2013 április : Kávészünet

Gasztrokörút Eszperantiában / Gastrobulvardo en Esperantio

Gasztrokörút Eszperantiában

Eszperantó Kávézó és Ginseng áruház az eszperantóvárosban, Herzbergben

Gasztroutazásunk egy elbűvölő kisvárosba, Herzbergbe vezet. Herzberg méltán híres eszperantó körökben. Itt található a Herzbergi Kulturális Központ, mely három szövetséget fog össze: a Német Eszperantó-Központot, a Német Eszperantó Tanárok Szövetségét és a Südharz-i Eszperantó-Szövetséget. A Kulturális Központ könyvtárral és levéltárral bővített oktatási központként is funkcionál. A központban dolgozik kedves jó ismerősünk is, Kóródy Zsófia Magyarországról, aki már többször meglátogatta könyvtárunkat.

Gasztrokörút Eszperantiában

Tovább »

A világ érdekes zenei épületei

Sorozatunkban különleges koncerttermeket, operaházakat és egyéb zenéhez kötődő épületeket mutatunk be. Ezen a héten az osztrák Schloss Grafenegg Concert Hall-t .

Schloss Grafenegg Concert Hall, Ausztria

Schloss Grafenegg Concert Hall, Ausztria

Terv: Architekten Schröder Schulte-Ladbeck, Dortmund / Nyitás: 2008. május

A Bécshez közeli Grafenegg kastélyparkjának területén kialakított új kulturális központra a régi és a modern építészet különleges összhangja jellemző. A 19. századi kastély mellett érdekes látványt nyújt a „Felhőtorony” névre keresztelt futurisztikus szabadtéri színpad, s a hajdani lovasiskola és a taverna épülete közé illesztett modern koncertterem is a hagyományos és az új építészeti formák izgalmas szimbiózisát adják. Tovább »

A hibiszkuszok országában

A hibiszkuszok országában

9. Jóból is megárt a sok

A távol-keleti emberek nagyon barátságosak és segítőkészek, a koreaiak pedig ezen túlmenően a több évszázados hagyományaik alapján zavarba ejtően kedvesek és vendégszeretők is. Emiatt Koreát az elmúlt századokban gyakran a Keleti Udvariasság Országának szokták nevezni. Különösen jószívű volt a társaságunkban egy kínai nő, aki az orosz határ közelében lévő Harbin városából jött át Koreába, hogy részt vegyen az itteni két nemzetközi találkozón. Őt eredetileg Song Pingnek hívják, de a távol-keleti szokások szerint neki is van egy eszperantó neve, a társaságban őt Paconak (magyarul Békének) neveztük. Megható színfoltja volt a találkozóinknak, amikor Song Ping átadott egy-egy értékes festményt a vendéglátó szervezet képviselőjének és a Won buddhista egyház vezetőjének, amikor a Nagy Dharma Mester audiencián fogadott bennünket. Tovább »

A hét könyve

Szász Éva: Xántus János

Szász Éva: Xántus János írásai

A polihisztor Xántus János a XIX. században élt és tevékenykedett.  Publicisztikai írásait eddig még történeti, sajtó-, valamint társadalmi és gazdaságtörténeti szempontból részletekbe menően alig kutatták. A világutazót és munkásságát inkább a Magyar Nemzeti Múzeum számára gyűjtött igen tekintélyes mennyiségű és páratlan értékű néprajzi és természettudományi kollekciója, tudományos szervezőképessége, valamint földrajzi tevékenysége és felfedezései révén tartották számon a tudományos körök. Írásai, amelyek a mai olvasóközönség előtt alig ismertek, számos értékes és komoly megfigyeléseken alapuló kortörténeti dokumentumot tartalmaznak. Abban a korszakban rajta kívül csak néhányan figyeltek fel a társadalmi és gazdasági átalakulásokat kísérő, a természetet fokozottan veszélyeztető tényezőkre, éppen ezért Xántus írásai, amelyek a természeti jelenségekről, a földi élet mára végérvényesen eltűnt fantasztikus színességéről és gazdagságáról adtak híradást, mára nagyon fontos, környezetetikai értéket képviselő művekké minősülnek.

Szász Éva kultúresszéje Xántus irodalmi munkásságán keresztül részletesen bemutatja, miként próbálta felhívni kortársai figyelmét a környezet és a természet értékeinek máig aktuális védelmére.

Tálos Irén

A világ érdekes zenei épületei

Sorozatunkban különleges koncerttermeket, operaházakat és egyéb zenéhez kötődő épületeket mutatunk be. Ezen a héten a kínai Guangzhou Opera House-t – Kína, Guangzhou (magyarul: Kanton)

Guangzhou Opera House – Kína, Guangzhou (magyarul: Kanton)
Guangzhou Opera House – Kína, Guangzhou (magyarul: Kanton)

„A világ leglátványosabb operaháza” (Guardian)

Nyitás: 2011. / Építész: Zaha Hadid (Pritzker-díjas)

Részletek a hg.hu cikkéből: Tovább »

Gasztrokörút Eszperantiában / Gastrobulvardo en Esperantio

Gasztrokörút Eszperantiában

Egy nyelv, sokféle íz

Ezt a szlogent olvashatjuk az Esperanto Cafe honlapján, amely az eszperantó atyjának, Zamenhofnak a szülővárosában, a lengyelországi Białystokban található. A város szívében, a Városi Vásártérnél található étterem és kávézó páratlan a maga nemében. A városháza történelmi épületében kialakított étteremben ízletes ételekkel és pompás italokkal kényeztethetjük ízlelőbimbóinkat. Kiállításokat tekinthetünk meg itt, melyek Zamenhof életével és szerzeményeivel vagy a régi Białystok külsejével kapcsolatosak, de régi és modern művészek munkáinak bemutató előadásain is részt vehetünk. Az Esperanto Cafe üzleti találkozók, egy jóízű ebéd vagy kávézás barátságos helyszíne is. Munka után találkozhatunk itt a barátainkkal és feloldódhatunk egy pohár jó minőségű ital mellett.

Gasztrokörút Eszperantiában

Tovább »

Gasztrokörút Eszperantiában / Gastrobulvardo en Esperantio

Gasztrokörút Eszperantiában

Akik azt gondolnák, hogy az eszperantó világa halott és kopár, akár a Kalahári-sivatag, azoknak szeretnénk néhány érdekességgel szolgálni következő sorozatunkban.

Az eszperantó nyelv olyannyira nem halott, hogy számos országban beszélik. Egyes becslések szerint az öt kontinensen több mint kétmillióra tehető az eszperantóul beszélő emberek, ill. azoknak a száma, akik tanulták ezt a nyelvet. Persze pontos adatok erről nincsenek, de ha csak kis hazánkat vesszük alapul – ahol évente több ezer ember tesz nyelvvizsgát eszperantó nyelvből – akkor ez a szám, akár reális is lehet. Tovább »

Ünnepi zárva tartás / Bank holiday opening hours

Ünnepi zárva tartás / Bank holiday opening hours

Az OIK a Könyvfesztiválon

XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

A mai napon nyílt meg a XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a Millenárison.

Az OIK a Könyvfesztivál két külső helyszíni programjának is helyet biztosít:

Ma (április 18., csütörtök) 17 órakor a Hubert kalandjai és Tolvaj a hegyen című ifjúsági regények bemutatójára kerül sor a Rendezvényteremben. A könyvbemutató után az Átriumban megnyitjuk Pávai Tamara, a Hubert kalandjai illusztrátorának kiállítását.

Holnap (április 19., péntek) 15 órától a Bookart kiadó Svájci írók sorozatának új könyveit ismerhetik meg az érdeklődők.  Mindkét rendezvényen itt lesznek a könyvek szerzői is!

A részletes program  honlapunkon olvasható.

Ha pedig valakit az OIK PR tevékenysége érdekel közelebbről, akkor szeretettel várjuk április 19-én, pénteken 12.30-től a Millenáris B épületében (volt Jövő Háza), ahol a fesztivál Könyvtáros Klubjának programjaként munkatársaink tartanak előadást a témában.

Franciák a Könyvfesztiválon

Idén 20. alkalommal kerül megrendezésre a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. Az április 18-21-e között tartó rendezvényen három francia szerző is szerepel a vendégek között.

Arnaud Dudek

Minden évben nagy érdeklődésre tart számot az elsőkönyvesek bemutatkozása. Ebben az évben Arnaud Dudek képviseli Franciaországot. A szerző 1979-ben született Nancy-ban. Jogi tanulmányokat végzett. Rester sage című regénye 2012-ben jelent meg az Alma Éditions-nál. Esélyesként került fel a Prix Goncourt du premier roman és a Prix Méditerranée des lycéens listáira. Írásai jelennek meg az In-fusion, a Noir&Blanc, a Les refusés, a Rouge-Déclin című lapokban. A regény főhőse a 32 éves Martin Leroy. Gyermekkorában még úgy gondolta, ha jól viselkedik az élete is sikeres lesz. Ez a meggyőződése tévedésnek bizonyult. Aztán egy furcsa napon, gyermekkori barátjával arra a meggyőződésre jut, hogy az élet nem túl rózsás és ez ellen tenni kellene valamit. De mit? Tovább »

Korábban »