2014 október : Kávészünet

Világhálós világirodalom

Világhálós világirodalom - Külföldi irodalmak az interneten

Világhálós világirodalom – Külföldi irodalmak az interneten

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár egy hat részből álló rendezvénysorozatot indított útjára ‘Világhálós világirodalom: Külföldi irodalmak az interneten’  címmel.

1. A rendezvénysorozat első előadásán Orcsik Roland az interneten elérhető szerb irodalmat mutatta be. Prezentációja megtekinthető honlapunkon.

2. A rendezvénysorozat második előadásán Szathmáry Kellermann Viktória a lengyel irodalomról adott összefoglalót.

3. Paula María Fernández Rodríguez a neten fellelhető spanyol irodalmi tartalmakról tartott előadást elő. Előadása elérhető az OIK honlapján Tovább »

A hét könyve

Rubin Szilárd: Aprószentek

Rubin Szilárd: Aprószentek

Rubin Szilárd: Aprószentek

Bűnügyi dokumentumregényt ajánlok most a szíves figyelmükbe. Befejezetlen és töredékes, több mint négy évtizeden keresztül dolgozott rajta a szerző. A tények racionális, pontos közlése helyett időnként költői magasságokba röppen, allegóriákba, iróniába fordul a mű. A szerzőnek a regény „hősnője” iránti vonzalma átforrósítja a mondatokat. Csakhogy ez a hősnő, Jancsó Piroska ötszörös gyilkos. Kislányok kegyetlen megkínzója, megbecstelenítője és hóhéra.

A regény „gátlásosan” szól az 1953. és 1954. évekről, amikor a rémtettek történtek és a hatvanas évekről, amikor a szerző fáradságot nem kímélve göngyölítette fel a rejtélyes bűncselekményt. Nem beszél a Rákosi rendszer hatásairól. Jóllehet, a cenzúrától, vagy valami még rosszabbtól tartva. (Fontos részletek derülnek ki, ha a regény mellé a Magyar Narancsban megjelent háromrészes összeállításba is beleolvasunk, például hogy a magyar rendőrség mennyire nem állt hivatása magaslatán, miután a szervezet kétszeri, radikális átszervezése (inkább: szétverése) után is úgy építették újra föl, hogy csupán a szovjet ideológiának kívánt megfelelni, a szakmai szempontok helyett…, de a regényben a korrajz csak vázlatos.) A „címszerepnek” megfeleltethető ártatlan gyerekek, akik Piroska áldozatai, mellékalakok a történetben, vázlatos alakjaikat nem árnyalják egyéni vonások. Tovább »

A hét könyve

100/XX - lengyel riportantológia

100/XX – lengyel riportantológia

2014 márciusában a “Czarne” kiadó gondozásában jelent meg a XX. századi lengyel riport antológiája. A két igényesen kiadott, vaskos kötet 1800 oldalon mutatja be az elmúlt évszázad történelmi súlyú és hétköznapi eseményeit.

A gyűjtemény 100 riportja (évenként egy, 1901-től 2000-ig) mind egy-egy pillanatképet mutat az egykori lengyel valóságról a századelő porosz, osztrák, orosz fennhatóság alatt álló Lengyelországától az első világháború után újjászülető független lengyel állam első 20 évén át a második világháborúig, később a Lengyel Népköztársaság, majd a rendszerváltás időszakáról és az ezredfordulót megelőző évekről.

Nagyszabású munka, a XX. század történelmi és kulturális körképe, mindemellett a szerkesztő, Mariusz Szczygieł egyéni szempontjait is tükrözi a válogatás. Gyakran személyes hangvételűek a riportokat kísérő rövid esszék is, melyekben Szczygieł az egyes szerzők munkásságát, vagy épp a hátteret, az adott írás születésének körülményeit, fogadtatását mutatja be. Az antológiában neves publicisták mellett szerepelnek elsősorban a szépirodalmi kánonból ismert  szerzők, mint a Nobel-díjas Stanisław Reymont, de mára elfeledett vagy akár anonim írók is.

Az összeállítók törekedtek a legismertebb szerzők – köztük Kapuściński, Hanna Krall, Małgorzata Szejnert, Jacek Hugo-Bader, Wojciech Tochman, Wojciech Jagielski – kevésbé ismert, nehezen hozzáférhető szövegeinek közreadására. Válogathatunk tényfeltáró és irodalmi riportok közt; végigolvashatjuk a gyűjteményt a hagyományos, kronologikus sorrendben, de akár egy-egy téma mentén haladva is, vagy koncentrálhatunk például a női szerzők írásaira; ha szabadidőnk csak ennyit enged, akár egy-egy véletlenszerűen kiragadott riport is kerek egészt alkot Szczygieł bevezető gondolataival. Mindenképp élvezetes, gondolkodtató olvasmány!

Békey Mária

Radnóti-hét az OIK-ban

November 3-7. között Radnóti-hét lesz az OIK-ban. A hét minden napjára jut valamilyen esemény: kiállítások, verszenei előadás, műhelybeszélgetés, színháztörténeti előadás. Szeretettel várunk minden érdeklődőt! A részletes program megtekinthető honlapunkon.

Radnóti-hét az OIK-ban

Radnóti-hét az OIK-ban

Irodalmi Nobel-díj 2014

A Kis Bizsu

A Kis Bizsu

Az idei év díjazottja a francia Patrick Modiano. Utoljára 2008-ban kapta francia író – Jean-Marie Gustave Le Clézio – ezt a rangos kitüntetést.

Patrick Modiano 1945-ben született. A gimnázium elvégzése után nem akart tovább tanulni, mindig is hivatásos író szeretett volna lenni. 1968-ban jelent meg első regénye, La Place de l’Étoile címmel. 1972-ben megkapta a Francia Akadémia regénynagydíját a Les Boulevards de ceinture című alkotásáért, 1978-ban pedig Goncourt-díjjal jutalmazták a Rue des boutiques obscures című regényéért. 2012-ben az Európai Irodalom Osztrák Állami Díjával jutalmazták munkásságáért.

A 69 éves írót az emlékezés művészetéért tüntették ki: bár már nem ismerhette szülei fiatalkorának világát, mégis az emlékek mesteri felkutatójaként mutatkozik. Másik fő témája a náci megszállás bemutatása (pl. Dora Bruder, Lucien Lacombe, amit Louis Malle rendezővel közösen megfilmesítettek). Művei tömörségükről és filozófiai mélységükről ismertek. Több írása magyarul is megjelent.

Szerk.: Sáska Gáborné

Jubileumi Nyílt Nap az Országos Idegennyelvű Könyvtárban

2014. szeptember 26-án a Nyelvek Európai Napján tartotta meg 10. Nyílt Napját az OIK.

A rendezvénysorozat Mender Tiborné, az OIK főigazgatójának ötlete alapján indult el tíz évvel ezelőtt abból a célból, hogy bemutathassuk és népszerűsíthessük a könyvtárat a nagyközönség előtt. A nap programjában hagyományosan megtalálhatók többek között előadások, koncertek, könyvtári séták, kiállításmegnyitók, és ezen a napon hirdeti ki a zsűri a könyvtár saját műfordítás-pályázatának eredményét is. A nap folyamán az olvasókat kedvezményekkel, meglepetésekkel is vártuk.

Leányálom, asszonyélet - A Medicantare Leánykar koncertje az Olvasóteremben

Leányálom, asszonyélet – A Medicantare Leánykar koncertje az Olvasóteremben

Tovább »

OIK – 1%

Tisztelt Támogatóink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a 2013. évi személyi jövedelemadó 1%-os felajánlásából az Országos Idegennyelvű Könyvtár 2014-ben 82.942 Ft támogatásban részesült.

A felajánlott összeget az intézmény, az előző évek gyakorlatának megfelelően, idén is könyvtári dokumentumok beszerzésére fordítja.

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani azoknak a magánszemélyeknek, akiknek fontos a könyvtár gyűjteményének fejlesztése, és mindehhez hozzájárultak adójuk 1%-ával.

Horváth István mb. főigazgató sk.

OIK - 1%

OIK – 1%