2012 december : Kávészünet

Boldog ünnepeket! / Season’s Greetings

Békés ünnepeket és sikerekben gazdag, boldog új évet  kívánunk minden kedves Olvasónknak és családjának! Találkozzunk jövőre is a könyvtárban! Szeretettel: OIK

Boldog ünnepeket!

Délkelet-ázsiai utazás

Délkelet-ázsiai utazás

16. Lótuszerdő a Keleti tónál

Miután megtettük a hosszú sétát a Hosszú folyó partján, Peng Zhengming megkérdezte, hogy megéheztem-e és nem fáradtam-e el túlságosan. Tekintve, hogy mindketten csak reggel ettünk utoljára, ezért bementünk egy közelben lévő mohamedán étterembe ebédelni. Itt egy nagyon finom, rámen nevű levest ettünk, amely olyan sűrű volt, hogy szinte megálltak benne az evőpálcikák.

Ezután buszra szálltunk és elmentünk Wuhan egyik kedvelt kirándulóhelyére, a Keleti tó partjára. Közben elhaladtunk a Wuhani Egyetem kampusza előtt és a busz ablakain keresztül láttuk, hogy az egyetem bejárata előtt Mao elnök szobra üdvözli a járókelőket. A város korábban a volt elnök egyik kedvelt tartózkodási helye volt. Mao szeretett itt a város közepén úszkálni a Jangce folyóban, és a Keleti tó egyik félszigetén egy rezidenciája is volt az egykori vezetőnek. A tó partján egy hatalmas méretű virágzó lótuszerdő fogadott bennünket és ezután ott töltöttük el a nap hátralévő részét. Hosszasan sétálgattunk az ősi különleges fafajták között és csak időnként ültünk le egy-egy padra, hogy gyönyörködjünk a hatalmas méretű, ibolyaszínű lótuszvirágoktól hemzsegő tópart látványában. Tovább »

A hét könyve

Ahogy úgy ringatják a csípejüket, szemüket a földre szegezve : Kortárs dán novellák

A skandináv irodalom egyik izgalmas, fantasztikusan sokszínű szeletébe, az elmúlt két évtized dán novellisztikájába nyújt betekintést a kötet. Ez a kispróza egyfelől szorosan kapcsolódik a dán irodalmi hagyományokhoz, melyek egyik legfontosabb jellemzője a realizmus, az emberi lét mozgatórugóinak feltárása, de ugyanakkor meg is újítja e tradíciót: az olvasót hiányos szerkesztésmóddal állítja kihívások elé, a szövegek rövidebbek, töredékesebbek, valamint szerepet kap a groteszk és az abszurd szemlélet, illetve az allegorizáló-parabolisztikus stílus.

Egy titokzatos bőrönd, melyet csak egyetlen nő tud felemelni, de ha kinyitják, üres… Egy depressziós apáca, aki az után kutat, vajon szerelemben fogant-e… Egy ismeretlen nő holtteste, melyre aratás közben bukkannak rá a szántóföldön… Egy rejtélyes mocsár, ahova valamiért minden este ellátogatnak a környékbeli férfiak… Tovább »

1944. december 10. – A webes látnok átlép a homály birodalmába

1944: Az álom, a ‘webes dokumentumok’ globális összekötése romokban hever, az információtudomány első úttörője Paul Otlet meghal.

A belga bibliográfus nagyszabású terve, rendszerezni a világ információit, az akkori időszak ‘Google motorjává’ tette őt, azonban a terpeszkedő cédulakatalógusa és a tizedes osztályozási rendszere szánalomra méltóan alkalmatlannak bizonyult a feladatra.

Az eredeti Mundaneum épülete Brüsszelben

Az eredeti Mundaneum épülete Brüsszelben

Néhány történész Otlet munkásságában látja a  Web (WWW) és a hiperlink prototípusát. Habár sikertelenül, de ez volt az első ismert kísérlet, amely egyfajta keretet próbált  biztosítani a teljes írásbeli kultúra összekapcsolásához, rugalmas kapcsolatokat létesítve, amelyek gyorsan egy dokumentumtól a másikig vezetik a kutatókat, láthatóvá téve köztük korábban nem felismert kapcsolatokat. Megelőzve a posztmodern irodalmi teóriát, Otlet rögzítette, hogy a dokumentumoknak nem magukban, hanem egymással való kapcsolatukban van jelentésük. Tovább »

Év dolgozója 2012

Szeretettel gratulálunk Kovács Tamásnak, aki az OIK munkatársainak szavazatai alapján 2012-ben az ‘Év dolgozója’ lett. Kovács Tamásról honlapunkon olvashat bővebben.

Kovács Tamás átveszi a díjat

Kovács Tamás átveszi a díjat

Év olvasója 2012

Decemberben negyedik alkalommal választottuk meg olvasóink közül az ‘Év olvasóját’. A díj alapításának célja a könyvtár beiratkozott olvasói közül kiválasztott olvasó elismerése, aki az adott évben a könyvtárhoz való hűségével, lojalitásával, korrektségével kétfordulós titkos szavazáson kivívta a könyvtár munkatársainak megbecsülését. Az OIK munkatársainak szavazatai alapján 2012-ben az ‘Év olvasója’ Zelei Dávid lett.

Év olvasója 2012

Év olvasója 2012 - A díjat Mender Tiborné, főigazgató adta át

Zelei Dávid 2004. szeptember 12-e óta tagja könyvtárunknak.  Azóta is heti rendszerességgel keresi fel intézményünket. Mosolygós, kedves olvasó, aki a könyvtár tereit jól belakta már, szívesen tartózkodik a Nyelvstúdióban, az Olvasóteremben, kölcsönöz, fénymásol, tanítványaival találkozik. A spanyol nyelv és irodalom ismerője, a 2010. december 2-án tartott “Spanyol nyelvű irodalmak a boomon túl: Beszélgetés a modern spanyol nyelvű prózák magyar fordításairól” címmel tartott rendezvény moderátora volt könyvtárunkban. A szolgáltatásban dolgozó munkatársak azért jelölték erre a címre, mert azok közé az olvasók közé tartozik, akik örömmel és rendszeresen látogatják az OIK-ot.

Szeretettel gratulálunk Zelei Dávidnak!

Olvasni jó! – Fotózni jó! – Nevetni jó!

Olvasni jó! – Fotózni jó! – Nevetni jó!

Megszületett az Országos Idegennyelvű Könyvtár  Olvasni jó! – Fotózni jó! – Nevetni jó! c. fotópályázatának végeredménye:

Zámbó Dávid az Olvasni jó! – Fotózni jó! – Nevetni jó! című fotópályázatunkra beküldött „Olvasás mindenek felett” című képe a zsűri értékelése alapján az első helyezést érte el, amelyhez gratulálunk!

Nyereménye a Cewe Color Magyarország Fényképészeti Szolgáltató Kft. felajánlása, egy 7.490,- Ft értékű CEWE FOTÓKÖNYV utalvány, az Alexandra Könyváruházak ajándéka, egy 4.999,- Ft értékű album, a Mediacity Magyarország Kft. Digitális Fotó Magazin 1 évre szóló előfizetése egy 2012. évi lapválogatással, valamint egy 30%-os CEWE FOTÓKÖNYV kupon! Tovább »

Ünnepi nyitva tartás / Christmas opening hours

Ünnepi nyitva tartás

Kedves Olvasóink! Könyvtárunk ünnepi nyitva tartása a következőképp alakul:

ÜNNEPI NYITVA TARTÁS

2012. december 22-étől – 2013. január 1-jéig a könyvtár ZÁRVA tart.
Nyitás: 2013. január 2., szerda 12 óra.

Dear Readers, Here is our Christmas opening hours:

CHRISTMAS OPENING HOURS
The library will be CLOSED between 22 December, 2012 and 1 January, 2013
Open at 12am on Wednesday, 2 January, 2013

Könyvmenhely karácsony

Könyvmenhely

Kedves Olvasóink! A Könyvmenhely részére tett felajánlásokból vásárolt könyvekkel kívánunk szép ünnepet és boldog új évet! Köszönjük az eddigi támogatásukat, a könyvtár állományának gyarapításával reméljük minden olvasónk kedvére tehetünk! Az idén befolyt összegből az alábbi köteteket szereztük be:

A hét könyve

Emanuele Trevi: Qualcosa di scritto. La storia quasi vera di un incontro impossibile con Pier Paolo Pasolini

Majdnem igaz történet egy lehetetlen találkozásról Pier Paolo Pasolinivel

Emanuele Trevi: Qualcosa di scritto. La storia quasi vera di un incontro impossibile con Pier Paolo Pasolini

Emanuele Trevi (1964-) író, szerkesztő, kritikus Qualcosa di scritto c. könyve jelölést kapott az idei Strega díjra, a döntőben második helyezést ért el Alessandro Piperno regénye, a Inseparabili. Il fuoco amico dei ricordi mögött.

A helyszín: Róma a ‘90-es évek elején.

A szereplők: Húszas éveinek végén járó, kezdő író, egyes szám első személyű elbeszélője a regénynek. (Még a szokottnál is kevésbé egyértelmű, milyen viszonyban áll ez az írói “én” a valós szerzővel. Minden regényemnek van egy szereplője, akit Emanuele Trevinek hívnak, és mindegyikük valamiben más – nyilatkozza Trevi. – Közös bennük egyfajta komikus vonás – olyan emberek, akiknek nem alakulnak jól a dolgai, de végül  mindig megússzák valahogy… ) Tovább »

Korábban »