2013 február : Kávészünet

Zöld hét / Beiratkozási akció

Zöld hét plakát

A hibiszkuszok országában

A hibiszkuszok országában

3. Freedom is not free

Már többször gondoltam arra, hogy utazások előtt kellene valami listát készítenem a bőröndbe pakolandó dolgokról, mert rendszerint csak az elutazásom után jövök rá, hogy valamit mindig otthon felejtettem. Most az ébresztőóra maradt otthon, pedig enélkül elég nehezen tudok itt reggelenként időben felkelni. Főleg amiatt, mert nyolc óra időeltolódás van Magyarország és Korea között. Itt tehát majdnem akkor kellene felkelnem, amikor Magyarországon éppen el kellene aludnom.

Holnap pedig feltétlenül fel kellene reggel hétkor kelnem, mert Hong Sungcho, aki tavaly a meditációs találkozón tartott előadásomat   fordította koreai nyelvre, elhívott egy érdekes kirándulásra. Azt kérte, hogy reggel fél kilenckor találkozzunk az 1-es metró egyik incheoni megállójában. Ahhoz viszont, hogy én fél kilencre eljussak Incheon városába, legalább fél nyolckor el kellene indulnom Myeong-dongból. Tovább »

A hét könyve

Britten on Britten

A hét könyve ezen a héten rendhagyó módon CD : BRITTEN conducts BRITTEN  (Három szerzői gyűjtemény Benjamin Brittentől)

2013-ban ünnepeljük Benjamin Britten (1913-1976) születésének 100-dik évfordulóját. Angliától Ázsián keresztül Amerikáig számos előadással, rendhagyó koncerttel emlékeznek meg a 20. század legismertebb brit zeneszerzőjéről. Az OIK Zeneműtárának állományába az NKA támogatásával Benjamin Britten három olyan CD gyűjteménye került be, amelyen a zeneszerző legtöbb művét saját maga vezényli vagy kíséri zongorán. És egy zeneszerző munkáit meghallgatni saját vezénylésében illetve előadásában – nos, az igazi kuriózum…

A Britten conducts Britten sorozatban egyrészt operáival (Albert Herring, Owen Wingrave, Billy Budd, A Midsummer Night’s Dream, The Rape of Lucretiam The Turn of the Screw, Death in Venice Gloriana), másrészt énekhangra írt műveivel, kamara-és zenekari műveivel ismerkedhetünk meg (Piano Concerto, Violin oncerto, The Holy Sonnets of John Donne, Winter Words, Les Illuminations, Nocturne stb.). A felvételeken olyan előadókkal szólalnak meg a művek, mint Peter Pears, Elizabeth Harwood, John Shirley-Quirk, Dietrich Fischer-Dieskaud, Szvjatoszlav Richter vagy Msztyiszlav Rosztopovics. A felvételek során hallható zenekarok közé tartozik az English Chamber Orchestra, az Orchestra and Chorus of Welsh National Opera, a London Symhony Orchestra, a New Philharmonia Orchestra és az Orchestra of the Royal Opera House – Covent Garden. Tovább »

Irodalmi pályázatok

Irodalmi pályázatok

Újabb irodalmi pályázatok közül lehet válogatni.

1. OTTLIK 101

A Kortárs folyóirat és a Kortárs Online kulturális portál az Ottlik emléknapok 2013. rendezvénysorozat keretében nyílt pályázatot hirdet Ottlik Géza irodalmi munkásságán alapuló, az író motívumai által inspirált, azokat felhasználó rövidfilmek és filmetűdök készítésére. A zsűri által legjobbnak ítélt pályamunka készítője 200.000 Ft díjazásban részesül.

A pályázati munkák beküldésének határideje:  2013. április 10.

http://www.kortarsonline.hu/ottlik-filmpalyazat Tovább »

A világ érdekes zenei épületei

Sorozatunkban különleges koncerttermeket, operaházakat és egyéb zenéhez kötődő épületeket mutatunk be. Ezen a héten az Los Angeles-i Walt Disney Concert Hall-t.

Walt Disney Concert Hall, Los Angeles 1.

Walt Disney Concert Hall, Los Angeles

Építész: Frank Gehry /  Nyitás: 2003. ősz

A koncertterem orgonája 2004-re készült el. A Los Angeles-i Filharmonikusok otthona.

A 2265 ülőhelyes Walt Disney Concert Hall külseje a tervező, Frank Gehry látásmódjának tipikus példája: a szalagszerűen futó külső fémborítás, az elemek kusza kapcsolódása egyet jelent az építész nevével. Tovább »

E-könyv versus hagyományos dokumentum

Az idős emberek számára az e-könyvek olvasása könnyebb, mint a nyomtatottaké

Könyvtári hírek a világból

Az idős emberek az e-könyveket gyorsabban és könnyebben tudják olvasni, mint a nyomtatott változatot, állítja egy tanulmány. Amíg a fiatalok és a középkorúak előnyben részesítik a papír alapú könyveket a táblagépekkel és e-olvasókkal szemben, addig az idősebbek gyorsabban és kevesebb erőfeszítéssel képesek e-könyvet olvasni, derült ki a Johannes Gutenberg Egyetem kutatásából a németországi Mainzban. Tovább »

A hibiszkuszok országában

A hibiszkuszok országában

2. Fényes karrier és kolostori magány

Ha valaki hosszabb időt eltöltött a távol-keleten és hozzászokott az egzotikus ázsiai ételekhez, akkor Európába, vagy Amerikába vissza­térve még évek múlva is eszébe jut, hogy jó lenne ezeket az ételeket újból végigkóstolgatni. Így vagyok ezzel én is, és mivel tudom, hogy Korea nemzeti étele a kimcsi, ezért ezt sosem szoktam kihagyni, ha valahol a világon bemegyek egy koreai étterembe.

Ideérkezésem második napján én is egy tipikus koreai étterembe mentem be megebédelni  a Namdaemun piacon, ahol mindjárt az első alkalommal sikerült kimcsit ennem kimcsivel. A kis étterem bejárata előtt ázsiai szokás szerint az utcán főzték a friss ételeket, és a kapható ételek plasztikból kiöntött hasonmása ki volt rakva egy nagy asztalra. Ott én a sült rizst választottam kimcsivel és azt gondoltam, hogy majd a mintaként kitett ételt fogják nekem kihozni és azt a koreai szokások szerint majd a kínai kelből készített koreai salátával, a kimcsivel kiegészítve fogom majd megenni. Tulajdonképpen ez így is történt, mert itt is ki volt téve az asztalra a koreai étkezések szokásos tartozéka, a kimcsi, tehát már csak arra kellett várnom, hogy a rizst megsüssék a részemre. Ez pár perc alatt meg is történt, és miután az ételt megkóstoltam, rájöttem, hogy magát a főételt is kimcsiből csinálták, a rizst a kimcsivel együtt sütötték meg pirosra. Így sikerült tehát már mindjárt az első alkalommal kimcsit ennem ebédre kimcsivel. Tovább »

A hét könyve

George Orwell: Légszomj

A Légszomj – eredeti címe: Coming up for Air – Orwell korai regényeinek egyike, amely magyarul 2003-ban jelent meg először.

A kézirat sorsa mostoha és hányatott volt,  kis híján megsemmisült, sokáig hevert a kiadóknál, mire 1933-ban megjelent. Az első  kiadásból mindjárt 3000 példány kelt el, amely meghozta az  író számára a rég várt elismerést. Ekkor lett  Eric Arthur Blairből  az irodalmi keresztségben George Orwell, egy közép-angliai  folyó neve után.

Belekóstolva az olvasó nyomban érzi, furcsa és meghökkentő könyv ez, egyszerre szenvtelen és zavarba ejtően személyes. Egy pályakezdő író legelső könyvéről, vállaltan önéletrajzi vallomásairól van szó: „Azt hiszem, bátran kijelenthetem, hogy semmit sem túloztam el, legfeljebb annyiban, amennyiben minden író túloz, amikor válogat. Nem éreztem úgy, hogy  az eseményeket pontosan abban a sorrendben kell elmondjam, ahogy történtek, bár mindaz , amit leírtam, ekkor vagy akkor valóban megtörtént…” Tovább »

A világ érdekes zenei épületei

Sorozatunkban különleges koncerttermeket, operaházakat és egyéb zenéhez kötődő épületeket mutatunk be. Ezen a héten a római Auditorium Parco della Musicát.

Auditorium Parco della Musica, Róma 1.

Auditorium Parco della Musica, Róma

Tervező: Renzo Piano / Nyitás: 2002. december 21. 

Róma új jellegzetessége valójában egy hatalmas multifunkcionális zenei, művészeti komplexum, mely a római kulturális élet motorjaként és élettereként szolgál. Tervezője korunk egyik legjelentősebb olasz építésze, Renzo Piano, akit 1998-ban Pritzker-díjjal, 2008-ban pedig Sonning-díjjal tüntettek ki. Tovább »

Olvasóink anno

Az OIK vendég-, kívánság- és véleménykönyveiből szemezgetünk:

Olvasóink anno 20.

Tisztelt Könyvtár!

A “Monty Python Repülő Cirkusza” c. sorozat most indult a televízióban. Írói (akik egyben főszereplői is) : Graham Chapman, Terry Gilliam, John Cleese, Terry Jones, Eric Idle, Michael Palin. Néhányan közülük ‘komolyabb’ írói tevékenységet is folytatnak, de nagy sajnálatomra műveik hazánkban szinte elérhetetlenek. Ha fordításai nincsenek is meg ezen könyveknek, igen nagy örömömre szolgálna, ha legalább eredetiben megtalálhatók lennének az idegennyelvű könyvtárakban.

Előre is hálás köszönettel: Szabó Edit

Korábban »