2014 március : Kávészünet

A hét könyve

Pavol Rankov: Szeptember elején (vagy máskor)

Pavol Rankov: Szeptember elején (vagy máskor)

Pavol Rankov Szeptember elsején (vagy máskor) címet viselő regénye harminc évet ölel fel: az 1938-tól 1968-ig terjedő időszakban pedig a Levicén (Léván, mikor hogy) élő három jó barát körül szó szerint világok omlanak össze és épülnek fel újból.

Egyikük magyar (Rónai Péter), másikuk cseh (Ján Bízek), harmadikuk zsidó (Gabriel Rosenberg) származású, nem mintha ez történetünk kezdetén különösebben számítana. Mindannyian ugyanabba a fiatal lányba, Máriába szerelmesek, és fogadalmuk szerint azé lehet a lány, aki a lévai strandon szeptember elsején megrendezett úszóversenyen elsőként ér a célba.

Bár a verseny többször, több okból is elmarad, szeptember elseje szimbolikus dátum marad mindhármuk számára, még úgy is, hogy a háború, az azt követő talpra állás, majd a kommunista államberendezkedés erőszakos kiépítése más és más irányba sodorja őket. Barátságuk és a Mária iránt érzett szerelmük azonban mindennél tartósabb kapocsnak bizonyul.

Árnyalt, esendő figurákat rajzolt fel Rankov, és ez nem csak hőseire, de a mellékszereplőkre is igaz. Fájdalmasan ismerős, egyben nagyon szép történetet kapunk tőle, melyet apja elveszett nemzedékének dedikál az író, „amelynek – isten tudja, miért – mindent a saját bőrén kellett megtapasztalnia”.

Pavol Rankov regénye 2009-ben elnyerte az Európai Unió Európai Irodalmi Díját.

Szerk.: Tálos Irén

Mártsuk magunkat Tintába!

Tinta Könyvkiadó

Tinta Könyvkiadó

A Tinta Könyvkiadó 2014. március 18-án tartotta tavaszi könyvbemutatóját, ahol az idén megjelent könyvekről kaptunk tájékoztatást. A jó hangulatú programon egy aktív, a nyelveket, különösen a magyar nyelvet szerető (a kiadó profilja: nyelvészeti szakkönyvek, szótárak) kiadóval és kiadványaival ismerkedhettünk meg. A könyvbemutatót a kiadó vezetője, Kiss Gábor nyitotta meg, a konferanszié szerepét pedig Prószéky Gábor, az MTA doktora vállalta magára.

Elsőként Klein Ágnes: Utak a kétnyelvűséghez című könyvéről Márkus Éva beszélt. Ez a kiadvány már hozzáférhető könyvtárunkban. A könyv a kisgyermekkori kétnyelvűség kérdésével foglalkozik. Ebben a korban a gyerekek még nagyon nyitottak, könnyen sajátítják el a nyelveket. A könyvben a szerző saját kutatási eredményeit, esettanulmányokat és interjúkat dolgoz fel. Foglalkozik a nyelv fogalmának kérdésével, az első és második nyelv fogalmával, illetve ezek befogadásával. Tovább »

A világ érdekes zenei épületei

Sorozatunkban különleges koncerttermeket, operaházakat és egyéb zenéhez kötődő épületeket mutatunk be. Ezen a héten az olasz Auditorium Oscar Niemeyert.

Auditorium Oscar Niemeyer – Ravello, Olaszország

Auditorium Oscar Niemeyer – Ravello, Olaszország

Terv: Oscar Niemeyer brazil építész (Pritzker-díjas) / Megnyitó: 2010. január 29. Tovább »

Lipcsei Könyvvásár 2014

A Lipcsei Könyvvásár díjazottjai

A Lipcsei Könyvvásár díjazottjai

Németországban könyvszakmai szempontból két jelentős eseményt tartanak nyilván, a minden évben tavasszal Lipcsében, majd ősszel Frankfurtban megrendezendő könyvvásárt.

A Lipcsei Könyvvásár az idén is nagyszabású rendezvény volt. 2014. március 13. és 16-a közt rendezték a mintegy 175 ezer látogatót vonzó vásárt, ahol 42 ország 2194 kiállítója mutatta be új kiadványait. A magas színvonalú, a szakma érdeklődésére számot tartó rendezvényt 1994 óta minden évben megrendezik.

A rendezvény kiemelkedő eseménye a Lipcsei Könyvvásár díjának átadása, mely díjat három területre vonatkozóan oszt ki a 7 fős zsűri: szépirodalmi, szakkönyv, ill. műfordítás kategóriában. Összesen 136 kiadó 410 művel pályázott, ezekből választották ki kategóriánkét azt az egy művet, melyeket díjaztak. Minden évben sor kerül Az Európai Egyetértés Lipcsei Könyv­díjának átadására is. Tovább »

Tavasz a Szentföldön

Tavasz a Szentföldön

Tavasz a Szentföldön

14. Dávid király városa

On a starry night many years ago,
Stars were shining bright on the earth below:
Angel voices told of a new-born king,
While the bells of Bethlehem joyfully did ring.

OH, RING THE BELLS! RING THE BELLS!
RING THEM OUT TODAY,
ECHOING THROUGH ALL THE WORLD,
LISTEN TO WHAT THEY SAY!
RING THE BELLS! RING THE BELLS!
RING THEM ALL THE WAY!
SPREAD THE MESSAGE FAR AND WIDE
THAT CHRIST IS BORN TODAY!

Wise men from afar journeyed night and day,
Followed till the star rested where He lay.
Looking for a king, but a baby saw,
Stayed to leave their offering, to worship and adore. Tovább »

Megnyílt a Kínai Sarok az OIK-ban

Március 19-én hivatalosan is megnyílt könyvtárunkban a Kínai Sarok.

Hammerstein Judit (balra), Őexc. Xiao Qian és Mender Tiborné

Hammerstein Judit (balra), Őexc. Xiao Qian és Mender Tiborné

A Magyarországon egyedülálló kínai nyelvű gyűjtemény megnyitó ünnepségen Hammerstein Judit kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkár (EMMI) (balra), Őexc. Xiao Qian a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövete és Mender Tiborné az OIK főigazgatója köszöntötte az egybegyűlteket, és méltatta a kínai-magyar kulturális kapcsolatokat. Tovább »

Március idusa után

A teljesség igénye nélkül szeretnénk olvasóink figyelmét felhívni azon irodalmi nagyjainkra, akik március második felében születtek.

Kassák Lajos

Kassák Lajos

1887. március 21-én, Érsekújváron született Kassák Lajos, akinek neve összeforrt a magyar avantgárd mozgalommal. Nevéhez fűződnek az 1915-ben elindított A Tett, majd az 1916-tól megjelenő Ma című avantgárd folyóiratok. Kassák költő, prózaíró, képzőművész volt, ezen kívül tevékeny szerepet vállalt a korabeli irodalmi élet szervezésében. Termékeny művész volt, a művészetet cselekvésként fogta fel, amivel meg lehet változtatni a világot.

Aki érdeklődik munkássága iránt, látogasson el a Kassák Múzeumba! Tovább »

Internet Fiesta 2014 az OIK-ban

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár idén is csatlakozott az Internet Fiestához. Szeretettel várjuk az érdeklődőket!

Internet Fiesta 2014 az OIK-ban

Internet Fiesta 2014 az OIK-ban

Vassilis Alexakis Magyarországon

Vassilis Alexakis

Vassilis Alexakis

Vassilis Alexakis francia-görög író 1943-ban született Athénban. 1968-ban telepedett le Franciaországban. Író, újságíró, rajzoló, filmrendező. Több díjjal is jutalmazták munkásságát (Francia Akadémia regény-nagydíja, Edouard Glissant díj, Prix de la langue française).

Az író a Frankofón Fesztivál keretében tartózkodik Magyarországon. Három napon lehet vele találkozni.

Első előadása március 12-én szerdán este volt a Francia Intézetben, ahol arról mesélt, hogy hogyan ír és milyen kétnyelvű írónak lenni.

Szerinte minden nyelven nehéz írni, nemcsak idegen nyelven. Az írás egy játék Mikor megtanult franciául és elkezdte írni a regényeit abban nem látszott az ő görög mivolta. Egy idő után újra kellett tanulni az anyanyelvét. Szinte ugyan azzal a metódussal dolgozott, mint annak idején, amikor a franciát tanulta. Most már aszerint választja meg a regény nyelvét, hogy a történet melyiket kívánja meg. De természetesen a kéziratot lefordítja a másik nyelvre is, de sohasem fordít már kiadott könyvet. A kézirat fordításakor még tud változtatni, ha szükséges. Tovább »

A hét könyve

Siklóssy László: Kincsek és játékok

Siklóssy László: Kincsek és játékok

„Siklóssy László (1881–1951) magyarországi publicista, műgyűjtő, művelődéstörténész, a magyar politikatörténet kiváló ismerője. Erős szálakkal kötődött Erdélyhez – ezt bizonyítja dr. Sas Péter művelődéstörténész által a Kincsek és játékok című kötetbe válogatott 31, erdélyi tematikájú írása is.

A kötet első fő része kizárólag erdélyi vonatkozású kultúr- és művészettörténeti írásokat tartalmaz. Ezeknek a szövegeknek a nagyobb része az 1927-ben megjelent Gyorskocsival Erdélyben című kötetben látott először napvilágot,  tárgyuk igen széles körű, időben a reneszánsztól (Nicolaus Olahustól) Siklóssy-kortárs képzőművészek bemutatásáig terjed, témában az iskolai erkölcsöktől Deák Ferencig, a nők kedvencéig, az erdélyi kávéivás történeti áttekintésétől az aviatika kezdeteinek bemutatásáig terjed.

A könyv második fő része az általános magyar művelődéstörténetbe betagolható szövegeket tartalmaz – művészetfilozófiai (-etikai) fejtegetésektől a magyar mozitörténetig, korai sporttörténettől a női viseletig szemelgető érdekességeket.”

A gyakran jó humorú, historikus írások között böngészve mindenki talál kedvére való olvasmányt.

Szerk.: Tálos Irén

Korábban »