2012 augusztus : Kávészünet

Világkönyvtár V.

Amikor hosszabb ideig külföldön, Angliában éltem, számos brit, európai és amerikai városba jutottam el. És ha már ott jártam, a helyi nevezetességek mellett igyekeztem felkeresni a helyi könyvtárakat is. Ezekből gyűjtöttem össze néhány albumra valót. A képek a 2000-es évek második felében készültek. Az ötödik – és egyben utolsó – válogatásban amerikai,  kaliforniai könyvtárak szerepelnek. A képgalériáért kattintson a fényképre!

Nyilvános Könyvtár, San Francisco, USA

Nyilvános Könyvtár Gyerekkönyvtára San Francisco, USA

Földi Tamás

Délkelet-ázsiai utazás

Délkelet-ázsiai utazás

Sorozatunkban Délkelet-Ázsiába invitáljuk Olvasóinkat. Idén Vietnám fővárosa, Hanoi adott otthont az Eszperantó Világkongresszusnak. Az Eszperantó Világkongresszus egy több mint száz éves hagyományra épülő nemzetközi találkozó, melyen átlagosan mintegy 2000 eszperantista vesz részt 60 országból . Az 1920-as évek óta az Eszperantó Világszövetség (Universala Esperanto-Asocio) rendezi évente más-más városban. Kongresszusi élményeiről és a Hanoiban töltött időről számol be dr. Márkus Gábor, amely testközelbe hozza a számunkra furcsaságokkal és érdekes hagyományokkal rendelkező távol-keleti országot. Az élménybeszámoló később egy nagyobb terjedelmű könyv részét fogja képezni.

1. Megérkezés Vietnámba

Mivel Magyarországról csak egyedül én veszek részt a 2012. évi Eszperantó Világkongresszuson, az UKon,ezért arra gondoltam, hogy időről időre beszámolok majd a hanoji eseményekről a Magyarországi Eszperantó Szövetség tagságának. Így akit érdekel, el tudja képzelni, hogy milyen az élet a világnak ebben a távoli csücskében. A kongresszus szombaton kezdődik majd, de én úgy terveztem, hogy előtte is, meg utána is eltöltök majd egy hetet ebben az érdekes városban, és majd csak három hét múlva utazom tovább Kínába, a Jangce partjára. Tovább »

‘A hét könyve’

Gerald Murnane: Puszták

Gerald Murnane még soha nem hagyta el Ausztráliát, igazság szerint az elmúlt negyven évben a várost sem, ahol él. Az ausztrál író, akinek ez az első magyarra fordított műve, olyan valószínűtlen figura, mintha maga is ‘csak’ egy regényhős lenne. Még sosem ült repülőgépen, nincs televíziója, mobiltelefonja, se számítógépe. Folyékonyan beszél viszont magyarul, ismer magyar népdalokat, és elmond könyv nélkül több mint ötven magyar költeményt, amelyeket megtanult; köztük a Vén cigányt, a Nemzeti dalt vagy az Óda a magyar nyelvhez címűt. És a bizarr történetet lehet tovább fokozni: szerzőnk, aki nem szokott filmeket nézni, mert szerinte a mozgókép művészete – nyilván eszközkészlete miatt – felszínes, Puszták című regénye főhősévé egy fiatal filmrendezőt tett meg, aki a puszta megfoghatatlan lényegét szeretné filmen megragadni. Határozott céllal érkezik egy kisvárosba, autentikus forrásokat keres készülő filmjéhez. A tájról kíván minél többet megtudni, meg azokról a nagybirtokosokról, akiket filmje záró jeleneteiben mutat majd be. A kisvárosi szálloda ablakánál állva sejti ugyan, hogy a várostáblán túl valami más, izgalmas vidék vár rá, de a valóság minden képzeletet felülmúl.

Főhősünk lassan-lassan ráébred: a filmjét képtelen befejezni. Talán nem is lehet. És ami még különösebb: ő maga képtelen elszakadni a pusztától. Örvényként szippantotta magába a táj, és többé nem is lát tovább a legközelebbi dombnál.

Gerald Murnane lassan áradó, lebilincselő prózája az ausztrál néplélek legmélyebb rétegeit tárja fel az olvasó előtt, akit ez a távoli vidék ugyanúgy rabul ejt majd, mint a regény főhősét.

Szerkesztette:  Tálos Irén

Forró nyomon

Forró nyomon - kiállítás

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár Átriumában ‘Forró nyomon – Kortárs német nyelvű krimik’ címmel 2012. szeptember 4-21-ig látható a Goethe Intézet vándorkiállítása.

A krimiirodalom gyakran képezi vita tárgyát az irodalmárok körében, de hogy az olvasók előszeretettel kölcsönzik e könyveket, az tény. Főleg regények születnek a műfajon belül, de az elbeszélések sem ritkák. Németországban különösen közkedvelt a műfaj.

A kiállítás keretein belül bemutatott szerzőket Tobias Gohlis krimiszakértő, újságíró, irodalomkritikus és a Német Krimidíj zsűrijének tagja válogatta, bemutatva Németország és Ausztria szépirodalmi színvonalú kortárs krimitermését. Tizenhat németországi és ausztriai kortárs krimi író portréját és jelentősebb műveit emelte ki az összeállító, melyek közül nem egyet krimi-, illetve irodalmi díjjal jutalmaztak.. A kiállítás anyagában a társadalomkritikai és történelmi krimin át a politikai és pszichothrillerig a legkülönbözőbb témák és stílusok képviseltetik magukat. Tovább »

Olvasóink anno

Olvasóink anno 14/1.

A spanyolt tanuló fiatalság nevében kifogásolom a spanyol nyelvű folyóiratok  (az egyetlen ‘Literatura sovietica’ kivételével) hiányát, és kérném ezt a hiányosságot, amennyiben a módjukban áll, mihamarább megszüntetni.

Olvasóink anno 14/2.

1963-ra rendeltünk egy kubai spanyol nyelvű lapot s a Novoje Vremja spanyol változatát is meg fogjuk rendelni.  1962. VIII. 1.

A macedón irodalom legjelentősebb művei az OIK-ban

Macedón művek

További fotókért kattintson a képre!

A Macedón Köztársaság Nagykövetsége 136 szépirodalmi műből álló könyvcsomagot ajándékozott az OIK-nak.

Darko Angelov Nagykövet elmondta, hogy a Macedón Köztársaság önállóságának 20. évfordulója alkalmából a legjelentősebb alkotásokat adták ki angol fordításban. Annak ellenére, hogy Macedónia és Magyarország nem szomszédos országok, jelentős kulturális kapocs létezik a két ország között: a török hódoltság korában a macedón könyveket Budán nyomtatták. Napjainkban is élnek irodalmi kapcsolatok. Macedóniában rendezik meg a világ legjelentősebb költészeti fesztiválját, ahol 1992-ben Juhász Ferencet díjazták a „költészeti Oscar-díjnak” számító Aranykoszorúval.

A könyvadomány mellet folyóirat gyűjteményünk a CROSSROADS – The Macedonian Foreign Policy Journal című periodika eddig megjelent köteteivel is gazdagodott.
Az együttműködés könyvtárunk olvasója, az ELTE BTK macedón lektora, Panda Stojanovska asszony ösztönzésére jött létre. Köszönjük az értékes ajándékot!

Kocsis Zsivka

Salvatore Quasimodo 111

Salvatore Quasimodo

 

Balatonfüreden egy ifjú hárs viseli
az én nevemet. Szív alakú levelet hajt
a hazámtól oly távoli partok mentén.*

 

Salvatore Quasimodo költő, műfordító, kritikus 111 éve, 1901. augusztus 20-án született a szicíliai Modicában. A XX. századi olasz költészet legnagyobb alakjainak egyike, Ungaretti és Montale mellett a hermetista irányzat képviselője. „Lírájáért, amely klasszikus tisztasággal és tragikus életérzéssel fejezi ki korunkat” 1959-ben Nobel-díjjal tüntették ki.

Magyar nyelven megjelent kötetei: Hazatérések (1960), Nyitott ív (1980), Föld (1994). Tovább »

Világkönyvtár IV.

Amikor hosszabb ideig külföldön, Angliában éltem, számos brit, európai és amerikai városba jutottam el. És ha már ott jártam, a helyi nevezetességek mellett igyekeztem felkeresni a helyi könyvtárakat is. Ezekből gyűjtöttem össze néhány albumra valót. A képek a 2000-es évek második felében készültek. A negyedik válogatásban különböző európai városok könyvtárai szerepelnek. A képgalériáért kattintson a fényképre!

Nyilvános Könyvtár, Stockholm

Nyilvános Könyvtár, Stockholm

Földi Tamás

Az angolai nagykövet látogatása az OIK-ban

A fényképekért kattintson a képre!

A fényképekért kattintson a képre!

Az angolai nagykövetasszony – Lizeth Nawanga Satumbo Pena – meghívást kapott június 22-i  portugál-afrikai rendezvényünkre, mivel a mozambiki fotókiállítás megnyitóján bemutatott elbeszéléskötetnek Őexcellenciája a felelős kiadója.

Az eseményen sajnos nem tudott jelen lenni, így július 30-án látogatott el hozzánk. A kölcsönzői szabadpolc és főként a rendezvényteremben kiállított anyag megtekintésekor örömmel tapasztalta, hogy könyvtárunk számottevő angolai könyvgyűjteménnyel rendelkezik, és érdeklődött a további együttműködés lehetőségéről.

Molnár Anikó

Túrázzon könyvtárosával!

Jó hangulatú, beszélgetős és nem túl nehéz gyalogtúrát szervezünk Solymárról Nagykovácsiba az OIK könyvtárosai és olvasói részére augusztus 26-án, vasárnap.  A részleteket megtalálja az OIK Facebook oldalán és a könyvtár honlapján. Szeretettel várunk Mindenkit!

A túra egyik csúcspontja: kilátás a Nagy-Szénásról

A túra egyik csúcspontja: kilátás a Nagy-Szénásról

Korábban »