2012 április : Kávészünet

Olvasóink anno

Az OIK vendég-, kívánság- és véleménykönyveiből szemezgetünk:

Olvasóink anno 6.

Örömmel üdvözöljük a Gorkij könyvtár előadás sorozatát, amely az ismereteinket bővítette. Reméljük még többször és még nagyobb mértékben fogja növelni a tanulságos filmvetítéseket is. Turista szakosztályok már most élénk érdeklődést tanusítanak.

1960. IV. 25.

‘A hét könyve’

Francesco Alberoni: Szeretlek

Francesco Alberoni: Szeretlek című könyve az Európa Könyvkiadó gondozásában 2012-ben jelent meg.

“Mit is jelent az, hogy szerelmes vagyok? Mit is jelent az, hogy szeretlek? A szerelembe esés, szerelem, szeretet, gyengédség, szenvedély, erotikus vonzódás szavak mögött többféle jelentés húzódik meg. Szeretnénk feltérképezni a szerelem világát, osztályozni a formáit, hogy mindenki magára ismerhessen bennük. Szándékunk feltárni, milyen folyamatokból alakulnak ki ezek a formák és milyen módokon fejlődhetnek tovább. Mindehhez szeretnénk útmutatást, kalauzt nyújtani az olvasónak.”

Francesco Alberoni, a milánói egyetem szociológia- és pszichológiaprofesszora arra vállalkozott, hogy a szerelem születését, ‘tünetegyüttesét’, megjelenési formáit, kibontakozását, problémáit, boldog, unalmas, szomorú vagy tragikus végét, zsákutcáit elemzi – esetleírásokkal, kultúrtörténeti érdekességekkel, irodalmi és filmes hivatkozásokkal bőségesen illusztrálva.

Az élvezetes stílusban megírt könyv, mely nem nélkülözi a szakmai alaposságot, az olvasók szélesebb körét célozza meg. Ajánlott olvasmány mindazoknak, akik már voltak szerelmesek, és azoknak is, akik még nem!

Tálos Irén

Ünnepi nyitva tartás / 1st May opening hours

Kedves Olvasók!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2012. április 30-án, hétfőn és május 1-jén, kedden könyvtárunk ZÁRVA tart.
——————————————————————————————————————————
Dear Readers,

We inform you that the library is CLOSED on Monday, 30th April and on Tuesday, 1st May 2012.

Olvasóink anno

Az OIK vendég-, kívánság- és véleménykönyveiből szemezgetünk:

Olvasóink anno 5.

Tekintettel arra, hogy a figyelem mind jobban a televízió felé fordul, ajánlatos lenne erről a témáról szakkönyveket beszerezni. Kérném a Könyvtárat, hogy Tábori Róbert ‘Televíziós vevőkészülék’ című könyvét, amely az egyik legismertebb  és leghasználhatóbb, szíveskedjen beszerezni.

1960-ra megrendeljük. / Megrendeltük.

A Könyv napjára

OIK Könyv Napja 2012 logó

1995-ben az UNESCO április 23-át, Shakespeare és Cervantes halálának napját, a Könyv napjává nyilvánította.

Ebből az alkalomból megajándékozzuk Olvasóinkat.  A könyvtár olvasói közlekedési tereiben elrejtünk néhány könyvet, belső fedőlapjukon az OIK logójával.

Találják meg őket, és olvassák örömmel!

 

Északi díszvendégség a XIX. Budapesti Könyvfesztiválon

Az ún. északi országok csoportnév Dánia, Svédország, Norvégia, Izland, Finnország, valamint az autonóm Feröer-, Aland-szigetek és Grönland közös díszvendégségét fogja össze. Az idei évben április 19-22. között megrendezésre kerülő Könyvfesztiválra több mint húsz északi szerző érkezik, dánok, finnek, norvégok és svédek. A csoportból azokat mutatjuk be, akiknek művei megtalálhatók az OIK-ban.

Henrik Nordbrandt

Különleges helyet foglal el a dán irodalomban, lírája nem tartozik a dán költészet egyetlen iskolájához sem. Első kötete huszonegy éves korában, 1966-ban jelent meg.  Annak ellenére, hogy hosszú éveket hazájától távol, Törökországban, Görögországban és Spanyolországban töltött, és soha nem csatlakozott semmilyen divatos irányzathoz, mégis nemzedéke vezető alakja lett. Magyarul eddig folyóiratokban, antológiákban jelentek meg versei. Az OIK-ban Egne digte című kötete található meg. Hazájában számos díjjal tüntették ki, 2000-ben megkapta a “kis Nobel”-nek nevezett Északi Tanács Irodalmi Díját. Tovább »

‘A hét könyve’

Svetozár Hurban-Vajanský: Száraz hajtás

A magyar olvasók számára kevéssé ismertek a környező országok irodalmai, így a szlovák irodalomban is vannak felfedezésre  érdemes művek. Egyik alapművét most  magyarul is olvashatjuk: Svetozár Hurban-Vajanský Száraz hajtás című  regényét a Magyar Napló  kiadó 2011- es kiadásában.

Svetozár Hurban-Vajanský a szlovák realizmus legjelentősebb írója, a 19. század második felében a szlovák kulturális élet és irodalom egyik megkerülhetetlen alakja volt.Vajanskýt  politikusként, íróként, költőként, befolyásos kritikusként  ismerték a korabeli közéletben. Az eredetileg 1884-ben megjelent Száraz hajtás című regény, amely a szlovák irodalmi realizmus egyik alapműve, a dualizmus kori szlovák paraszti rétegről és életről ad átfogó, hiteles képet. A történet helyszíne Baranová, a morva határ közelében meghúzódó színtiszta szlovák falu, ahonnan “még öt napot kéne mennünk, hogy magyarokat találjunk”. Regénye elsősorban részletes diagnózisnak tekinthető, amelyben pontosan rámutat nemzeti öntudatra ébredő szlovákság hiányosságaira, tipikus hibáira és annak történelmi és társadalmi következményeire. Tovább »

A Könyvfesztivál díszvendége

„Mi valamennyien eleve keverékei vagyunk különböző műfajoknak. Líraiak vagyunk, amikor a naplementét vagy a virágokat szemléljük, epikusak, amikor életünk történeteit meséljük, és esszéisztikusak, amikor politikai, világnézeti vagy vallási kérdésekről beszélünk.  Engem lenyűgöz a műfajoknak ez a keveredése.” (Claudio Magris)

A XIX. Budapesti Könyvfesztivál díszvendége: Claudio Magris

a határmenti író – ahogy 2001-ben a Nagyvilágnak adott interjúban önmagát minősítette.

Claudio Magris

Tovább »

Könyvtári hírek a világból

Librarian in black

A könyvtáros blogger folyamatosan figyelemmel kíséri a technikai forradalmat

2003-ban Sarah Houghton könyvtáros belefáradt abba, hogy a technológiáról és a web szolgáltatásokról információt keresve az Interneten barangoljon. Tehát felhagyott ezzel, és létrehozta saját blogját. ’Könyvtáros feketében’ címet adta neki, így a blogja passzol a ruhatárához. Houghton varázsa részben az, hogy nem úgy viselkedik, és nem is úgy néz ki, mint egy tipikus könyvtáros. A legtöbb ember ősz hajjal, óriási szemüveggel képzeli el a könyvtárosokat, akik mindig ekképpen pisszegetnek: „Pszt… Ez egy könyvtár!” Habár Houghton igazgatóhelyettes a San Rafael Közkönyvtárban, őrá nem illik ez a leírás. „Anyám lenne az első, aki ezt tanusíthatná.” – mondja. Tovább »

Hogyan tanuljunk afrikaansul?

A Dél-afrikai Köztársaság zászlaja

A Dél-afrikai Köztársaság zászlaja

Az első válasz csakis az lehet, hogy – mint minden nyelvet – szorgalmasan.

Aztán elgondolkodhatunk azon, hogy mi az az afrikaans nyelv? Kik beszélik és hol?

„Gyermekkoromban még angol-búr háborút játszottunk. Az egyik fél volt a ‘maroknyi szabadságszerető’ búr nép, a másik az angol, a ‘zsarnok’, aki lábbal tiporja a hősöket. Egy vasárnap, minekelőtte templomba mentünk volna, az osztályban gyülekeztünk. Akkor is kitört az angol-búr háború. Általán mindenki búr akart lenni. Az erősek, a markosok, az erőszakosak azonnal kinevezték magukat búr fölkelőkké, harcosokat toboroztak zászlójuk alá, s az a néhány fiú, aki tétovázott, elmélázott, a gyönge és csenevész, a természeti kiválasztódás és a többség rémuralma folytán, angol lett. Nekem is többnyire ez a szerep jutott. Ezt annak idején váltig szégyelltem. Nem is mertem bevallani senkinek. Csak most beszélem el, miután időközben sikerült tájékozódnom, hogy nem is olyan roppant szégyen ahhoz a néphez tartozni, mely megteremtette a szabadelvűséget, a világkereskedelmet, és olyan férfiakat ajándékozott a világnak, mint Hume, Newton és Shakespeare. Hogy a búrok mit műveltek azalatt, arról nincs tudomásom. „ – írta Kosztolányi Dezső az Öreg pap című írásában. Tovább »

Korábban »