesen is megtekinthetők december 11. és 23. között az Országos Idegennyelvű Könyvtár rendezvénytermében, vagy virtuálisan Facebook galériánkban.

Ha vásárolni szeretne, kérjük keresse munkatársunkat, Nemes Anikót személyesen, emailen (nemes.aniko@oik.hu) vagy telefonon (06 1 318 3688).

Kellemes ünnepi készülődést kívánunk!

Korábban »