2012 május : Kávészünet

Nyári nyitva tartás / Summer vacation opening hours

Holnap hivatalosan is beköszönt a nyár. Bár júniusban a megszokott nyitva tartási időben időben várunk Mindenkit,  már most érdemes gondolni a júliusi és augusztusi változásokra, amely az elmúlt évekhez hasonlóan alakul. A részletekért kattintson a képre!

OIK Nyári nyitva tartás 2012

Könyvtári hírek a világból

A floridai 'adomány könyvtár'

‘Adomány könyvtárat’ indított a floridai tinédzser az otthontalan gyerekek számára

Nincs annál jobb, mint az ágyban összekuporodni kezünkben egy jó könyvvel elalvás előtt. Nagyon sok szegény családból származó gyerek viszont nem tudja, milyen érzés is ez. A szegény gyerekek kétharmadának nincsenek korának megfelelő könyvei otthon, és az ország 1.6 millió otthontalan gyerekének még kevesebb választása van.

A 15 éves floridai Lilli Leight segíteni akart abban, hogy a közösségében élő otthontalan gyerekeket könyvvel lássa el, így létrehozott egy ‘adományozó könyvtárat’ a Miami-ban lévő hajléktalanotthonban. Ahhoz, hogy kialakítson egy könyvtárat, egy tinédzser könyvklubbot hozott létre, amellyel önkéntességre bátorította az osztálytársait. Megérte az erőfeszítés, mert megnyerte a Nemzeti Könyv Alapítvány ‘Újítás az olvasásban’ díját, amely az egyének és intézmények munkáját ismeri el az élethosszig tartó olvasás szeretetének nevelésében. Tovább »

‘A hét könyve’

Alessandro Mari : Troppo umana speranza

Alessandro Mari : Troppo umana speranza

Az idei könyvfesztivál elsőkönyves szerzői közt Alessandro Mari képviselte Olaszországot Troppo umana speranza (nyersfordításban: Túl emberi remény) c. művével. A Feltrinelli kiadásában 2011-ben megjelent regény több irodalmi díjat (Premio Viareggio Repaci, Premio Kihlgren Opera Prima, Premio Massarosa) és – nem utolsó sorban – közönségsikert aratott. Alig harmincéves, kezdő írótól nem történelmi nagyregényt várnánk, de Mari született elbeszélő: örömét leli a történetmesélésben.

Három lépés, és minden elkezdődik. Csak három lépés. Mert az elsővel még épp csak elindult az ember, a másodiknál még meggondolhatja magát, de a harmadiknál már késő, csak visszanézni marad idő.

Így – mintha a népmesék szegénylegényeinek nyomdokaiba lépne – indul útnak Colombino az Alpok lábánál fekvő szülőfalujából. Vándorútján legjobb barátja kíséri, a hősi nevet viselő Astolfo, aki történetesen egy öszvér. A fiúnak egyetlen vágya van: feleségül venni a szép Vittorinát. Azonban gondviselője, a helyi plébános halála után a lány családja elutasítja, így Colombino Rómába indul, hogy magától a pápától kérjen segítséget. Tovább »

Olvasóink anno

Az OIK vendég-, kívánság- és véleménykönyveiből szemezgetünk:

Olvasóink anno 9/1.

Véleményem szerint egy ilyen gazdagrétű és több nyelvű könyvtárnak nem nyolcig, legalább 10-11 óráig kellene, hogy nyitva legyen. Figyelembe kell venni azt, hogy sok dolgozó csak a napi munka után tud a könyvtárban dolgozni, nyelvet tanulni (irodalom csak itt áll rendelkezésre) és éppen ezért az idő kevés.

1959. V. 25.

Olvasóink anno 9/2.

A nyári hónapokban a jelenlegi nyitvatartási időt is kénytelenek vagyunk megrövidíteni, a szeptember 1-i új nyitvatartási idő megállapításánál – amennyiben a munkaerőkérdés ezt megengedi – javaslatát figyelembe fogjuk venni.

‘959. V. 27.

Ex librisek az OIK könyveiben I.

Szőgyény–Marich László címeivel kiegészített címeres könyvjegy

Szőgyény–Marich László címeivel kiegészített címeres könyvjegy

Mit szimbolizál az ex libris? A könyvek létrejöttével szinte egyidős a könyvtulajdonosoknak az a törekvése, hogy valamiképp megjelöljék a birtokukban levő írást, nyomtatványt. A könyv tulajdonosára utaló bejegyzést, sokszorosított művészi grafikát, amelyet  beragasztanak a könyvbe, nevezzük ex librisnek, könyvjegynek. A latin kifejezés jelentése: könyveimből, könyveim.

“Az ex libris készítésének íratlan szabálya, hogy az ábrázolásnak utalnia kell a tulajdonos személyére, érdeklődési körére, vagy arra az eseményre, melyre készült.”

Minden könyvnek megvan a saját sorsa, amelyet a tulajdonosai is meghatároznak. Ezek a ‘könyvsorsok’ néha nyomon követhetők a bejegyzések alapján. Könyvtárunk kötetei különféle módokon kerültek a gyűjteménybe, vásárlás, adomány útján, vagy az OSZK könyvelosztójából, van köztük sok kalandos sorsú darab. Az OIK 300 000 kötetnyi állományában akadnak olyan könyvek, amelyekben korábbi tulajdonosukra utaló bejegyzések, pecsétek, vagy  szerencsés esetben könyvjegyek találhatók, ezekből válogattunk néhányat.

Első bejegyzésünkben családi címert ábrázoló ex libriseket gyűjtöttünk össze, melyeket erre az albumra kattintva tekinthet meg.

Tálos Irén

‘A hét könyve’

Jacques Chessex: Le vampire de Ropraz

Jacques Chessex: Le vampire de Ropraz című könyvét a Grasset Kiadó jelentette meg 2007-ben Párizsban.

1903 Ropraz, francia Svájc. A helyi békebíró lánya, Rosa Gilliéron 20 évesen agyhártyagyulladásban meghal. A temetés után két nappal a koporsó kinyitva, Róza teste szétszaggatva hever, és az őrült, aki meggyalázta a testet, elvitte a szívét. A falu döbbenten áll a történtek előtt; újra élednek a babonás félelmek, a vámpírokban való hit. Mindenki gyanakszik a másikra. Majd két másik településen is hasonló szentségtörés történik. Meg kell keresni a bűnöst minden áron. Charles-Augustin Favez, a falu bolondja, egy béres fiú, vörös szemekkel és a normálisnál hosszabb szemfogakkal, a feltételezett tettes. Tökéletes engesztelő áldozat a helyiek szemében. Elítélik a bizonyítékok hiánya ellenére is, bebörtönzik, pszichiátriai kezelésnek vetik alá… Regény a megbélyegzés hatalmáról, a gyilkos indulatokról, a babonáról, valós események alapján.

A szerző, Jacques Chessex, 1973-ban L’Ogre című regényéért – egyetlen svájci íróként a díj történetében – Goncourt-díjat kapott.

Sáska Gáborné

Kamil Bednar

Kamil Bednar (1912-1972)

Kamil Bednar (1912-1972)

Ritkán fordul elő, hogy olyan irodalmi személyiségről írunk a blogon, aki nem saját írói-költői tevékenységével, hanem műfordítóként írta be a nevét a magyar irodalom történetébe. Kamil Bednarról, mint ilyenről gyűjtöttem össze anyagot. Közben természetesen kiderült, hogy ő a cseh költészetnek egyik ismert képviselője is, így aztán nem csoda, hogy avatottan tolmácsolta a magyar líra gyöngyszemeit.

Kamil Bednar 1912-ben született Prágában. 1931-től jogot és filozófiát hallgatott a Károly Egyetemen. Miután befejezte tanulmányait, 1939-től a Melantrich kiadónál, 1949-től pedig a Československý Spisovatel kiadónál dolgozott. Még 1946-ban alapított egy – többé-kevésbé antiavantgard -irodalmi társaságot is, az Ohnice-t, (Jiří Orten, Mauthausenben elpusztított neves cseh költő verseskötetének címe alapján, Orten tiszteletére) amelynek kiáltványát is ő írta, és amelynek rajta kívül még tagja volt Josef Hiršal, Bohumila Grögerová, Václav Černý és Ivan Diviš. Ez a csoport költőkből, esszéistákból és műfordítókból állt. 1958-ban, egy politikai jellegű tisztogatás során elbocsájtották a Československý Spisovatel kiadótól, attól kezdve csak az irodalomnak élt. Tovább »

‘A hét könyve’

Niccolò Ammaniti: Én és Te

Niccolò Ammaniti : Én és Te című kisregényét az Európa kiadó adta ki 2012-ben. Niccolò Ammaniti neve nem ismeretlen a hazai olvasók előtt, több regénye is megjelent már magyar fordításban. Az Én és te történetében ismét az író kedvenc témájával szembesülünk: a szülők és serdülő gyermekeik kapcsolatának problémáival. A főszereplő, Lorenzo 14 éves, kissé magába forduló, zárkózott fiú, barátai nincsenek. Szülei nem tudják elfogadni viselkedését, egyik iskolából a másikba íratják, ragaszkodnak hozzá, hogy társasági, mások által el/befogadott gyerek legyen. Elvárják, hogy az legyen, ami valójában nem is ő.         Tovább »

Könyvtári hírek a világból

PopUp

A „Ripsz – Ropsz” felépített könyvtár, avagy a tudás kis mozgalma.

Ez az esős keddi nap Brooklyn-ban ugyanúgy kezdődött, mint máskor. Elindultam otthonról, aztán a földalatti felé vettem az irányt, és Manhattan-be igyekeztem, amikor két ember mellett haladtam el egy buszmegállóban, ahol ingyen könyveket és kávét ajándékoztak. New York City lakosaként úgy nőttem fel, hogy lehajtott fejjel kell az utcán közlekednem, gyors iramban sietve, azzal az eltökélt szándékkal, hogy elérjem a célomat. Azonban a könyvekkel megtöltött bútorok színei és ennek a két embernek a kedvessége abban a hagyományos buszmegállóban Brooklyn-ban, megállásra késztetett. Későn kapcsoltam, de örültem, hogy megálltam. Tovább »

Múzeumok Majálisa 2012

Múzeumok Majálisa 2012

A május 19-20-ai hétvégén idén már 17. alkalommal gyűlnek össze az ország jobbnál jobb múzeumai a Múzeumkertben, hogy színes és igényes programokkal mutatkozzanak be a nagyközönségnek. A tavalyi majálison könyvtárunk is részt vett, és annyira jól éreztük magunkat, hogy idén sem maradhatunk távol.

A standunkhoz ellátogatók az ‘OIK kvíz’ segítségével tesztelhetik tudásukat a könyvtárról, játszhatnak idegennyelvi szópárosítós játékot, a kisebbek rajzolhatnak színezősarkunkban, de akár érdekesebbnél-érdekesebb használt könyveket is vásárolhatnak nálunk. Termé- szetesen a népszerű kedvezményes beiratkozásra, hosszabbításra is lesz lehetőségük az érdeklődőknek. A majálisról, a programokról mindent megtudhat a Múzeumok Majálisa honlapján. Várjuk szeretettel!

Korábban »