2013 július : Kávészünet

MKE 45. Vándorgyűlés, Eger

Július 17-20-a között 45. alkalommal rendezték meg a Magyar Könyvtárosok Egyesületének vándorgyűlését, ezúttal Egerben. A színvonalas előadások, szakmai beszélgetések, információcsere mellett a közel 700 könyvtáros résztvevő megismerkedhetett a város könyvtáraival és a környék nevezetességeivel is. A konferencia fő témája a ‘Szabad tudásáramlás, egyenlő hozzáférés – Könyvtárak az európai állampolgárokért’ volt.

A vándorgyűlés részletei iránt érdeklődőknek ajánljuk a rendezvény hivatalos honlapját és Facebook oldalát, de a kultura.hu oldalon is olvasható beszámoló az eseményről. Az OIK több munkatársa is részt vett az eseményen, és Földi Tamás kollégánk egy szubjektív fényképalbumot is készített tapasztalatairól. Ezzel köszönjük meg a lelkes egri szervezőgárdának a profi lebonyolítást és a kedves vendéglátást. A fotóalbumért kattintson a képre!

MKE 45. Vándorgyűlés, Eger, nyitó plenáris ülés

MKE 45. Vándorgyűlés, Eger, nyitó plenáris ülés

Légy az önkéntesünk!

OIK Önkéntesség

OIK Önkéntesség

Mennyire lehet izgalmas hely egy könyvtár? Derítsd ki Te magad! Légy te is önkéntes az OIK-ban!

Önkénteseket keresünk a 2013. augusztus 5 – 16. közötti időszakra, fizikai munkára (takarítás, portalanítás, polcrendezés). Naponta maximum 4 órát kell tevékenykedni, hétfőtől – péntekig, 9 órától – 13 óráig.

Jelentkezési határidő: 2013. július 29. Jelentkezni az alábbi e-mail címen lehet: kiss.attila@oik.hu ; A levél tárgya “önkéntesség” legyen.

A hét könyve

Thierry Loisel: Les yeux rouges

Thierry Loisel: Les yeux rouges

Thierry Loisel: Les yeux rouges

„Vörösek a szemeim. Egy könnycsepp gördül le súlyosan, vastagon, zavaróan. … De nem esik le. Amint csúszik lefelé, már olvad is, hogy végül eltűnjön, beivódjon az arc bőrébe. … Már csak egy eltűnő, hűvös csík, egy fájó jel, majdnem szégyenletes, melyet beszív és fogva tart ez a magába olvasztó és puha bőr. …

Itt vagyok, és nem tudom, mit tegyek, a fájdalom kitart. Nem tudom megkülönböztetni a dolgokat. Minden zavarossá vált. … Becsuktam a szemeimet. A szempilláim alatt érzem elindulni azt az izgató kis forrást. A bőrömön csípős érzés fut végig, elvesztettem az uralmat a szemeim felett: kinyílnak és becsukódnak, riadtan pislognak, mint egy megőrült szerkezet…”

 Thierry Loisel francia író, műfordító 1955-ben született Franciaországban, 2007 óta Budapesten él. A Les yeux rouges című kisregényét 1995-ben írta.

 Sáska Gáborné

A hét könyve

Pi élete

Pi élete

Ang Lee: Pi élete (Life of Pi)

Yann Martel Booker-díjas regényét, a Pi életét nagyon sokan megfilmesíthetetlennek gondolták. Aztán jött Ang Lee a Túl a barátságon Oscar-díjas rendezője, és egy olyan filmet tett le az asztalra, hogy azóta is keressük a megfelelő szavakat. A megfelelő szavakat arra, hogy mitől is működik ilyen jól egy olyan film, amiben szinte semmi sem történik. A válasz ott rejtőzik, hogy igenis tele van a film történéssel, csak azokat nehéz megjeleníteni. Hisz egy ember belső küzdelmeit, vívódásait, az élethez való viszonyát, a filozofálgatásait, vagy a lélektani kérdéseit nagyon nehéz vászonra adaptálni. Ang Lee meg sem próbálta ezt véghezvinni, inkább arra törekedett, hogy a film látványvilágát a lehető legcsodálatosabbra alkossa. Ehhez a lassan-lassan tökélyre fejlesztett CGI technológiát használta. Biztos vagyok benne, hogy első (sőt sokadik) látásra sem mondaná meg senki, hogy a filmben a színészeken és néhány díszleten kívül, szinte mindent a számítógépek előtt kreáltak. Tovább »

Szójáték

Egy  aprócska ingyenes könyvtár New York-ban Chat Travieso tervei alapján

A new york-i építészeti szövetség partneri kapcsolatot alakított ki a Pen World Voices Festival szervezőivel, és a Two Bridges Neighborhood Council elnevezésű szervezettel, hogy aprócska ingyenes könyvtárat létesítsenek New York Lower East Side negyedében. A könyvszekrény nyitott és szabadon hozzáférhető a nagyközönség számára. A projekt a „szójáték” nevet kapta, amelyet a művész és építész-tervező, Chat Travieso gondolt ki, eljátszva a halomba rakás és a látvány ötletével.

A megvalósításhoz réteges furnérlemezt használtak, amellyel azt a függőleges szerkezetű mintát célozták meg, amilyen maga a könyvespolc. Sokrétű vizuális hatást alkottak a szögletes könyvtári formák segítségével. A könyvszekrényt többféle nyelvet – angolt, spanyolt, kínait –  beszélő közösségben helyezték el. A különleges design miatt a  könyvszekrényen a könyvtár szó mindhárom nyelven, egyszerre jelenik meg. A könyvszekrény mellett némi szabad tér is található, beleértve két ülőhelyet, amely a folyó keleti partjára néz, ahol az emberek le tudnak ülni olvasni, meg tudják osztani olvasmányélményeiket a szomszédaikkal, és élvezhetik a kilátást.

Az ingyenes könyvtárról készült képeket itt tekintheti meg.

Little Free Library (A kép illusztráció)

Little Free Library (A kép illusztráció)

Forrás: http://www.designboom.com/design/word-play-little-free-librarynew-york/

Fordította: Nagy-Molnár Szilvia

Kölcsönzés a nyári szünet alatt

Kedves Olvasóink! A jövő héten még nyitva vagyunk. Használják ki a lehetőséget!  Az OIK nyári zárva tartásáról honlapunkon talál részleteket.

Kölcsönzés a nyári szünet alatt

Kölcsönzés a nyári szünet alatt

Közösségi szolgálat az OIK-ban

Az OIK és a Veres Pálné Gimnázium együttműködési megállapodásának keretében eddig négy diák kezdte meg  kötelező közösségi szolgálatát Intézményünkben. A fiatalok júliusban és augusztusban látnak el kisebb könyvtári feladatokat nálunk. Előre is köszönjük munkájukat!

Közösségi szolgálat - 2013. nyár

Közösségi szolgálat – 2013. nyár

Tovább »

A Himalájától dére

A Himalájától délre

A Himalájától délre

7. A Bangkoki állatkertben

Mivel a térképen láttuk, hogy a vendégházunk közelében, tőlünk északra egy jó félórás sétaútnyi távolságra több érdekes turisztikai látványosság is található, ezért tegnap arra gondoltunk, hogy ezeket a helyeket fogjuk meglátogatni. A látványosságok közül a Márvány templom, a Trónpalota és a bangkoki állatkert tűnt a legérdekesebbnek számunkra. Ezért rögtön felkelés után elindultunk az állatkert irányába, hogy még a forró késő délelőtti órák előtt megérkezzünk az állatkert hűs árnyat adó pálmafái alá. Az otthoni reggelizéssel se akartuk húzni az időt, és azt terveztük, hogy a gyümölcspiac közelében árusított bécsi kuglófok közül veszünk majd valamit reggelire.

Amint a látványosságok közelébe értünk, odajött hozzánk egy tuk-tuk sofőr és megkérdezte, hogy mit keresünk. Mondtuk, hogy az állatkertet, mire ő felvilágosított bennünket, hogy az nincs nyitva. Ezután rámutattunk a velünk szemben lévő Trónpalotára, hogy akkor először azt fogjuk meglátogatni. Neki azonban ez az ötlet sem nyerte el a tetszését, és el is mondta, hogy ilyen nyitott szandálban, mint ami a mi lábunkon van, oda nem lehet bemenni. Ezek után aztán segítőkészen felajánlotta, hogy ő majd elvisz bennünket olyan látványosságokhoz, amelyek éppen nyitva vannak, és ahová ilyen egyszerű nyitott szandálban és pólóingben is be lehet lépni. Tovább »

A hét könyve

Híres operettek

Híres operettek

Operácskák : Híres operettek sorozat a Zeneműtárban

Szigorúan véve az operettek („operácska”, „light opera”) nem tartoznak az OIK Zeneműtárának gyűjteményébe. Egy-egy 19-20. századi zeneszerző (Offenbach, Strauss) immár klasszikusnak minősülő színpadi műve  azonban eddig is megtalálható volt a gyűjteményben kotta, CD, VHS vagy DVD formában is, amelyeket olvasóink folyamatosan keresnek és kölcsönöznek is.

Tagadhatatlan, hogy az operett esetében egy nagyon kedvelt (közkedvelt) műfajról beszélhetünk, amelynek története a 19. századig, vagy akár messzebbre nyúlik vissza – így örömre ad okot az, hogy a legismertebb és legnagyobb operettek részletei mostantól kölcsönözhetőek lesznek Zeneműtárunkban.

Az operett – eredetileg kis opera. Ma inkább könnyebb fajsúlyú színdarabnak vesszük, amelyben dialógusok, énekszámok és táncbetétek váltakoznak. (Böhm László: Zenei lexikon) A műfaj elődje a Singspiel volt, de az operett igazi hódító útját a 19. században kezdte el. Franciaországban és Ausztriában csaknem egy időben hódította meg közönségét – Jacques Offenbach (1819-1880) és Franz von Suppé (1819-1895) fellépésével. Virágkorát ifj. Johann Strauss (1825-1899) idejében érte el. A 20. században Magyarországon is kiemelkedő, világsikerű képviselői alkottak, például Lehár Ferenc (1870-1948) és Kálmán Imre (1882-1953). (Berkiné Szalóczky Dorottya: Zenei kislexikon) Tovább »

Gasztrokörút Eszperantiában / Gastrobulvardo en Esperantio

Esperanto Lounge Bar, Moszkva

Esperanto Lounge Bar, Moszkva

A Moszkvában található Esperanto Lounge Bar 2012-ben nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. Bár az étterem elsődlegesen a középosztály igényeit kívánja kielégíteni európai ízvilágú ételeivel, az elegánsan kialakított Art Deco stílusú helységeivel vendégeik mégis a felső tízezer tagjainak érezhetik magukat. Az étlapon a hideg-meleg előételektől kezdve a salátákon, tésztaételeken és a főételeken át a desszertekig, számos ínycsiklandó ételt kínálnak. A főételek átlagos ára, ital nélkül 400-1500 rubel (kb. 2.880 – 10.800 Ft), egy üzleti ebéd pedig már 250 rubelért (kb. 1.800 Ft) kapható.

A Bár magával ragadó, kellemes környezettel várja vendégeit. Az éttermi szolgáltatások mellett külön karaoke szobával, karaoke klubbal is rendelkezik. Négy egyedi különtermük biztosítja a szórakozást: az Arany terem, az Ezüst szoba, a Tükörszoba és a kétszintes Eszperantó étterem, táncparkettel.

A hely különlegessége, hogy az éttermi- és bárszolgáltatásaik mellett igény szerint változatos szórakoztató programokról is gondoskodnak (pl. előadások, koncertek, karaoke, céges rendezvények, klubok, bankettek).

Képekért és további részletekért kattintson a kávézó honlapjára!

Nemes Anikó

Korábban »