2013 november : Kávészünet

Karácsonyi lista Zeneműtárunk gyűjteményéből

Karácsonyi lista Zeneműtárunk gyűjteményéből

Karácsonyi lista Zeneműtárunk gyűjteményéből

Kedves Olvasóink, Látogatóink!

Közelednek az ünnepek, ezért idén is fogadják sok szeretettel Zeneműtárunk állományában megtalálható karácsonyi zenés ajánlónkat!

A hanglemezek helyben hallgathatóak, a CD, DVD, VHS és kotta anyagunk kölcsönözhető. A karácsonyi zenei lista a linkre kattintva tekinthető meg.

Jó készülődést kívánunk az ünnepekre, rengeteg szép zenével!

Üdvözlettel: a Zeneműtár munkatársai

Oroszország gigabitekben

Elnöki Jelcin Könyvtár, Oroszország

Elnöki Jelcin Könyvtár, Oroszország

2013. novemberében az Orosz Kulturális Központban  megkezdte munkáját az Elnöki Jelcin Könyvtár fiókja, online olvasóterme.Ez alkalomból november 14-én  az Elnöki könyvtár képviselője  bemutatót tartott, beszélt a könyvtár létrehozásának történetéről és az intézmény munkájának fő irányairól. Tovább »

A hét könyve

Leonard Bernstein szimfóniái – Kölcsönözhető partitúrák - Jeremiah

Leonard Bernstein szimfóniái – Kölcsönözhető partitúrák – Jeremiah

Leonard Bernstein szimfóniái – Kölcsönözhető partitúrák

Leonard Bernstein amerikai zeneszerző és karmester (1918-1990) családja Ukrajnából vándorolt ki az USA-ba. 11 éves volt, amikor első zongoráját megkapta (örökölte), erről a következő módon nyilatkozott: “Megtaláltam a saját világmindenségemet, azt a helyet, ahol biztonságban érzem magamat: a zenét.”

Tanulmányait a Harvard egyetemen végezte, ahol zenét és bölcsészetet tanult kiváló eredményekkel. 1943-ban Bruno Walter karmester megbetegedése miatt pár óra felkészülés után a New York-i Filharmonikus élére állt a Carnegie Hallban, hatalmas sikert aratott, és innentől kezdve folyamatos felkéréseknek tett eleget.

1944-ben mutatta be Jeremiás-szimfóniáját. Első musicalje, az Egy nap a városban, szintén nagy sikert aratott. Egyik legismertebb műve, a West Side Story 1957-ben került bemutatásra. Bernstein folyamatosan dolgozott karmesterként és zeneszerzőként, számos musicalt, zenekari művet és három szimfóniát is komponált.  Olvasóink és vendégeink többször keresték gyűjteményünkben Bernstein műveit, az utóbbi időben szimfóniáit is – kottán és hangfelvételen egyaránt.

A Boosey & Hawkes kiadó gondozásában megjelent Jeremiah – Symphony No.1 (Jeremiás-szimfónia), The age of anxiety – Symphony No. 2 és a Kaddish – Symphony No. 3 (Kaddis szimfónia) partitúrái novembertől kölcsönözhetők Zeneműtárunkban.

A művek hamarosan CD-n is elérhetők lesznek gyűjteményünkben, a felvételek értékét emeli, hogy Bernstein saját szerzeményeit vezényli.

Sárközi Andrea

Ünnepi nyitva tartás / Christmas opening hours

Ünnepi nyitva tartás

Ünnepi nyitva tartás

Kedves Olvasóink! Könyvtárunk ünnepi nyitva tartása a következőképp alakul:

ÜNNEPI NYITVA TARTÁS

2013. december 21-étől – 2014. január 5-ig a könyvtár ZÁRVA tart.
Nyitás: 2014. január 6., hétfő 10 óra.

Dear Readers, Here is our Christmas opening hours:

CHRISTMAS OPENING HOURS
The library will be CLOSED between 21 December, 2013 and 5 January, 2014
Open at 10am on Monday, 6 January, 2014

Tavasz a Szentföldön

Tavasz a Szentföldön

Tavasz a Szentföldön

7. Zarándoklat a Sion-hegyre

Kevés olyan földrajzi név van a zsidó és a keresztény Szentírásban, amely olyan gyakran előfordul, mint a Sion, illetve a Sion hegye. Ez a szent hely (néha konkrét helymegjelö- lésként, néha inkább átvitt értelemben) önmagában a próféták írásaiban és az Énekek énekében legalább százötvenszer szerepel, de erre hivatkozik például az újszövetségi Jelenések könyve is. E könyv 14. fejezetének 1. verse szerint ez lesz az a hely, ahol a 144 ezer megjelölt körülveszi majd a Bárányt. Tehát akik üdvözülni fognak, azok majd itt fognak találkozni a Megváltóval.

A Sion szót angolul Zionnak írják és Zájönnak ejtik, héberül pedig cion a helyes kiejtése ennek a fogalomnak. A szónak többféle jelentése van, a www.dictzone.com internetes szótár szerint a Zion jelentései az alábbiak: keresztény egyház, Isten országlása, Jeruzsálem, kápolna, mennyei Jeruzsálem, mennyei város, mennyország, Sion, Sion hegye és templom. Tovább »

A világ érdekes zenei épületei

Sorozatunkban különleges koncerttermeket, operaházakat és egyéb zenéhez kötődő épületeket mutatunk be. Ezen a héten a német Berliner Philharmonie-t.

Berlini Filharmónia - Németország

Berlini Filharmónia – Németország

Tervező: Hans Scharoun / Nyitás: 1963. október 15.  A megnyitón a Berlini Filharmonikus Zenekar Herbert von Karajan vezényletével Beethoven IX. szimfóniáját adta elő.

Ötven évvel ezelőtt adták át a Hans Scharoun által tervezett Berlini Filharmónia egyedi formájú termeiről híres hangversenyközpontját. Az évfordulót olyan gála-hangversennyel ünnepelték október 20-án, melynek műsorát a hangzó teret különleges módon kitöltő kompozíciókból állították össze. Giovanni Gabrieli, Beethoven, Vaughan Williams és Berlioz híres „térzenéi” valamint Wolfgang Rihm egy erre az alkalomra komponált művének ősbemutatója mellett Kurtág György …quasi una fantasia … op. 27. no.1 című zongoraversenye is megszólalt, melyben a zongoraszólamot kísérő kamaraegyüttes a terem különböző pontjain elhelyezve játszott. Az est szólistája Mitsuko Uchida volt, a Berlini Filharmonikusokat az együttes vezető karmestere Sir Simon Rattle vezényelte. (1) Tovább »

A hét könyve

Patti Smith: Kölykök

Patti Smith: Kölykök

Patti Smith: Kölykök

A késő 60-as, korai 70-es évek Amerikája a hippi-mozgalmaktól, az új-hullámtól, meghökkentő művészi kifejezésformáktól volt hangos. A vietnámi háború ellen, a társadalmi, szociológiai, politikai helyzet ellen emelte fel hangját a korabeli ifjúság. Egy tragikus szerelem története bontakozik ki a könyvben: az énekes, dalszerző (és a könyvet író) lány kapcsolata Robert Mapplethorpe-pal, a világhírű fotóművésszel.

Jobban mondva: a kapcsolat még híressé válásuk előtt kezdődik és nélkülözésben, a kalandos, meggondolatlan és bohém kölyök-létben virágzik ki. Tovább »

Tavasz a Szentföldön

Tavasz a Szentföldön

Tavasz a Szentföldön

6. Séta az Olajfák hegyén

Ha a jeruzsálemi óváros irányából keletre nézünk, akkor a Szent Mária Magdolnáról elnevezett orosz ortodox templom aranyozott hagymakupolái ötlenek legelőször a szemünkbe, amelyen visszatükröződnek a lemenő nap aranyló sugarai. Ez a templom tízpercnyi sétaútnyira van a Népek templomától az Olajfák hegyének nyugati lejtőjén. Ahogy a jeruzsálemi óváros legjellegzetesebb (és sokak szerint a város legszebb) épülete a Templomhegy tetején lévő Szikladóm, ugyanúgy a Templomheggyel szemközt található Olajfák hegyén ez az aranyozott hagymakupolákkal díszített templom adja meg a táj jellegzetes karakterét. Ez a templom és a mellette lévő kolostor is az Orosz Ortodox Konventhez tartozik és sok más keresztény szentélyhez hasonlóan ez a templom is ingyenesen látogatható délelőttönként. Erre a helyre elsősorban az ideérkező orosz zarándokcsoportok jönnek el nagyobb számban. Mindössze néhányan voltunk olyanok, akik Európa más országaiból jöttünk ide, hogy megcsodáljuk a kimagasló művészi értékeket képviselő ikonokat a templom falain. Tovább »

A hét könyve

André Gago: Rio Homem

André Gago: Rio Homem

André Gago: Rio Homem

A 2012-es Budapesti Könyvfesztivál vendégeként hazánkban járt portugál író műfordító, színész első regénye – mellyel kiérdemelte a portugál PEN klub díját – a spanyol polgárháború idején játszódik.

A luzitán nézőpont teszi különlegessé a művet, hiszen a spanyol irodalomban ez a történelmi korszak állandó téma, még a legifjabb írógenerációt is foglalkoztatja. André Gago (Lisszabon, 1964) regényének főszereplője, egy köztársaságpárti galíciai fiatalember a polgárháború elől Portugáliába menekül, azzal a céllal, hogy egy Portóból induló hajón Amerikába szökjön. Végül egy kis portugál faluban talál menedéket, melynek fantasztikumba hajló világát, különös alakjait az író mesterien ábrázolja. Vilarinho da Furna múltba süllyedt, legendák övezte faluját ugyanakkor dokumentalista részletességgel mutatja be a szerző, aki tíz évig dolgozott ezen a művén, bebizonyítva, hogy az alapos kutatómunka összeegyeztethető a sokrétű művészeti érdeklődéssel. Akit érdekel, mi is történt akkoriban ebben a nemcsak elfeledett, hanem mára már szinte Atlantisz módjára víz alá süllyedt kis faluban, olvassa el a könyvet.

Gago 2001-ben kiadott egy elbeszélést is (O Circo da Lua), amely alapján egy cirkuszi előadást is rendezett. Kutatásokat folytatott a commedia dell’arte műfajával kapcsolatosan, és 2004-ben megalapította Labilis Színházát, ahol saját színházi elképzeléseit igyekezett megvalósítani. 2006-ban újrafordította a Hamletet, melyet színpadra is állított. Az utóbbi években előadóként a költészet felé fordult.

Molnár Anikó

Francia irodalmi díjak 2013

Guillaume Apollinaire Calligramme című képverse

Guillaume Apollinaire Calligramme című képverse

Október vége, november eleje a legrangosabb irodalmi díjak (Grand Prix du roman de l’Académie française, Goncourt, Renaudot, Décembre, Femina, Médicis, Interallié) kihirdetésének ideje.

Október 24-én hirdették ki a Francia Akadémia Regény-nagydíját. Az idei nyertes Christophe Ono-dit-Biot Plonger című regénye. A szerző 1975-ben született Le Havre-ban. Író, a Point című lap főszerkesztő-helyettese, a kulturális rovat vezetője. Ez az ötödik regénye.

A főhős César, egy újság kulturális rovatának szerkesztője meséli el a fiának Hectornak, hogyan hódította meg az édesanyját, a spanyol születésű Paz-t, majd hogyan került kapcsolatuk válságba, és végül mi vezetett a halálához… Egy ellentmondásos szerelem története és ugyanakkor szépség keresésének regénye.

November 4-e az immár 110 éves Goncourt-díj kihirdetésének napja. Az idei díjazott Pierre Lemaitre Au revoir là-haut című regénye. Tovább »