2013 május : Kávészünet

A világ érdekes zenei épületei

Sorozatunkban különleges koncerttermeket, operaházakat és egyéb zenéhez kötődő épületeket mutatunk be. Ezen a héten a Kazakhstan Central Concert Hall-t.

Kazakhstan Central Concert Hall – Asztana, Kazahsztán

Tervező: Manfredi Nicoletti (Studio Nicoletti Associati) – Nyitás: 2009. december

Kazahsztán fővárosában, Asztanában, “a sztyeppék szívében” épült koncertterem formája egy virág szirmait idézi, amely egyben a zene dinamizmusának a metaforája is. “A monumentális üres tér közepén úgy emelkedik ki az épület szerkezete, mint egy zene által megelevenített virág szirmai.” -vallják az építészek. A tervezők sztyeppe száraz végtelenségéből leginkább a virágokat hiányolták, ezért úgy döntöttek, megépítik “a sztyeppe virágát”. A beton és üveg burkolat egy többszintes belső teret véd a durva helyi időjárástól: -40-től +40 fokig terjed a hőmérsékleti skála, amihez olykor sós szél társul. A fő koncertterem 3500 férőhelyével a világ legnagyobb koncerttermei közé tartozik. Kívül-belül fával burkolták, és formája a “dombrá”-ra, egy tradicionális kazah hangszerre emlékeztet. A klasszikus zenei előadásokon kívül helyet kapnak benne más műfajú, pl. könnyűzenei, balett előadások is, és konferenciáknak is helyet biztosít. A nagy terem mellett két kisebb koncertterem, kiállítótermek, étterem, bárok, üzletek egészítik ki a komplexumot. Tovább »

A hét könyve

Roger Scruton: Iszom, tehát vagyok

Robert Scrutton angol kortárs filozófus könyvének címét: Iszom, tehát vagyok – a Monty Pythontól kölcsönözte, a hivatását reprezentáló Filozófusdalból (Philosopher’s Drinking Song).

” Úgy vélem, a bor nagyszerű humorforrás is, hacsak nem túlzottan nagy mennyiségben isszák. Emellett abban is segít, hogy kellő iróniával viszonyuljunk a világ dolgaihoz.”

A könyv előzménye egy cikksorozat. Scrutont a New Statesman című lap kérte fel évekkel ezelőtt borkritikák írására, ő pedig rovatát kedélyes trollkodásra használta: a bor ürügyén a hagyományt, a családot és Istent dicsérte a nyárspolgároknak, szóval mindazt, ami egyébként elfogadhatatlan lett volna számukra.

Könyve nem hagyományos borkalauz, nem termékként, hanem egyfajta folyamatként, hagyományként ír a borról. Úgy látja, hogy a nyugati hagyomány és a bor bizalmas kapcsolatban állnak. Európa kultúrájának szerves része a bor, de vajon mondhatjuk-e, hogy a bor Európa, és Európa a bor? Tovább »

Kérdőív a könyvtárközi kölcsönzésről

Kérdőív a könyvtárközi kölcsönzésről

Tisztelt Olvasónk! Országos felmérés keretében egyik szolgáltatásunk, a könyvtárközi kölcsönzés minőségét vizsgáljuk. Kérjük, név nélkül töltse ki ezt a kérdőívet, ha – akár egyszer is – már igénybe vette ezt a szolgáltatást. A válaszadás önkéntes. Köszönjük együttműködését!

A Himalájától délre

A Himalájától délre

3. Visszajön-e a sült cserebogár?

Az Osztrák-Magyar Monarchia idejében megszokott dolog volt, hogy a magyar fiatalokat a világ távolabbi részeibe vitték el katonának. Akkoriban sok magyar parasztfiú így jutott el teljesen ismeretlen tájakra, ahol idegen népekkel, ismeretlen szokásokkal és furcsa ételekkel kellett nekik megismerkedniük. Az anekdota szerint egyszer egy parasztember meglátogatta a katonafiát valahol a messze idegenben, és ott beült egy étterembe egy jó magyaros gulyáslevest megenni. Tovább »

100 nap Északon

100 nap északon

Lantos Gábor 2013. január 2-án indult különleges egyszemélyes expedíciójára. 100 napot töltött el északon, bejárva a skandináv országokat, valamint a Feröer-szigeteket, Izlandot, Grönlandot. Útja során mindvégig a helyieknél vagy kint élő magyaroknál szállt meg, így nemcsak a nevezetességeket látta, de betekintést nyert az ott élők mindennapjaiba is. Egy hónappal a visszatérést követően az úti beszámoló immár könyv formájában is olvasható – a Kék Európa Stúdió gondozásában.

Több portálon is megjelent részlet az úti beszámolójából. Az egyik írása például egy magyar lelkészről szól. Kona János, az Erdélyből származó harminchat éves evangélikus lelkész kezdetben fél évtizedet töltött a kolozsvári teológia szakon, mielőtt kiutazott Norvégiába. Pár éves, a fővárosban, Oslóban eltöltött tanulmányt követően, 2006 júliusában került el Tana bru faluba, mert sikeresen pályázott meg egy lelkészi állást. Korábban Dél-Norvégiában Ål városában dolgozott. „Az északi vidék számomra olyan, mint a mesebeli tulipános láda. A hírekben állandóan megjelenő zordsága, ridegsége ellenére szeretem ezt a helyet. Az itt élők melegszívűek, egyenes emberek. Idefent sokkal jobb számunkra az életminőség, mintha az oslói csúcsforgalomban kellene araszolnom nap, mint nap. Amióta itt lakom, felfedeztem a természetet, látom, miként éltek az itteni őslakosok, a számik – mondta.” Tovább »

Hipermodern könyvtár nyílik New Yorkban

Új, korszerű könyvtár nyílik a New York-i Upper West Side negyedben 2015-ben… közben azonban a már létező könyvtárak költségvetését csökkentik – számolt be a Daily News.

„A New York-i Nyilvános Könyvtár legújabb fiókkönyvtára úgy ragyog majd, mint a tiszta kristály.”

Könyvtári hírek a világból

A Nyugati 53. utcai központ egy tágas, fiatalos, dinamikus épület lesz, sok közösségi térrel, modern számítógépes laborral, audiovizuális gyűjteménnyel és sok-sok polcnyi könyvvel – jelentették be könyvtáros vezetők hétfőn, amikor bemutatták az új háromszintes intézmény terveit, amelyet az Enrique Norten  TEN Arquitectos építész iroda tervezett. Tovább »

OIK Műfordítás-pályázat 2013

OIK Műfordítás-pályázat 2013

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár a Nyelvek Európai Napja és a Magyar-Olasz Kulturális Évad alkalmából Műfordítás-pályázatot hirdet fiatal, műfordításkötettel nem rendelkező műfordítók számára.

Tomaso Kemeny Melody című kötetéből az Azzuro rogo il mare és a La Regina című versek magyar fordítását várja a zsűri (Lator László költő, műfordító, a zsűri tiszteletbeli örökös elnöke, Lackfi János költő, műfordító, a zsűri elnöke, Szénási Ferenc italianista, műfordító és Virág Bognár Ágota, a könyvtár munkatársa).

Pályadíjak: I. díj 50.000 Ft  ;  II. díj 30.000 Ft  ;  III. díj 20.000 Ft
A díjak könyvutalvány formájában kerülnek kifizetésre.
Különdíjat ajánlott fel a Magyar Fordítóház Alapítvány.
A legjobb pályaművek megjelennek a Napút folyóirat Káva Téka mellékletében.

A pályázat részleteiről honlapunkon tájékozódhat.

Jó munkát és sikeres pályázatot kívánok a műfordítóknak! Várjuk a jó és szép fordításokat!

Virág Bognár Ágota

Támogatóink: Budapesti Olasz Kultúrintézet ; Napkút Kiadó ; Magyar Fordítóház Alapítvány ; Élet és Irodalom

Támogatóink: Budapesti Olasz Kultúrintézet ; Napkút Kiadó ; Magyar Fordítóház Alapítvány ; Élet és Irodalom

Pályázatok

Irodalmi pályázatok

Kollégánk az utóbbi néhány hét pályázatai közül válogatott.

1. Klímavédelmi fotópályázat

Kiíró: A Bayer Hungária Kft. és a UNEP (ENSZ Környezetvédelmi Program)

A pályázaton részt vehet minden hobbi- és hivatásos, Magyarországon élő és alkotó fotográfus.

Választható témakörök: a. Harmóniában a természettel b. Negatív lenyomat az élővilágon

A díjak odaítélését neves fotóművészekből és szakemberekből álló zsűri végzi.

A fődíj témakörönként 150 000 Ft, a közönségdíj 100 000 Ft.

Határidő: 2013.06.04.

https://www.facebook.com/bayerfotopalyazat/app_392990537388175 Tovább »

OIK Olvasói elégedettség mérés

Kedves Olvasónk! Az alábbi két online kérdőíven az OIK szolgáltatásaival kapcsolatban gyűjtünk adatokat. Célunk a szolgáltatások fejlesztése, korszerűsítése. Kérjük, szánjon rá egy kis időt, és a kérdőívek kitöltésével segítse munkánkat! Köszönjük a segítségét!

Olvasói elégedettség mérés

A világ érdekes zenei épületei

Sorozatunkban különleges koncerttermeket, operaházakat és egyéb zenéhez kötődő épületeket mutatunk be. Ezen a héten a német Bayreuthi Fesztiválpalotát.

Bayreuthi Fesztiválpalota (Bayreuther Festspielhaus), “Zöld domb” – Bayreuth, Németország

Bayreuthi Fesztiválpalota (Bayreuther Festspielhaus) – Bayreuth, Németország

Építész: Otto Brückwald; Richard Wagner tervei alapján – Épült: 1872-75

A héten ünnepeltük Richard Wagner születésének 200. évfordulóját (1813. május 22.). Ebből az alkalomból most az ő tervei alapján épített bayreuthi Festspielhaust mutatjuk be sorozatunkban. A hagyományos zenés színházaktól, operaházaktól eltérő módon nincs saját társulata és zenekara, s minden évben csak július 25 és augusztus 28. között, a Bayreuthi Ünnepi Játékok idején nyitja ki kapuit. A Fesztiválpalota megnyitóján került sor „A Nibelung gyűrűje” című tetralógia első teljes előadására. Tovább »

Korábban »