2012 június : Kávészünet

Világkönyvtár I.

Amikor hosszabb ideig külföldön, Angliában éltem, számos brit, európai és amerikai városba jutottam el. És ha már ott jártam, a helyi nevezetességek mellett igyekeztem felkeresni a helyi könyvtárakat is. Ezekből gyűjtöttem össze néhány albumra valót. A képek a 2000-es évek második felében készültek. Az első válogatásban Oxford és környékének könyvtárai szerepelnek. A képgalériáért kattintson a fényképre!

radcliffe camera from st mary's

A Bodleian Könyvtárhoz tartozó Radcliffe Camera Oxford központjában

Földi Tamás

In memoriam Géher István

Géher István (1940-2012)

Géher István (1940-2012)

A nemrég elhunyt Géher István költő, műfordító, esszéista, irodalomtörténész, egyetemi tanártól június 28-án, csütörtökön 13 óra 30 perckor vesznek végső búcsút a Farkasréti temetőben.

Géher István 1940. január 15-én született Budapesten. Az ELTE Bölcsészettudományi Karán 1963-ban szerzett magyar-angol szakos diplomát. 1963-tól középiskolai tanár, 1965-től az Európa Könyvkiadó szerkesztője, 1968-tól a szolnoki színház dramaturgja volt. 1972-től az ELTE angol tanszékén tanársegédként, 1985-től adjunktusként, 1992-től egyetemi docensként, végül a z Anglisztika Tanszék tanszékvezető egyetemi tanáraként dolgoztott.

William Shakespeare munkásságának legnagyobb hírű magyar kutatója, nemzetközi szinten elismert irodalomtörténész volt. Tudományos munkássága mellett költői és műfordítói munkássága is jelentős, a Műfordítók Egyesületének elnökévé is megválasztották. Pályája során számos kötete jelent meg, több irodalmi díjjal, például az Év Könyve Jutalommal és a Soros Alapítvány Alkotói Díjával is kitüntették, 2008-ban Déry Tibor-díjat és József Attila-díjat kapott. A Magyar Érdemrend középkereszt polgári tagozata kitüntetéssel 2012-ben ismerték el.

Géher Istvánra a Nem minden múlandó című versciklusával emlékezünk.

Forrás: http://www.litera.hu/hirek/elhunyt_geher_istvan

‘A hét könyve’

Elizabeth von Arnim: Elvarázsolt április

A  magyar olvasók számára kevéssé ismert Elisabeth von Arnim angol írónő első magyarul megjelenő regénye: az Elvarázsolt április, melyet az Európa kiadó 2012-ben jelentetett meg.

Tavasz az olasz tengerparton. Szinte érezzük a virágok bódító illatát, a szellő lágy fuvallatát, az ódon ház szobáinak meghitt hangulatát. Ide menekül a reménytelenül esős Londonból négy hölgy: Lotty, egy üzletember nyílt szívű felesége; Rose, egy bestseller-író vallásos neje; Caroline, a szépséges és dúsgazdag leányzó; és Mrs. Fischer, az elhunyt “nagyságok” emlékéből élő idős özvegyasszony. Hozzák magukkal elveiket, szokásaikat, életstílusukat, hogy később talán nem is annyira az áprilisi varázs, mint inkább lassan beérő egymás iránti megértésük hatására más emberként térjenek vissza Angliába. Az angolok mindig úgy gondolták, a mediterrán életvitel hatalmas változásokat hozhat az életükbe, jellemükbe. Olaszország majdnem száz évvel ezelőtt is balzsamot nyújtott a sebzett lélekre, mire egy hónap múlva a négy nő hazaindul, boldogtalanságuk elszállt, mint a glicínia illata.

Könnyű nyári olvasmány, egy képzeletbeli itáliai vakáció.

Az érdeklődők még többet megtudhatnak az íróról  és műveiről az OIK-ban elérhető angol nyelvű GALE irodalmi adatbázisból.

Szerkesztette: Tálos Irén

Könyvtári hírek a világból

Díjnyertes könyvégetési álkampány mentette meg a Michigan állambeli Troy könyvtárát

A Leo Burnett/Arc Worldwide ügynökség aranyérmet nyert az Effie díjátadón azzal a ’Könyvégetési Álkampánnyal’, amellyel megmentették a Michigan állambeli Troy  nyilvános könyvtárát. Michigan állam túlzó megszorító intézkedései és összeomló gazdasága fenyegetett helyzetbe hozta a könyvtárat. A város 0.7%-os adóemelést indítványozott annak érdekében, hogy fennmaradjon az intézmény. A helyi Tea Társaság nagy összegeket költött az intézkedés ellen azzal érvelve, hogy minden adó rossz. A Burnett mozgalom úgy oldotta meg az ügyet, hogy álkampányt hirdetett, amely során  egy ’Könyvégető Partival’ ünnepelte volna a könyvtár bezárását néhány nappal a szavazás után. A kampány által előidézett felháborodás elegendő volt ahhoz, hogy megmentsék a könyvtárat. Troy lakossága megértette a kapcsolatot a könyvtárbezárások és a könyvégetések között, és inkább az olvasottságot és a közösségi szolgáltatásokat választotta, mint az adón való spórolást. Tovább »

Nyár 2012 a budapesti könyvtárakban

Érdemes alaposan tájékozódni annak, aki nyáron sem szeretne elszakadni a könyvtáraktól. A nagy fővárosi gyűjtemények idén is több hétre bezárják kapuikat, valamint csökkentett nyitva tartással fogadják a használókat. Az elmúlt évekhez hasonlóan készítettünk  egy összefoglaló táblázatot a gyors áttekintéshez, színessel jelölve a könyvtárak zárva tartását. A részletekért pedig látogasson el ez intézmények honlapjára!

Nagyításhoz kattintson a képre!

Nagyításhoz kattintson a képre!

Július 2-tól 5 hétre bezár a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtára. Ez idő alatt a a nagyobb belvárosi fiókkönyvtárak (Vadász utca, Andrássy út) fogadják a látogatókat. Július 16-tól augusztus 12-ig tart zárva az Akadémiai Könyvtár. Az Országos Széchényi Könyvtár július 16. és augusztus 19. között, míg a BME-OMIKK (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár)  július 23. és augusztus 19. között nem látogatható. Egész augusztusban zárva lesz az Országgyűlési és az Egyetemi Könyvtár (ELTE KK). Az OIK idén 4 hétre zárja be a kapuit augusztus 6. és szeptember 2. között.

A könyvtárak nyitva tartásáról való tájékozódást könnyíti meg a KFKI információs oldala is.
Élményekben gazdag, tartalmas nyarat kívánunk mindenkinek!

Olvasóink anno

Az OIK vendég-, kívánság- és véleménykönyveiből szemezgetünk:

Olvasóink anno 11/1.

A spanyolt tanuló fiatalság nevében kifogásolom a spanyol nyelvű folyóiratok (az egyetlen ‘Literatura sovietica’ kivételével) hiányát, és kérném ezt a hiányosságot, amennyiben ez módjukban áll, mihamarabb megszüntetni. Tovább »

Az „erkölcstelen opera” – G. F. Händel: Semele

G. F. Händel: Semele (DVD)

1734-1735-ben G. F. Händel új társulatot hozott létre Londonban John Rich új Covent Garden Theatre-jében, elhagyva a King’s Theatre-t. A helyet az „Opera of the Nobility” (a nemesség operája) vette át, és a két társulat folyamatosan rivalizált egymással. Az állandó „harc” Händelt is megviselte, súlyos agyvérzést kapott, és operaszerzői korszakának legaktívabb része lezárult. Az elkövetkező időkben angol szövegű, nem dramatizált színházi műveket szerzett, bár egyes művei megtartották operajellegüket. Ezek közé tartozik az 1743-ban komponált Semele című műve is.

A mű librettóját Ovidius nyomán William Converge írta meg, és 1744. február 10-én mutatták be a Covent Gardenben oratórium módjára, színészi játék és díszletek nélkül.  Congreve librettóját John Eccles 1707-ben operának hangszerelte, de a mű nem került bemutatásra. Händel a librettóra figyelt fel és az inspirálta az opera komponálására. A művet Charles Jennes, a zeneszerző alkalmi munkatársa „erkölcstelen operának” nevezte, mivel „nyilvánosan” alapvető a történet cselekményében a vágy és az erotika. Annak ellenére, hogy az operában látható-hallható jelenetek Händel legjobb teljesítményei közé tartoznak, életében összesen hat alkalommal mutatták be. A világ operaházai mostanság azonban újra játsszák, és a világi „oratórium” operai jellegében is megmutatkozik. Tovább »

‘A hét könyve’

Álomvadászok – Portugál-afrikai elbeszélések

Az Álomvadászok – Portugál-afrikai elbeszélések című kötetet az ELTE  Eötvös Kiadó jelentette meg 2012-ben.

A kötet írói a valamikori afrikai portugál gyarmatok felszabadulása után létrejött országok mai irodalmát reprezentálják.

A felvonultatott 13 író közös vonása, hogy mindannyian portugálul írnak, de elbeszéléseik időben és tematikailag széles skálán mozognak. Az angolai Pepetela a XVI. századba vezeti el az olvasót, amikor a holland hajósok hosszú évekre megszállták a portugál gyarmatot. Napjaink másik bestsellerírójának számító másik angolai szerző, Agualusa pedig régi újsághírekből idézi fel a XIX. századi  Afrika hangulatát, s kiváncsi utazói  különös, már-már a fantasztikum határát súroló kalandokat élnek meg.

A többi író – leszámítva talán a mozambiki Mia Coutot – már az elmúlt évtizedeket átívelő jelenhez kapcsolódik, akár a gyarmati korszak nyomorúságáról, akár a felszabadító háborúk kegyetlenségeiről, akár a hetvenes –nyolcvanas években uralkodó rezsim vezetőinek visszaéléseiről ír kemény realizmussal, s olykor kíméletlen iróniával.

A könyvet Pál Ferenc, az ELTE BTK Portugál tanszékének vezetője, a kötet szerkesztője mutatja be az OIK-ban június 22-én 17 órától.

Szerkesztette: Tálos Irén

Elhunyt Carlos Fuentes

Carlo Fuentes (1928-2012)

Carlo Fuentes (1928-2012)

Carlos Fuentes, az egyik legismertebb modern mexikói író 1928-ban született és 2012. május 15-én hunyt el Mexikóvárosban. Diplomata szülők gyermekeként bejárta szinte az egész amerikai kontinenst. Jogot tanult Svájcban és Mexikóban, majd diplomáciai szolgálatba állt és csak 1958-ban kezdett el komolyan írni. Ebben az évben jelent meg első regénye La región transparente címmel (magyarul Áttetsző tartomány), melyet egyesek a latin-amerikai Boom első regényeként tartanak számon. Tovább »

Kedvezményes beiratkozási akció az OIK-ban

OIK

2012. július 2-ától augusztus 3-ig 30%‑os kedvezménnyel iratkozhatnak be az Országos Idegennyelvű Könyvtárba azok a kedves olvasók, akik a felsorolt könyvtárak valamelyikébe érvényes olvasójeggyel rendelkeznek:

További felvilágosítást a Beiratkozáson (+36 (1) 318-3688/108) kérhetnek.

Élvezze a nyarat könyvek társaságában az OIK-ban!

The National Library of Foreign Literature offers now a 30% discount on readers’ tickets between 2 July and 3 August 2012 for readers holding a valid library card to any of the following libraries: National Széchényi Library (OSZK), Metropolitan Ervin Szabo Library (FSZEK) Library of the Hungarian Academy of Sciences (MTA) or University Library of Eötvös Lóránd University.

Enjoy the summer in the company of books at the National Library of Foreign Literature!

Korábban »