2014 április : Kávészünet

In memoriam Gabriel García Márquez

Gabriel García Márquez

Gabriel García Márquez

Április 17-én elhunyt Gabriel García Márquez, a latin-amerikai kontinens legolvasottabb írója, a mágikus realizmusnak nevezett irányzat legismertebb képviselője, aki nemcsak a kritikusokat, hanem az egyszerű olvasókat is el tudta varázsolni. A Nobel-díjas kolumbiai író műveit legalább 33 nyelvre lefordították, több tucat kötete magyarul is olvasható.

Leghíresebb műve az 1960-as években, Mexikóban írt Száz év magány, bár hozzátehetjük, hogy ő nem ezt a regényét tartotta a legjobban sikerültnek, hanem általában a legfrissebb alkotását. A Macondóban játszódó művei után írt még krimiszerű történetet (Egy előre bejelentett gyilkosság krónikája), majd számos önéletrajzi ihletésű művet is (pl. Szerelem a kolera idején), valamint egy regényt prózaversben (A pátriárka alkonya).

Talán az egyik legmeglepőbb hangja az urbánus környezetben játszódó 12 vándor novella című kötetben szólalt meg, de különleges csemegének számít Simón Bolívárról szóló történelmi regénye is (A tábornok útvesztője). Ezt a művet Álvaro Mutisnak, a tavaly elhunyt kolumbiai írótársának dedikálta, aki maga is szerette volna megírni a történetet, de végül átengedte a regény témáját Gabónak. Mutis hívta fel Márquez figyelmét a mexikói Juan Rulfo Pedro Páramo című korszakalkotó művére, mely Gabóra oly nagy hatást gyakorolt, hogy kívülről megtanulta. Tovább »

Tavasz a Szentföldön

Tavasz a Szentföldön

Tavasz a Szentföldön

16. Mennyből az angyal

“Menyből az angyal lejött hozzátok,
Pásztorok, pásztorok,
Hogy Betlehembe sietve menve
Lássátok, lássátok!

Istennek Fia, aki született
Jászolban, jászolban,
Ő lesz tinéktek Üdvözítőtök
Valóban, valóban.

Mellette virraszt az édesanyja,
Mária, Mária;
Széna közt fekszik, jászolban nyugszik,
Szent Fia, szent Fia.

A gyermek Jézust mindnyájan együtt
Imádjuk, imádjuk,
A nagy Úristent ilyen nagy jóért
Mind áldjuk, mind áldjuk!”

Ki ne  ismerné Magyarországon a  legnépszerűbb karácsonyi éneket? Ennek dallamai nem csak a keresztény  templomokban hangzanak el a csillagászati év kezdeti  időszakában, hanem az üzletekben, a kirakodó  vásárokon,  de  akár  a  rádiókban  és  televíziókban  is  naponta meghallgathatjuk a régi népének különböző feldolgozásait. Tovább »

Ünnepi zárva tartás / Holiday Hours

Ünnepi zárva tartás

Ünnepi zárva tartás

A hét könyve

Aleksander Urkom: Business Serbian

Aleksander Urkom: Business Serbian

Új nyelvkönyv a szerbül tanulók számára – Aleksander Urkom: Business Serbian

A különböző déli szláv nyelveket tanulók az elmúlt időszakban nem sok új kiadású nyelvkönyvet vehettek kézbe. Ez még inkább igaz, ha a Magyarországon megjelent kiadványokra gondolunk. Ezért is kiemelt fontosságú Urkom Aleksander új nyelvkönyve, amely a szerb üzleti nyelv elsajátításához és elmélyítéséhez nyújt segítséget a nyelvtanulók számára.

A tankönyv nyelve a szerb mellett az angol, amely így lehetővé teszi a könyv szélesebb, nemzetközi körben való használatát is. 15 leckében dolgozza fel a szerb üzleti nyelv legfontosabb területeit. Az egyes fejezetek témái közt szerepel például az állásinterjú, a pénzügyi szolgáltatások, de az üzleti út és a különböző jogi tudnivalók is. A fejezetek olvasásértésből, hallott szövegértésből, íráskészséget fejlesztő feladatokból, szituációs gyakorlatokból és összefoglalásból állnak. Minden oldalon van szerb-angol szójegyzék is, amely az adott feladathoz tartozó legfontosabb kifejezéseket tartalmazza. Az oldalak alján üres sorokat találunk. Ez a tankönyvbe való jegyzetelést teszi lehetővé, így tulajdonképpen füzetre sincs szükségünk, hogy a legfontosabb kifejezéseket, elhangzó új szavakat feljegyezzük. A tankönyv feldolgozandó szövegeiben az adott témához kapcsolódó kulcsszavak kék színnel vannak jelölve, s ezek a tankönyv végén lévő szerb-angol szótárban is megtalálhatók. A tankönyvet a hanganyag szövegei, a feladatok megoldásai, valamint a már említett szerb-angol szótár zárja. A könyv színes és gazdagon illusztrált. A hanganyag internetes oldalról tölthető le. Tovább »

Légy az önkéntesünk!

OIK Önkéntesség

OIK Önkéntesség

Mennyire lehet izgalmas hely egy könyvtár? Derítsd ki magad! Légy te is önkéntes az OIK-ban!

Önkénteseket keresünk gyűjteményrendezési munkára (szortírozás, portalanítás, polcrendezés). Naponta maximum 4 órát kell tevékenykedni, hétfőtől – péntekig, 9 órától – 13 óráig. Természetesen az alaptevékenységen túl bármilyen szakmai kérdésre szívesen válaszolunk, valamint lehetőséged nyílik belelátni az OIK kulisszái mögé is.

Jelentkezési határidő: 2014. május 14.

Jelentkezni az alábbi e-mail címen lehet: kiss.attila@oik.hu  A levél tárgya “önkéntesség” legyen.

A világ érdekes zenei épületei

Sorozatunkban különleges koncerttermeket, operaházakat és egyéb zenéhez kötődő épületeket mutatunk be. Ez alkalommal a BMC – Budapest Music Center-t.

BMC - Budapest Music Center - Magyarország

BMC – Budapest Music Center – Magyarország

Nyitás: 2013. március 23.  / Építészek: Gőz Dorottya, Chehadé Abdel Rahim, Taraczky Dániel

Érdekes zenei épületeket bemutató sorozatunkban ismét egy budapesti intézmény kerül sorra: a Mátyás utcában található BMC, azaz Budapest Music Center. A tavaly márciusban nyílt épület idén tavasszal az „Architizer” építészeti portál „A+Awards” díját nyerte „Építészet és hang” kategóriában. Erről bővebben a következő két linkeken olvashatnak: link1 és link2.

Az épület 350 fő befogadására képes koncertterme elsősorban kamarazenei koncertek számára készült. Emellett van még egy kisebb, étteremmel egybekötött koncerthely, a kétszintes Opus Jazz Club. A koncerttermek mellett itt található a Magyar Zenei Információs Központ és Könyvtár, az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány, valamint a BMC Records lemezkiadó.  Az intézmény részletesebb bemutatását a BMC honlapjáról idézzük: Tovább »

Kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk!

Könyvtáros nyúl

Könyvtáros nyúl

Készüljünk a Könyvfesztiválra!

XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

Jövő héten, április 24-27-e között rendezik meg a XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált a Millenáris épületeiben. Ahogy az elmúlt években megszokhattuk, idén is rendkívül változatos, érdekes lesz a program. Nemcsak vásárolni, nézelődni lehet a vásáron, hanem rengeteg érdekes beszélgetés és dedikálás várja az oda látogatókat. Csokorba szedtünk egy kis ízelítőt  olvasóinknak.

A fesztivál idei díszvendége Törökország, több török íróval találkozhatnak a rendezvényen. Törökország standjának a hivatalos megnyitója csütörtökön, április  24-én, 16 órakor lesz. Ha szeretne a török irodalommal ismerkedni, ajánljuk az állományunkban lévő műveket is. A fesztivál idei díszvendég-írója Sofi Oksanen finn írónő, ő kapja idén a Budapest Nagydíjat. Az írónővel folytatott pódiumbeszélgetés szintén a nyitónapon 16 órától hallgatható meg. Ezenkívül találkozhatunk még az írónővel pénteken az Európai írótalálkozón és dedikáltatni is lehet vele. A Sztálin tehenei című művével az irodalmi köztudatba került írónő művei már megtalálhatók könyvtárunkban. Tovább »

Zöld hét / Beiratkozási akció

Zöld hét

Zöld hét

A hét könyve

Armand Puig I Tarrech: Gaudí és a Sagrada Família

Armand Puig I Tarrech: Gaudí és a Sagrada Família

Armand Puig I Tarrech: Gaudí és a Sagrada Família

Erre a hétre a művészetelmélet témaköréből ajánlok Önöknek olvasnivalót. A Képfilozófiák című könyvsorozat általában festményeket, ikonokat, freskókat tárgyal, jelen kötetben azonban az építészet, illetve egy bizonyos épület képzőművészeti kifejezésmódjait elemzi .

A Sagrada Familia egy épülő, befejezetlen bazilika (erre a rangra XVI. Benedek pápa szentelte föl a befejezetlen templomot 2010-ben), amely a legmagasabb katedrális rekordjának várományosa. Stílusában pedig a katalán építész, Gaudi életművének koronája.

A könyv szerzője a barcelonai Katalán Teológiai Fakultás professzora és katolikus pap feltárja művében azt a bonyolult és finom szimbolikát, amely az épület paramétereiben, arányaiban, díszítményeiben rejlik.

A bibliai alakok az Üdvösségtörténetben betöltött szerepükhöz mérten kapnak (az épület belső logikája szerint) hangsúlyos, vagy félreesőbb helyet a bazilikában. Akár, mint az őt ábrázoló szobor, vagy mint szerkezeti elem, piktogram, torony, toronydísz. A fontos figurák egyszerre több kifejezésmódban is, elmélkedésre késztetve a templom szemlélőjét, például a paradicsomi Éva, és az újszövetségi  Szűz Mária (mint prefigura és figura) közti párhuzamról, illetve arról, amint a későbbi felülkerekedik, megváltja, jóváteszi a korábbi bűnét. Az épület tehát önmagában demonstrálja a vallás gondolati összetettségét, vizuális élményt, térélményt ad, és ugyanakkor használati, gyakorlati szerepet tölt be. Egy város életébe szervesen beépülő, a mindennapokban méltóságot sugárzó állandóság: mint a hit, egy vallásos ember életében. Tovább »

Korábban »