2014 június : Kávészünet

Tavasz a Szentföldön

Tavasz a Szentföldön

Tavasz a Szentföldön

18. A Karmel hegy tövében

A betlehemi látogatásunkat követően észak felé vettük az irányt, és elutaztunk Haifába, a Karmel hegy tövében lévő nagy kikötő városba. Bár a szálloda tulajdonosa a Betlehembe érkezésünk előtt azt írta, hogy a 21-es busz végállomásától fejenként 3 sékelért visz el bennünket az iránytaxi a szállodához, idefelé jövet mégis 40 sékelt akart kérni a fuvarért a taxisofőr. Ezért most még egyszer rákérdeztem erre a dologra, hogy akkor hogy is van ez valójában. Kiderült, hogy Betlehemben kétféle taxi működik, egy sárgára festett hagyományos taxi és egy fekete-sárga színekre festett másik taxi, amit itt service taxinak neveznek. Mi ezt ideérkezésünkkor nem tudtuk, és így a sárga taxiba ültünk be, igaz, hogy más színű taxit nem is láttunk a buszvégállomás közelében. Ebben elvileg a taxióra szerint kellett volna fizetni a viteldíjat, de a gyakorlatban ez másképp működött. A service taxiban viszont valóban 3 sékel a fuvardíj személyenként, így most ezzel a taxival mentünk vissza a buszvégállomáshoz. Tovább »

Tavasz a Szentföldön

Tavasz a Szentföldön

Tavasz a Szentföldön

17. Élet a palesztin területeken

Míg Jeruzsálem az 1967-es hatnapos háború óta izraeli zsidó fennhatóság alatt van, a tőle 6-7 kilométerre délre lévő Betlehem már a Palesztin Nemzeti Hatóság területéhez tartozik. A két területet egy szögesdróttal megerősített magas fal választja el egymástól, így az autóbuszunk egy katonai ellenőrző ponton át jutott be a palesztin területre. A Jeruzsálemből Betlehembe tartó utunkon ez a két terület közötti határátlépés zökkenőmentes volt, úgy emlékszem, hogy talán nem is állt meg a 21-es busz az ellenőrző pontnál. Visszafelé menet viszont megállították a buszt, ahol a palesztinok leszálltak, a külföldieknek pedig fel kellett mutatniuk az útleveleiket a határátlépéskor.

Taxival még komplikáltabb átmenni egyik övezetből a másikba. A sárga-fekete színű rendszámtáblát viselő izraeli taxik átmehetnek a palesztin területekre, de az ott regisztrált zöld-fekete színű palesztinai taxiknak a falnál vissza kell fordulniuk. Azok nem léphetik át a katonai ellenőrző pontot. Ha tehát taxival akarnánk Betlehemből Jeruzsálembe menni, akkor a betlehemi zöld rendszámtáblás taxival csak a katonai ellenőrző pontig tudnánk utazni, ott át kellene gyalog menni az ellenőrző ponton és végül ott át kellene szállni egy sárga rendszámtáblás izraeli taxiba. Tovább »

A hét könyve

Isabelle Mimouni: L’Obscure splendeur de Raymond Famechon

Isabelle Mimouni: L’Obscure splendeur de Raymond Famechon

Isabelle Mimouni: L’Obscure splendeur de Raymond Famechon

Egy elfeledett legendának állít emléket Isabelle Mimouni regénye: ugyan ki emlékszik Ray Famechon, a könnyűsúlyú bokszoló nevére?

1924-ben született az észak-franciaországi Sous-le Bois Maubeuge-ben egy munkás család 11. gyermekeként. Öt idősebb bátyja is amatőr bokszoló volt, így apja őt is erre az útra terelte. 18 évesen megszerezte első címét: Franciaország légsúlyú bajnoka. 1945-ben már pehelysúlyú országos bajnoki címet nyert. Az 50-es években többször megszerezte az Európa bajnoki címet. Sportolói karrierje 32 éves korában ért véget. Megpróbált a civil életben megkapaszkodni: egy mosodát üzemeltetett, mely nagyon gyorsan tönkrement. Ezután kisebb alkalmi munkákból próbálta eltartani magát. Egyre lejjebb csúszott: 1978. januárjában egy híd alatt érte a halál.

Egy szomorú történet egy emberről, aki híres volt majd mikor már nem szolgált többé újsághírként, elfeledték.

„… Ha az ember meghal elveszti személyazonosságát. Beolvad. A tömeg része lesz, és örülhet, ha a Történelem egyáltalán tudomást vesz róla, mint a tömeg egy kis darabkájáról. … Finita la partita. Szólt a gong, ki kell üríteni a ringet, és nem marad más csak a föld, a por és a nevünk betűi is az ábécé névtelenségébe vesznek.”

A szerző irodalomtanárként dolgozik Párizsban. Irodalomtörténeti művek és tankönyvek szerzője.

Sáska Krisztina

Nyár 2014 a budapesti könyvtárakban

Érdemes alaposan tájékozódni annak, aki nyáron sem szeretne elszakadni a könyvtáraktól. A nagy fővárosi gyűjtemények idén is több hétre bezárják kapuikat, valamint csökkentett nyitva tartással fogadják a használókat. Az elmúlt évekhez hasonlóan készítettünk  egy összefoglaló táblázatot a gyors áttekintéshez, színessel jelölve a könyvtárak zárva tartását. A táblázat csak tájékoztató jellegű, a pontos részletekért kérjük látogasson el ez intézmények honlapjára!

Nagyításhoz kattintson a képre!

Nagyításhoz kattintson a képre!

Június 30. és augusztus 2-a között tart zárva a a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtára, míg augusztus 4-e és 30-a között csökken a nyitva tartás ideje. Ez idő alatt a nagyobb belvárosi fiókkönyvtárak fogadják a látogatókat. Az MTA Könyvtár és Információs Központ idén június 29-től augusztus 10-ig tart zárva. Az Országos Széchényi Könyvtár július 14. és augusztus 20. között, míg a BME-OMIKK (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár)  július 27. és augusztus 20. között nem látogatható. 5 hétre, július 28-a és augusztus 31-e között, zárja be kapuit az az OIK. A KSH Könyvtár augusztus 18. és 29. között tart zárva, míg augusztus 4-15. között csökkentett nyitva tartással üzemel. Az Országgyűlési Könyvtár július 28. és augusztus 22. között nem fogad olvasókat, az Egyetemi Könyvtár viszont június 16-tól egészen október 31-ig tart zárva.

Könyvtárunkban elkezdődött kedvezményes nyári beiratkozási akciónk! A részleteket megtalálja honlapunkon.

Élményekben gazdag, tartalmas nyarat kívánunk mindenkinek!

A hét könyve

Benedict Wells: A különc

Benedict Wells: A különc

Az 1984-ben született német Benedict Wells 2003-ban Berlinbe költözött, de nem iratkozott be az egyetemre, hanem inkább megírta első, Beck utolsó nyara című regényét, és azonnal hangos sikert aratott vele egész Európában. A Különc második regénye.

A főhőst, Jesper Liert mintha csak önmagáról mintázta volna Wells, húszéves, és író szeretne lenni. Azt reméli, hogy az első regénye nagy áttörés lesz számára, és radikálisan megváltoztatja majd az életét. De a sorsfordító mű csak nem akar elkészülni, már több mint ezeroldalnyira dagadt és ott hömpölyög a pincelakásban, ahova szerzője bezárkózott vele. Nem csoda hát, hogy a leendő nagy író egyre furább állapotba kerül. Ki tudná ilyenkor szétválasztani a valóságot a képzelettől? Talán valódiak Berlin utcáin a farkasok? És az a néhány alak, aki hírtelen körülveszi Jespert? A lánynak azonban, akibe szerelmes, annak kell lennie. Vagy ő is csak elképzelt?

A fiatal Benedict Wells tragikomikus regényt írt a félelemről, arról, hogy néha az ember nem meri meghozni az egyetlen helyes döntést. Friss, pimaszul szellemes, éretten önironikus hangvételű a regény, tele szókimondó keserű humorral.

Szerk.: Tálos Irén

OIK Műfordítás-pályázat 2014

OIK Műfordítás-pályázat 2014

OIK Műfordítás-pályázat 2014

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár a Nyelvek Európai Napja alkalmából Műfordítás pályázatot hirdet fiatal, műfordításkötettel nem rendelkező műfordítók számára.

Mile Stojić horvát költő Govori Petrus: o posvetama című versének magyar fordítását várja a zsűri (Lator László költő, műfordító, a zsűri tiszteletbeli örökös elnöke, Lackfi János költő, műfordító, a zsűri elnöke, Fenyvesi Ottó költő, műfordító és Virág Bognár Ágota, a könyvtár munkatársa).

Pályadíjak: I. díj 50.000 Ft  ;  II. díj 30.000 Ft  ;  III. díj 20.000 Ft
A díjak könyvutalvány formájában kerülnek kifizetésre.
Különdíjat ajánlott fel a Magyar Fordítóház Alapítvány.
A legjobb pályaművek megjelennek a Napút folyóirat Káva Téka mellékletében.
A pályázat jeligés. A jeligével ellátott pályaműveket 2014. augusztus 20-áig várjuk.

A pályázat részleteiről honlapunkon tájékozódhat.

Jó munkát és sikeres pályázatot kívánok a műfordítóknak! Várjuk a jó és szép fordításokat!

Virág Bognár Ágota

Támogatóink: Nemzeti Kulturális Alap ; Napkút Kiadó ; Magyar Fordítóház Alapítvány ; Élet és Irodalom

Támogatóink: Nemzeti Kulturális Alap ; Napkút Kiadó ; Magyar Fordítóház Alapítvány ; Élet és Irodalom

Elhunyt Jean-Claude Pirotte

Jean-Claude Pirotte egyik OIK-ban is megtalálható műve

Jean-Claude Pirotte egyik OIK-ban is megtalálható műve

2014. május 24-én elhunyt Jean-Claude Pirotte belga származású költő, író, festő: az örök csavargó.

Pirotte Namurben született, 1939. október 20-án.Már tizenéves korában elkezdett írni. 1964-től 1975-ig ügyvédként dolgozott. Ebben az időszakban abbahagyta az írást. 1975-ben egy bírósági ügy miatt átszökött Franciaországba: nem akart börtönben ülni, ezért inkább a csavargó életet választotta. A szabadság mindig nagyon fontos volt számára. Ügyvédként is mindig a talajt vesztetteket, a kisembereket védte, „akiktől megtagadták a beszéd jogát”.

Nagypolgári családból származott, költészetére mégis az utcák, bisztrók világának megidézése volt jellemző. Magát úgy jellemezte: „vasárnapi festő, szombati író”. Szerinte könnyebb az aggodalomról, a szorongásról írni, mint a boldogságról. Az élet sötét oldalát mindig humorral fűszerezte írásaiban. Az árnyéknak köszönhető, hogy el lehet jutni a fényre. Ha nincs kontraszt, nincs semmi. Ez nem csak a festészetben van így, hanem az irodalomban is – vallotta. Tovább »

Kedvezményes beiratkozási akció az OIK-ban

Kedvezményes beiratkozási akció az OIK-ban

Kedvezményes beiratkozási akció az OIK-ban

30%‑os kedvezménnyel iratkozhatnak be az Országos Idegennyelvű Könyvtárba 2014 nyarán azok a kedves olvasók, akik a felsorolt könyvtárak valamelyikébe érvényes olvasójeggyel rendelkeznek:

Élvezze a nyarat könyvek társaságában az OIK-ban!

The National Library of Foreign Literature offers now a 30% discount on readers’ tickets in summer 2014 for readers holding a valid library card to any of the following libraries: National Széchényi Library (OSZK), Metropolitan Ervin Szabo Library (FSZEK)Library of the Hungarian Academy of Sciences (MTA) or University Library.

Enjoy the summer in the company of books at the National Library of Foreign Literature!

A hét könyve

Autobiography of Mark Twain

Autobiography of Mark Twain

Autobiography of Mark Twain – két kötetben

2010-ben, Mark Twain halálának 100. évfordulója alkalmából a Kaliforniai Berkeley Egyetem Bancroft Könyvtára arra vállalkozott, hogy kiadja a neves író önéletrajzát.

Életében az az örökös vágy kísérte Mark Twaint, hogy kiadja önéletrajzát. 1870 és 1905 között többször neki is látott az írásnak, de mindig félretette az addig megírt visszaemlékezéseit. Kb. 30-40 ilyen „újrakezdett” kézirattal rendelkezik az utókor, amiket szerencsére sikerült megőrizni is különgyűjteményként The Marc Twain Papers & Project néven, a fent említett The Bancroft Library, University of California, Berkeley állományában, továbbá két másik könyvtárban is.

Fenti kéziratok önálló epizódokból, fejezetekből állnak. Tulajdonképpen. piszkozatok, és inkább kísérletnek mondhatóak. Ezeket a korai írásait szintén tartalmazza a jelen ajánlott kiadvány. Tovább »

85. Ünnepi könyvhét

85. Ünnepi könyvhét

85. Ünnepi könyvhét

Az idén június 12-16. között kerül megrendezésre a 85. Ünnepi könyvhét. A program nagyon gazdag, változatos, és természetesen, mint mindig, nemcsak Budapesten, hanem az egész országban részt vehetünk könyvheti rendezvényeken. Ebben az évben már negyedszer rendeznek könyvhetet Erdélyben is. Az országos vidéki könyvheti megnyitó idén Szegeden lesz. Ne felejtsük el a gyerekeket sem, 2014-ben már a 13. Gyerekkönyvnapok csatlakozik az ünnepi könyvhéthez.

A sokszínű programot itt nem áll módunkban felsorolni, csak némi ízelítőt adhatunk. A részletes programot és a könyvheti megjelenéseket mindenki megnézheti a könyvhét honlapján. Tovább »

Korábban »