2013 június : Kávészünet

Aimé Césaire centenárium

Amié Césaire

100 éve, 1913. június 26-án született Aimé Césaire martinique-i író, költő, politikus.

Barátja volt Léopold Sédar Senghor szenegáli író, politikusnak, akivel közösen indították el a „Négritude” elnevezésű irodalmi és politikai mozgalmat a két világháború közötti időszakban. Egész életében a gyarmati elnyomás ellen küzdött mind politikai (a francia parlament tagja volt), mind kulturális téren.

Irodalmi műveiben is ez a harc jelenik meg: pl. Une saison au Congo (1966) című darabjában Patrice Lumumba harcát és belga Kongó függetlenségének kérdését dolgozza fel. Sartre „Fekete Orpheusz”-nak nevezte.

2008. április 17-én halt meg.

Sáska Gáborné

A Himalájától délre

A Himalájától délre

6. Séta a Grand Palace udvarán

Egy napsütéses délelőtt Erzsi átsétált a VIII. Ráma király hídján a Chao Phraya folyó túloldalára, és ott egy új világot fedezett fel. Sokkal kevesebb külföldi látogató sétálgatott az utcákon a városnak azon a részén, mint az éjjel nappal nyüzsgő Khao San negyedben. Olcsó ételeket árusító kifőzdékben reggelizgettek a thaiföldiek a járdákra kitett asztalok, mellett és a városkép is sokkal szebb volt, mint a nagy folyó túloldalán. A belvárosi szórakozó negyedhez képest itt szembetűnő volt a nyugalom, legalábbis nyoma sem volt annak a lüktető életnek, aminek a folyó túloldalán mi minden nap a részesei voltunk.

A reggeli séta után úgy gondoltuk, hogy ezúttal a Bangkok jelképének számító hajdani királyi palotát, a Grand Palace-t és a Zöld Smaragd Buddhát, azaz a világhírű Emerald Buddhát fogjuk megtekinteni. Ez a palota komplexum mindössze három-négy megállónyira van a szállodánktól a Chao Phraya folyón, tehát oda most is a Chao Phraya Express Boat narancssárga zászló alatt futó járatával mentünk el. A hajóállomáson rengeteg étkezde kínálgatta a csípős délkeletázsiai ételkülönlegességeket, mi ezúttal a wok edényben megsütött thaiföldi tésztát, a pad thai nevű ételt választottuk sok babcsírával, tojással, garnélarákkal és szójaszósszal. Tovább »

A hét könyve

Giorgio Pressburger: A fehér közök törvénye

Giorgio Pressburger magyar származású író 1937-ben született Budapesten. 1956-ban ikertestvérével, Miklóssal 19 évesen hagyták el Magyarországot. Rómában biológiát tanult, 1975 óta Triesztben él. Nemrégiben a budapesti Olasz Kultúrintézet igazgatójává nevezték ki. Kezdetben színdarabokat írt, majd újságíró testvérével közösen szülővárosában, a Józsefvárosban játszódó novellákat. Pressburger elbeszélõ prózájára – melynek középpontjában a közép-európai zsidóság áll –erõsen hatott Franz Kafka.

A fehér közök törvénye című elbeszélés kötetet az Európa Kiadó jelentette meg a Könyvhétre.

A könyv öt fejezete öt különböző elbeszélés. Mi egyesíti ezeket az egyszerű, mégis megfoghatatlan történeteket? A közös helyszín? A betegségtematika? A bűvös felismerhetetlenségig stilizált Nyolcadik Kerület, a mesebeli (és csak számunkra, magyar olvasók számára hihető) nevű utcák kulisszái közt Shermann Jenők, Polák Adélok, Spitzer doktorok és Rosenwasser Izsákok jönnek-mennek. Egészségesek és betegek. Orvosok. Halálraítéltek. Pressburger könyve olyasmiről szól, amiről szólni végső soron elkerülhetetlen. Amiről nem lehet: a fehér közökről, csakugyan.

Szerk.: Tálos Irén

A világ érdekes zenei épületei

Sorozatunkban különleges koncerttermeket, operaházakat és egyéb zenéhez kötődő épületeket mutatunk be. Ezen a héten az ausztrál Sydney-i Operaházat.

Sydney-i Operaház – Ausztrália

Sydney-i Operaház – Ausztrália

Építész: Jorn Utzon (dán) / Nyitás: 1973.

A Sydney Operaház (1957-1973) a késő modern építészet egyik remekműve. A Pritzker-díjas építész a következőképpen gondolkodik a világörökség részét is képező épületről: „Kétségtelen, hogy a Sydney-i Operaház egy mestermű. Egyike ez a 20. század nagy, ikonikus épületeinek, egy olyan hatalmas szépség megtestesülése, ami az egész világon ismertté vált – szimbóluma nemcsak egy városnak, de az egész országnak.” Tovább »

Elhunyt Maurice Nadeau

Maurice Nadeau (középen)

Maurice Nadeau (középen)

102 éves korában elhunyt Maurice Nadeau, irodalmár, könyvkiadó, a La Quinzaine Littéraire című irodalmi folyóirat alapítója.

1911-ben született. Ismerte Aragon-t, Breton-t, Prévert-et. Dolgozott a „Combat” című lapnál, melyet Camus vezetett, emellett a „Les Lettres Nouvelles” című lapot vezette, mely a Julliard-nál jelent meg párhuzamosan a Sartre által igazgatott „Les Temps Modernes”-nel. A „La Quinzaine Littéraire” című lapját 1966-ban alapította. Kiadóként is tevékenykedett. Olyan jelentős művek kiadásában vett részt, mint David Rousset: Les jours de notre mort (1947), mely elsőként írt a koncentrációs táborokban történtekről; vagy Georges Perec: Les choses című regénye. 1965-ben Renaudot díjat kapott. Nadeau adta ki elsőként Varlam Šalamov: Les récits de la Kolyma című művét, melynek hatására írta meg Solzenicyn a saját Gulag emlékeit. Tovább »

Nyár 2013 a budapesti könyvtárakban

Érdemes alaposan tájékozódni annak, aki nyáron sem szeretne elszakadni a könyvtáraktól. A nagy fővárosi gyűjtemények idén is több hétre bezárják kapuikat, valamint csökkentett nyitva tartással fogadják a használókat. Az elmúlt évekhez hasonlóan készítettünk  egy összefoglaló táblázatot a gyors áttekintéshez, színessel jelölve a könyvtárak zárva tartását. A pontos részletekért kérjük látogasson el ez intézmények honlapjára!

Nagyításhoz kattintson a képre!

Nagyításhoz kattintson a képre!

Július 1-jétől 4 hétre bezár a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtára. Ez idő alatt a nagyobb belvárosi fiókkönyvtárak (Vadász utca, Andrássy út) fogadják a látogatókat. Az MTA Könyvtár és Információs Központ az épületben zajló felújítási munkálatok miatt idén a szokásosnál hosszabb ideig, június 23-tól augusztus 11-ig tart zárva. Az Országos Széchényi Könyvtár július 15. és augusztus 20. között, míg a BME-OMIKK (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár)  július 22. és augusztus 20. között nem látogatható. 5 hétre, július 29-e és szeptember 1-je között, zárja be kapuit az Egyetemi Könyvtár és az OIK. Az Országgyűlési Könyvtár idei helyzete rendkívüli a Kossuth tér felújítási munkálatai miatt. Így a Könyvtár június 10-étől várhatóan 2014. január 5-ig zárva tart.

Könyvtárunkban elkezdődött kedvezményes nyári beiratkozási akciónk! A részleteket megtalálja honlapunkon.

Élményekben gazdag, tartalmas nyarat kívánunk mindenkinek!

A hét könyve

Hajnóczy Péter: Jelentések a süllyesztőből

Hajnóczy Péter: Jelentések a süllyesztőből

A városi legenda szerint Hajnóczy Péter sportszatyorban vitte mindenhová hol fegyelmezett és tiszta, hol az olvashatatlanságig széthullott kézírásának dokumentumait. A sportszatyor soha nem került elő, ám szerencsére megvan a majdnem teljes hagyaték, kartondobozokba rendezve, biztos helyen, a Szegedi Tudományegyetemen működő Hajnóczy Péter Hagyatékgondozó Műhely birtokában. A dobozok egyike Az elkülönítő feliratot viseli, javarészt innen származnak azok a most először napvilágot látó írások, amelyeket ebben a kötetben olvashatunk. A Magvető kiadó a 2013-as könyvhétre jelentette meg a Jelentések a süllyesztőből. Az elkülönítő és más írások című könyvét. Az elkülönítő teljes hagyatéki anyaga, ami a szociográfián túl az eredeti folyóiratpublikációt követő per dokumentumait, illetve az elmeszociális otthonba kényszerbeutalt Sz. Aliz kálváriáját is „elbeszéli”.

Szerk.: Tálos Irén

‘Tilda Swinton a dobozban’ módszer könyvtári környezetben

Könyvtári hírek a világból

A New York-i Városi Könyvtár Webster Fiókkönyvtárának (Upper East Side negyed) könyvtárosa a ‘Tilda szemléletmódot‘ használta, hogy felhívja a figyelmet a New York Városi Könyvtárat érintő költségvetési megszorításra. Kristy Raffensberger önmaga ült be egy kirakatüveg mögé, de nem a művészet kedvéért, hanem azért, hogy felhívja a figyelmet a közelmúltban indítványozott 47 millió dolláros költségvetési megszorítás ellen. „Kirsty a  Könyvtár erőforrásait szemlélteti a könyvolvasással, valamint integet az olvasóknak, és az Önkormányzatnak címzett levél aláírására bíztatja őket, melyben tiltakoznak a könyvtári költségvetés jelentős csökkentése miatt.

Kristy ma este és holnap délután lesz látható a kirakatban, és a tervek szerint visszatér, amikor csak teheti.

Forrás: http://gothamist.com/2013/05/23/nyc_librarian_uses_tilda_swinton_in.php

Fordította: Nagy-Molnár Szilvia

Gasztrokörút Eszperantiában / Gastrobulvardo en Esperantio

Amikor az ötlet megszületett, hogy az eszperantó világát minél több szempontból bemutatom, még nem gondoltam volna, hogy az eszperantóval kapcsolatosan ilyen érdekes gasztronómiai utazásba kalauzolhatom olvasóinkat. És az utazás még koránt sem ért véget, hiszen ebben a részben a Saratoga Springs-ben található Esperanto éttermet mutatom be.

Esperanto étterem

Tovább »

Kedvezményes beiratkozási akció az OIK-ban

Kedvezményes beiratkozás

30%‑os kedvezménnyel iratkozhatnak be az Országos Idegennyelvű Könyvtárba 2013 nyarán azok a kedves olvasók, akik a felsorolt könyvtárak valamelyikébe érvényes olvasójeggyel rendelkeznek:

A részleteket megtalálja honlapunkon.

Élvezze a nyarat könyvek társaságában az OIK-ban!

The National Library of Foreign Literature offers now a 30% discount on readers’ tickets in summer 2013 for readers holding a valid library card to any of the following libraries: National Széchényi Library (OSZK), Metropolitan Ervin Szabo Library (FSZEK) Library of the Hungarian Academy of Sciences (MTA) or Library of the Parliament. You can find the details on our homepage.

Enjoy the summer in the company of books at the National Library of Foreign Literature!

Korábban »