2011 január : Kávészünet

Hogy volt?!

Képek 2010. legsikeresebb rendezvényeiről (3.)

A könyvbemutatók után jöjjenek a kiállítások. 2010-ben 14 kiállításnak adott otthont a könyvtár. Könyveket, fotókat, grafikákat, képeslapokat, csipkéket, kollázsokat, linómetszeteket állítottunk ki az év folyamán. Lássunk a megnyitókon készült képekből egy csokrot! A kiállítás-megnyitókról szóló képválogatás a jövő héten folytatódik. A képgalériáért kattintson az alábbi fotóra!

A Belarusz Nemzeti Könyvtár fotókiállításának megnyitója

A Belarusz Nemzeti Könyvtár fotókiállításának megnyitója

Nagy Magdolna

Bartók Konzervatórium kitelepülés

Elérkezett az év első zenei kitelepülése. Január 24-én délután ’ellátogatott’ a könyvtár a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolába és Gimnáziumba. Földváriné Batha Noémi kolléganőmmel vállaltuk, hogy kitelepülünk az intézménybe. A helyszínen már várta érkezésünket az  iskola könyvtárosa, Darvassi Andrea Kamilla. Mire végül feljutottunk az emeletre, rájöttünk, hogy a mindennapi ülő munka és a könyvtárunk nyújtotta kényelem (lift) hatására elszoktunk a lépcsőzéstől. Miután leküzdöttük ezt a nehézséget, egy pici, de barátságos teremkönyvtárba értünk.

További

Batha Noémi, Molnár Szilvia, Darvassi Andrea és egy leendő olvasó (balról jobbra)

Tovább »

‘A hét könyve’

Romológiai ismeretek újságíróknak

Romológiai ismeretek újságíróknak, a DUE Médiahálózat kiadásában megjelent kötetet szeretném olvasóink figyelmébe ajánlani. Szerkesztette, és a bevezető tanulmányt Balázs Géza nyelvész írta. A tíz tanulmányt tartalmazó könyv áttekinti a hazai romológiát, néprajzi, oktatási, nyelvészeti, és történeti megközelítésben vizsgálja a hazai cigányság  helyzetét. Célja, hogy a közéletben, a médiában dolgozóknak pontosabb képet adjon a sztereotípiák helyett  a magyar társadalom egyik legnagyobb kisebbségéről, a romákról. A témával elmélyültebben foglalkozóknak az egyes tanulmányokhoz kapcsolódó bibliográfiák segítik a tájékozódást. A könyv témája különösen aktuális most, amikor Magyarország az Európai Unió Tanácsának soros elnökeként az egyik kiemelt témaként kíván tárgyalni a romák helyzetéről, és a szükséges európai romastratégia megalkotásáról. Tovább »

International Telekom Beethoven Competition

International Telekom Beethoven Competition

2011. december 2-10-e között negyedik alkalommal rendezik meg Bonn városában a Nemzetközi Telekom Beethoven Versenyt. 1979 és 1993 között született zongoristák jelentkezését várják.

A benyújtandó adatlap és regisztrációs díj (50 euró) mellé mini DV, DVD vagy VHS csatolandó. Két felvételt kérnek benyújtani: az egyiken azon darabot kell bemutatni, amely alapján a zsűri a kvalifikációs forduló során szakmai szempontok alapján választ, a másikon pedig egy 3-5 perces audiovizuális felvételen a versenyzőnek angol vagy német nyelven kell bemutatnia saját magát.

24 embert választanak ki a beküldött felvételek alapján, ők utazhatnak Bonnba az első fordulóra. A versenybe került európai versenyző utazását max. 250 euróig, az Európán kívülről érkezőket maximum 500 euróig a verseny szervezői visszatérítik. A versenyzőket hotelben szállásolják el, ennek díját a Telekom Beethoven Competition Bonn finanszírozza.

Jelentkezési határidő: 2011. május 31.

Bővebb információ:

Sárközi Andrea

Pofazacskó – 3. rész

Egy könyvtárban bármi megtörténhet!

Egy könyvtárban bármi megtörténhet!

Tovább »

Hogy volt?!

Képek 2010. legsikeresebb rendezvényeiről (2.)

Sorozatunkban újabb válogatás láthatnak a könyvbemutatókról. Ezúttal norvég, lengyel, magyar és mexikói szerzők bemutatkozására tekintünk vissza. Legközelebbi képgalériánkat a kiállítás-megnyitókon készült fényképekből állítjuk össze. A válogatásért kattintson az alábbi fotóra!

Kiss Zsuzsanna Búnak bohócai c. kötete

Kiss Zsuzsanna Búnak bohócai c. kötete

Nagy Magdolna

‘A hét könyve’

Ne remélje, hogy megszabadul a könyvektől

Mi lehetne biztatóbb mottó egy könyvtár számára, mint az:  „Ne remélje, hogy megszabadul a könyvektől”.  Ez a címe Jean–Claude Carriére és Umbero Eco közös beszélgető-könyvének, amelyet az Európa Kiadó adott ki 2010-ben.

A szerzőket a barátság és a könyvek iránti szenvedély is összeköti. Jean–Claude Carriére neves színpadi és filmforgatókönyv-szerző, Peter Brook és Buñuel alkotótársa, Umberto Eco neves kulturtörténész, a szemiotika professzora, regényíró.

Eszmecseréjük célja nem az, hogy megvitassák az elektronikus könyv elterjedése által gerjesztett változásokat, ellentmondásokat, a digitális forradalom beláthatatlan következményeit. Bibliofilekként inkább azt gondolják, a könyv, akárcsak a kerék, felülmúlhatatlan értéket képvisel az emberiség kultúrájában, formájában sokat változott története során, de minden végbement változása ellenére is rendkívüli mértékben hű maradt önmagához.

Miközben válaszokat keresnek a könyvekkel, mint az emberi kollektív tudás hordozóival kapcsolatos kérdéseikre, az olvasó részesévé válik szellemi kalandozásuk Guttenberg-galaxisának.

Ajánljuk e művet azoknak a könyvbarát olvasóknak, akik nem szakkönyvre, hanem kellemes művelődéstörténeti olvasmányra vágynak!

További újdonságainkat erre a linkre kattintva érheti el!

Umberto Eco művei az OIK-ban

Tálos Irén

Fák újéve / Tu bisvát

Fák újéve / Tu bisvát

Egy kevésbé kiemelkedő, de nagyon szép zsidó ünnep héber neve ‘Tu bisvát’, a ‘Fák újéve’, melyet svát hónap 15-én, vagyis idén  január 19-20-án tartanak. A Szentföldön ilyenkor már vége az esős időszaknak, a rügyfakadás befejeződik, a fák virágozni kezdenek, elsőként a mandulafa (shkedia), ahogy erről az ünnep egyik dala is szól.

Az ősi Izraelben, ilyenkor ültették a fákat Tovább »

175 éve született

Mendele Mocher Sforim

Mendele Mocher Sforim

1836-ban egy Kapyl nevű oroszországi stetl-ben (zsidó falu), a Minszki Kormányzóságban született egy soknevű fiú, aki – néhány kortársával együtt – az addig lekicsinyelt és kicsúfolt jiddis nyelvet alkalmassá tette a világi irodalom minden műfajának közvetítésére.

Miért soknevű? Valódi neve Шалом Я‘аков Бройде, az igazolványaiban Соломон Моисеевич Абрамович-ként szerepel, a zsinagógában שלום יעקב אַבראַמאָװיטש-nak hívták, választott neve pedig Mendele Mocher Sforim volt, Könyvárus Mendele, az a vándor zsidó, aki hátára vetett zsákjában vitte a könyveket a stetlek, a zsidó falvak és kisvárosok népéhez. Ehhez a képhez könnyen társíthatjuk emlékezetünkben a gyomai Kner Nyomda postabélyegét. Tovább »

Pofazacskó – 2. rész

Egy könyvtárban bármi megtörténhet!

Egy könyvtárban bármi megtörténhet!

Tovább »

Korábban »