2012 november : Kávészünet

Olvasóink anno

Az OIK vendég-, kívánság- és véleménykönyveiből szemezgetünk:

Olvasóink anno 18.

Tisztelt Könyvtár! Szeretném figyelmükbe ajánlani Irvine Welsh néhány fontosabb művét (megszerzésre): Trainspotting (1994), The Acid House (1994), Marabou Stork Nightmares (1995), Ecstasy (1996). Örömmel fedeztem fel a katalógusban végre egy Welsh művet: Filth (1998). Köszönettel: Hadházi Gergely

2001. 01. 10.

A hét könyve

Elizabeth Hay: Late Nights on Air

Elizabeth Hay, kanadai írónő, Late Nights on Air c., Giller-díjas könyve

A szerzőnő saját, a CBC Rádiónál szerzett tapasztalataira támaszkodik könyvében. A regény helyszíneként is saját hazáját választotta – egy kisvárost, és annak szintén kicsi rádióállomását. A cselekmény középpontjában Harry Boyd, az életunt és korábbi torontói televíziós sikertelenségébe belefáradt műsorvezető alakja áll.

1975 nyarán varázslatos élményben van része, amikor egy női hang valósággal elbűvöli az éteren keresztül. Később megismerkedik Dido Paris-szel – a hang tulajdonosával -, és rádöbben, hogy a valóság felülmúlja minden álmát. Megelevenedik előttünk múltjuk története, a vágyaiké, amelyek a zord északig hajtották őket. Szerelmeik, vetélkedéseik alakítják a cselekmény nagyobb részét. Tovább »

Délkelet-ázsiai utazás

Délkelet-ázsiai utazás

13. Nem hétköznapi gondjaim Nanningban

Wang Qingsuval (nevének magyar kiejtése: Uan Csinszu) Hanojban ismerkedtem meg. Sok más kínaival és velem együtt ő is részt vett a nyelvészeti kongresszuson. Mielőtt nyugdíjba ment volna, tanárnő volt egy középkínai városban, ahol fizikát tanított a középiskolásoknak. Egy  Xiangtan (magyar kiejtés szerint Siang Thán) nevű városban lakik, ez a település Hunan tartományban található. A hely arról nevezetes, hogy itt született több korábbi magas tisztséget betöltő állami vezető: Mao Zedong  (Mao Ce Tung), Liu Shaoqi (Liu Sao Csi) és Peng Dehuai (Pen Dö Huai) a Kinai Kommunista Párt elnöke, az államelnök és a hadsereg főparancsnoka. Tovább »

In memoriam Sava Babić

1934. január 27., Palics – 2012. november 23., Belgrád (Fotó: forditohaz.hu)

1934. január 27., Palics – 2012. november 23., Belgrád (Fotó: forditohaz.hu)

2012. november 23-án Belgrádban elhunyt Sava Babić szerb író, költő, műfordító, egyetemi professzor, többek között Esterházy Péter, Tolnai Ottó, Bodor Ádám, Eörsi István, Oravecz Imre, Örkény István, Hamvas Béla, Kosztolányi Dezső és Weöres Sándor műveinek fordítója.

Sava Babićot 78 évesen érte a halál.

Dr. Bányai János így emlékezik meg róla.

Sava Babić munkái az OIK gyűjteményében

  Glenbrooki könyvtáros a népszerű televíziós show-ban

  Ana Peso

  Ana Peso a ’Kockázat’ című népszerű TV show-ban való közelgő felbukkanása olyan valami, amire egész életében készült.

  Peso, a Glenbrook North középiskola könyvtárosa gyerekkora óta rendszeresen olvas, és szereti az apró adatokat, tényeket. Középiskolás korában részt vett az Iskolai Kvíz versenyen.

  „Valójában gyerekkorom óta arról álmodoztam, hogy szerepelek a ’Kockázat’ című műsorban. 2009-ben hallottam az online tesztről, kitöltöttem, és kiválasztottak interjúalanynak a show-ba, de utána nem hallottam semmit az egészről, talán azért, mert annyira idegeskedtem emiatt” – mondja Peso. Tovább »

  Délkelet-ázsiai utazás

  Délkelet-ázsiai utazás

  12. A Déli Nyugalom városában

  Elérkezett a vietnami látogatásom utolsó napja. Eddig gyakorlatilag a magammal hozott zsebpénzemből ki tudtam fizetni mindent, és így azt mondhatjuk hogy ez az utazás lényegében ingyen volt. (Persze tudom, hogy Kínában még érhetnek majd meglepetések.) A komolyabb összegeket a bankkártyáimról akartam kifizetni, de végül is a kártyákat eddig sehol sem kellett használnom. Azokat ugyanis vagy nem fogadták el, mint például az utazási irodában, ahol a Kínába szóló jegyet megvettem, vagy a szállodában erre plusz költségeket akartak volna felszámítani. Emiatt ott inkább dollárban fizettem ki a hotelszoba árát. Tovább »

  A hét könyve

  Háy János: A gyerek

  A „ gyerek” egy Pest megyei faluból indul, a fővárosban érettségizik, s miután a bölcsészkar filozófia szakára nem veszik föl, a szegedi tanárképzőt végzi el. Otthon kezd tanítani az általános iskolában, idővel igazgatóvá választják, de mint oly sok kortársát, felemészti őt is a vidéki élet perspektívátlansága: marad hát a borral teli műanyag kanna, a többi pedig sejthető.

  Az önpusztító élet hátteréül az elmúlt fél évszázad Magyarországa, elsősorban is a nyolcvanas-kilencvenes évek szolgálnak; a regényben nemcsak a gyerek és közvetlen felmenői rokkannak bele a létezésbe, hanem eltékozolt életekről olvashatunk jóformán minden oldalon – olyanokéról, akik valamiképpen kapcsolatba kerültek a gyerekkel, és olyanokéról, akiknek voltaképpen semmi közük hozzá. Tovább »

  A hét könyve

  Vadas József: A magyar art deco

  A Corvina Kiadó Stílusok – korszakok című sorozatában jelent meg Vadas József A magyar art deco című kötet .

  A sokáig agyonhallgatott, mostohán kezelt irányzat 1925-ben, a párizsi Modern iparművészeti és iparmű kiállítás apropóján tört be átütő erővel a szellemi életbe, ám a stílusról önálló jelenségként, összegző jelleggel csak évtizedekkel később kezdtek csak cikkezni. A nehezen definiálható, rendkívül differenciált, „eklektikus alakulatnak” mondott art deco nem volt jellemző stílusa a ’20-30-as éveknek, ám mégis „önálló entitást” képviselt.

  A magyar art deco jellegzetességeit és történetét felvázoló összegző és egyben úttörő munka szerzője szerint, noha merített korábbi irányzatok – például a szecesszió – eszköztárából is, a legjellegzetesebb art deco munkák egyértelműen megkülönböztethetők a kiindulási alapként szolgáló irányzatoktól, izmusoktól. A stílus előzményeit taglaló fejezet izgalmas részletekre világít rá: kiderül pl. hogy a korabeli finn építészet az egyik legfontosabb ösztönzője volt az irányzatnak, de megtudjuk azt is, hogy Tutanhamon sírjának feltárásával (1922) az egyiptomi művészet lett az art deco egyik ihletője. Tovább »

  Délkelet-ázsiai utazás

  Délkelet-ázsiai utazás

  11. Reggeli a Phung Hung úti piacon

  Ma reggel átmentem megnézni az Eszperantó Ifjúsági Világszövetségnek a kongresszusát is, amit szintén itt rendeznek meg ebben az évben Hanojban. Ezt a rendezvényt azonban nem a méregdrága Melia Hotelben tartják, hanem a Vietnámi Baráti Társaságok Egyesületének a székházában. Ez az épület elég közel van a szállodámhoz, ezért gyalog sétáltam át oda a Phung Hung utcán keresztül. Bár ismét folyamatosan esett a monszun eső, a pirosra sült kutyák most is kint sorakoztak a pultokon a zöldségpiac és a halpiac közti részen.

  Most jobban körbe tudtam nézni, mint az elmúlt napokban és így meg tudtam állapítani, hogy a piacnak ezen a részén csak kutyákat árultak, másféle húst (csirkét, disznóhúst, stb.) itt egyáltalán nem láttam. Azt viszont észrevettem, hogy ahol ezeket az egész kutyákat árulták, ott egy éttermi részt is kialakítottak a kutyahúsbolt hátsó részében, feltételezem, hogy ott is csak kutyahúsból készült ételeket lehetett kapni. Tovább »

  A Klapp-Online bibliográfia elérhető az OIK-ban

  Klapp-Online

  A német Klostermann Kiadó felajánlotta a ‘Bibliography of French Literatury Studies’, röviden Klapp-Online bibliográfia próbaverzióját. A bibliográfia a könyvtár számítógépein december 31-ig érhető el a következő linken.

  A bibliográfiáról: az 1991-2010 között időszakban megjelent cikkek elektronikus feldolgozását tartalmazza. Körülbelül 320.000 cím, 80.000 szerző, 111.000 téma, 1420 feldolgozott periodika. A 2011. év adatai a próbaüzem alatt kerülnek be. Az online verzió többféle keresési lehetőséget kínál fel: összetett keresés, tárgymutatóban való keresés, témára keresés. Betűrendben felsorolja a feldolgozott folyóiratokat. Tanároknak, diákoknak fontos segédeszköz lehet a francia irodalmi tanulmányokban.

  Sáska Gáborné

  Korábban »