2010 november : Kávészünet

Az OIK szolgáltatásai IX.

a

Könyvtárunk szolgáltatásai közül ezúttal a  dokumentumok kölcsönzésével kapcsolatos néhány praktikus információra szeretnénk felhívni a figyelmet. Ha ezen szolgáltatások bármelyikével kapcsolatban segítségre van szükségük, az Olvasószolgálat munkatársaihoz fordulhatnak bővebb felvilágosításért. Tovább »

Karácsonyi lista kicsiknek-nagyoknak

a

Három éve már, hogy november közepén először tettük nyilvánossá Zeneműtárunk Karácsonyi listáját. Kicsik és nagyok, zenét tanulók és zenét oktatók, előadók és zenét hallgatók évről-évre keresik ki belőle előadásaikhoz, szerepléseikhez, az otthoni ünnepi hangulat megteremtéséhez a kottákat, CD-ket, DVD-ket. A lista minden évben frissül legújabb szerzeményeinkkel. A címre kattintva az érdeklődő rögtön megnézheti katalógusunkban a keresett mű bővebb adatait.

2010. november 28-a Advent első vasárnapja. Lassan megkezdhetjük az ünnepi készülődést: használják, kölcsönözzék karácsonyi anyagunkat egy-egy dal, zenemű tanulására, vagy 2010. december 23-ával bezárólag kölcsönözzék ki a téli szünetre kedvenc műveiket kottán, CD-n, DVD-n, VHS-en.

Sárközi Andrea

Az OIK szolgáltatásai VIII.

a

Zeneműtárunk egyik fő vonzereje teljes állományunk szabadpolcon való elérése. Kölcsönözhető dokumentumaink jelenleg a beiratkozási díj fejében hazavihetők. A könyvtár állományába tartozó zenei témájú szakkönyvek a könyvtár raktárából kérhetők fel helyben használatra, kölcsönzésre. Cédulakatalógusunk bővítését 1995-ben lezártuk. Azóta folyamatosan építjük online katalógusunkat, melyben a hanglemezek kivételével minden dokumentum részleges vagy teljes leírása elérhető. Tovább »

9. Kortárs Drámafesztivál

9. Kortárs Drámafesztivál a Trafóban

A Trafóban megrendezésre kerülő 9. Kortárs Drámafesztivál ezúttal amerikai alkotók munkáit hívta meg vendégország-programjába. Bemutatkozik New York egyik emblematikus helye, a kísérletező kedvű, konvenciókat feszegető és a színház fogalmának újraértelmezésére vállalkozó alkotók generációit elindító Performance Space (PS) 122. Tovább »

Az OIK szolgáltatásai VII.

Az OIK ajánlja

A Fajszi Károly eszperantó különgyűjtemény. Híd a nyelvekhez!

Fajszi Károly (1911-2004) világhírű eszperantista az 1960-as évektől gyűjtötte az eszperantó nyelvről és irodalomról,  illetve általában a mesterséges nyelvekről szóló irodalmat és az ezekhez kapcsolódó dokumentumokat. A gyűjteményt 12 000 kötet könyv, valamint folyóiratok, cikk-kivágatok, képeslapok, fotók és egyéb muzeális jellegű tárgyi dokumentumok alkotják. Ezek feldolgozása jelenleg is folyik. A könyvállományról, a feldolgozásra került dokumentumokról két nyomtatott kötetkatalógus tájékoztat. A honi és a külföldi eszperantisták körében is közkedvelt gyűjtemény az olvasóteremben helyben használható, illetve a szerzői jogi törvények betartásával sokszorosítható. Tovább »

Az OIK szolgáltatásai VI.

Az OIK ajánlja

Rendhagyó órák, csoportos látogatások a könyvtárban

Az OIK rendszeresen fogad könyvtárlátogató csoportokat. Ezek egy része a gyűjteménnyel, az épülettel, a szolgáltatásokkal ismerkedik, mások tematikus illetve idegen nyelvű vezetést igényelnek. A többnyelvű oktatást folytató középiskolák tanárai, diákjai valamint az egyetemi nyelvi fakultások hallgatói is szívesen látogatnak el hozzánk, hiszen nemcsak egy olyan könyvtárat látnak, használhatnak, amelyben a tanult idegen nyelven eredetiben találnak szépirodalmat és a nyelvtudás fejlesztését lehetővé tevő egyéb nyelvi anyagokat, de autentikus, idegen nyelvű vezetésben is részesülhetnek több nyelven. Általában a legközkedveltebb nyelveken (angol, német, spanyol, orosz) valamint a kisebbségi nyelveken igénylik ezt a szolgáltatást látogatóink. A könyvtárlátogatás során végigvezetjük az érdeklődőket a szolgáltató tereken, s bemutatjuk az ott igénybe vehető szolgáltatásokat, az adott tér jellegzetességeit, különlegességeit. A foglalkozás időtartamában is alkalmazkodunk a csoport igényeihez, és mindig igyekszünk időt biztosítani arra, hogy a csoportos látogatás végén egyedül is legyen lehetőségük a látogatóknak az őket leginkább érdeklő helyre visszatérni, és ott alaposabban tájékozódni. Tovább »

„Lelkem lelkéből…”

További fotókért kattintson a képre!

További fotókért kattintson a képre!

A szeptemberi műKINCSvadászatról számol be kollaganőm:

Családtagjainak e szavakkal ajánlja 1925-ben elkészült Aranysárkány című regényét Kosztolányi Dezső: „Olvassátok el ezt a regényemet, melyben egy tanár tragédiáját írtam meg, a lelkem lelkéből.” Az író szerint a regény nem más, mint az élet „álom által átnézett, tetemesen bővített és javított” kiadása. A főszereplő Novák Antal alakját minden valószínűség szerint Kosztolányi édesapjáról mintázta. Novák tanár úr egyéni és szakmai tragédiája a regényben fokozatosan, visszafordíthatatlanul halad az elkerülhetetlen vég felé. A főszereplő szereptévesztései át és átszövik a cselekményt: lányával tanárként beszél, mintha az osztályteremben lennének s nem házuk udvarán. Struccpolitikát folytat, amiről nem vesz tudomást, az szerinte nem is létezik. Ezáltal nem lesz hiteles sem tanárként, sem pedig apaként. Tovább »

Az OIK szolgáltatásai V.

A

A könyvtárközi kölcsönzés valódi funkcióját tekintve információ közvetítés, amellyel Olvasóinkhoz eljuttatjuk azt a tudást, amely az országon belül vagy kívül rendelkezésre áll. Az információt tartalmazhatja könyv, folyóirat, kotta, hanghordozó, film vagy adatbázis, a kérés módja pedig lehet eredeti dokumentum, fénymásolat vagy elektronikus megjelenés. Az adott dokumentum beszerzéséhez, kölcsönzéséhez nem kell más, mint érvényes könyvtári tagság, egy kitöltött kérőlap és némi türelem. Tovább »

Új linkek: 2010-11-11

Az OIK szolgáltatásai IV.

Az OIK szolgáltatásai

A BDSL (Bibliographie der deutschen Sprach- und Literaturwissenschaft) egy német nyelvű irodalmi adatbázis, amelyet otthonról is elérhet, nemcsak a könyvtár számítógépein keresztül. 1985-től tárja fel a német nyelvészetre és irodalomra vonatkozó cikkek, tanulmányok bibliográfiai adatait a következő témakörökben: Tovább »

Korábban »