2010 október : Kávészünet

Művész a békéért

a

Az UNESCO „Művész a békéért” cím egyrészt jelentős nemzetközi, a szervezet szellemiségével egybecsengő kiemelkedő munkáért adható, másrészt felkérés arra, hogy a díjazott a kultúrák közötti párbeszéd, a kulturális sokszínűség eszméjét saját megjelenésen keresztül hangsúlyosan képviselje a világban.

Sebestyén Márta 2010. október 19-én, kedden este vehette át az elismerést, ő az első magyar művész, akit megtiszteltek ezzel a címmel.

A ceremóniára az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) párizsi székhelyén került sor. Tovább »

In memoriam Benyhe János

Benyhe János (1926-2010)

Benyhe János (1926-2010)

„A Magyar Írószövetség Arany János-díjainak átadására sietve az utcán összeesett, a mentők hiába próbálták újraéleszteni” olvashattuk, hallhattuk szombat este szinte minden hírcsatornán.

Benyhe János Hódmezővásárhelyen született 1926-ban. 1950-ben végzett a budapesti egyetem angol-francia szakán. Hosszú pályafutása során volt nyelvtanár, 1957-1986 között oktató az ELTE spanyol nyelv és irodalom tanszékén, az Európa Kiadó felelős szerkesztője, a Corvina Kiadó főszerkesztője, 1990-től 1995-ig Magyarország brazíliai nagykövete, 2001 óta a Magyar PEN Club főtitkára. Tovább »

“Elfajzott zene”

a

Németország mindig érdeklődött a művészetek iránt. A náci Németországban a másként gondolkodás, az alacsonyabb rendűnek ítélt népek művészeti termékei érthető módon irritálták az árja kultúrát felsőbbrendűnek tartó vezetőket. Kiállítást, koncertet szerveztek, hogy pellengérre állítsák és lejárassák a modernizmust, megpróbálták elszigetelni a művészeket.

Sokfajta zenét is „elfajzottnak” bélyegeztek , többnyire a nácikkal ellentétes politikai nézetet valló, vagy zsidó művészek műveit. A listára felkerült Mendelssohn, Mahler, Schönberg, Hindemith, Berg, Kurt Weil, Webern. A jazz az amerikai-afrikai gyökerei miatt lett degeneráltnak minősítve.

A Holokauszt Emlékközpont koncertsorozatban mutat be néhányat a megbélyegzett szerzők megbélyegzett művei közül. A zenedarabok nem csupán megszólalnak a Páva utcai zsinagóga csodálatos környezetében, de az előadók meg is szólítják a hallgatóságot egy-egy rövid magyarázattal, személyes vallomással. Pótolván ily módon a hiányzó láncszemeket közönség, előadó és műalkotás, múlt és jelen elidegenítő távolsága között.

A Hiányzó Láncszemek koncertsorozat 1. részére 2010. október 31-én 19 órakor kerül sor. A részletes programot és egyéb információkat a Holokauszt Emlékközpont honlapján találja meg.

Szinnyei József-díj 2010 – Mender Tiborné, az OIK főigazgatója

Díjátadás

Díjátadás

Az október 23-ai nemzeti ünnep alkalmából a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kitüntetéseket adományozott a kulturális élet területén dolgozóknak. Szőcs Géza, kultúráért felelős államtitkár a könyvtári szakterület kiemelkedő képviselőit Szinnyei József-díjjal tüntette ki.

A kitüntetettek között volt Mender Tiborné, az Országos Idegennyelvű Könyvtár főigazgatója. A Szinnyei-díjat azok a könyvtárosok kapják akik hosszabb időn át kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, tevékenységükkel, kezdeményezéseikkel szakterületük fejlődését segítették elő.

Mender Ibolya 36 éve dolgozik a szakmában, 2004-től az Országos Idegennyelvű Könyvtár főigazgatójaként. Tevékenysége nyomán átalakult a könyvtár szervezete, megfiatalodott a vezetés, gyökeret vert a minőség iránti elkötelezettség. Vezetése alatt számtalan új szolgáltatás és kezdeményezés indult el és valósult meg a könyvtárban (blog, chat-es tájékoztatás, Facebook profil, hírlevél, az év dolgozója és olvasója díj megalapítása, éveként műfordítás-pályázat kiírása). Az ő kezdeményezésére szeptember 26-át – a Nyelvek Európai Napját – minden évben egész napos rendezvénnyel ünnepli az OIK.

Igazgató asszony számára a probléma kihívást jelent, amit a legjobb tudása szerint igyekszik megoldani. Munkabírása csodálatra méltó. Tájékozottsága szakmai és kulturális területen egyedülálló.

Szívből gratulálunk a kitüntetéséhez, és jó egészséget kívánunk további munkájához!

Nagy Magdolna

Szótárnapon jártunk

Hetedik alkalommal rendezte meg a Magyar Tudományos Akadémia Szótári Munkabizottsága a Szótárnap című rendezvényt. Az előadásokra és kedvezményes szótárvásárra október  20-án, szerdán az ELTE BTK Tanácstermében került sor. Az Akadémiai Kiadó, Grimm Kiadó, MorphoLogic és TINTA Könyvkiadó mellett Könyvtárunk is részt vett a programsorozaton, kedvezményes beiratkozási lehetőséggel és tájékoztatókkal várta az érdeklődőket. Az eseményről részletesen a következő linken olvashat, képriportunkért pedig kattintson a fotóra!

a

A Nyelvek Európai Napja visszhangjai V.

További fotókért kattintsona képre!

További fotókért kattintson a képre!

A Nyílt Nap egyik nagy sikerű programja a Veres Pálné Gimnázium alternatív Rómeó és Júlia előadása volt. Az eseményről Roger Scaife (Nagy-Britannia) szervező-rendező számol be:

One of the events of the Open Day was a performance workshop based on Shakespeare’s Romeo and Juliet. This was the culmination of four intensive preparatory sessions with 15 students at Veres Pálné Gimnázium, directid by animateur Roger Scaife (UK). The students worked in English employing text extracts, minimalist props, masks and physical theatre to produce an hour of visually exciting theatre. The audiance of over 60 people were treated to a journey through the extremes of emotions: love, passion, anger, humour and tragedy. Particularly effective were the dance, fight and death scenes where the students, performing in a disciplined ensemble, fully engaged the audiance with the inner meanings of the play. These scenes were enhanced by Prokofiev’s poignant music. Another notable success of the workshop was the performance of individual students who, int the very short preparation time, were able to convincingly portray the major charecters in the Play. The whole event was a valuable educational and cultural experience for everyone involved. Tovább »

A Nyelvek Európai Napja visszhangjai IV.

További képekért kattintson a fotóra!

További fotókért kattintson a képre!

Korábbi bejegyzésünkben már beszámoltunk az ERGO SUM társulat előadásáról. Most nézzük meg ugyanezt egy picit más szemszögből, egy másik kollégánk segítségével.

Heten – dráma jelnyelven

Az OIK nyílt napjának kezdetektől fogva része a siket kultúra értékeinek bemutatása. Idén ismét egy érdekes, színes és igen sikeres programot láthattunk jelnyelven, amely hallók számára is élvezhető előadás volt. Az ERGO SUM társulat – melynek tagjai siket és nagyothalló amatőr színészek – Székely Hajnalka rendezésében adta elő a darabot. A dráma premierjére könyvtárunkban került sor,majd másnap, szombaton, szeptember 25-én a Siketek Világnapja keretében Pécsett mutatták be ismét darabot. Tovább »

A Nyelvek Európai Napja visszhangjai III.

További fotókért kattintson a képre!

További fotókért kattintson a képre!

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár az idén hatodik alkalommal rendezte meg Nyílt Napját. Ezt a napot nagy előkészület előzte meg a programok szervezésében. Minden könyvtári dolgozó már előre jelezte, hogy milyen feladatot szeretne vállalni az adott nap. Volt, aki sütésre adta a fejét, volt, aki pedig a büfénél illetve az információs pultnál segítette az érdeklődőket az eligazodásban. A programok ideje alatt a kölcsönzési illetve tájékoztató munka nem szünetelt, így csak megosztva tudták a kollégák megtekinteni az egyes előadásokat.

Olvasószolgálatos könyvtárosként szeretnék beszámolni néhány mondatban az általam látogatott programokról. Mivel nem régóta dolgozom a könyvtárban, ezért eddig még nem adódott lehetőségem arra, hogy részt vegyek ezen a rendezvényen. Így nagy lelkesedéssel vállaltam, hogy megpróbálkozok egy egyszerűbb sütemény elkészítésével is. Ezen kívül a nap vége felé megtekinthettem az ERGO SUM Színtársulat darabját és a Vujicsics Együttes fergeteges koncertjét. Tovább »

Emlékezés – Pamiec

k

120 ezer lengyel menekült történetéről

A kollektív emlékezet – híd a múlt és jelen között. Üzenete mindig időszerű a jövő számára.

A lengyel Rytm kiadó 2010-ben jelentette meg Krystyna Łubczyk, Grzegorz Łubczyk: Emlékezés. Lengyel menekültek Magyarországon 1939-1946 című, közel 400 oldalas kordokumentum-albumát. A mű egyben tiszteletadás, és köszönetnyilvánítás a magyaroknak azért, ahogy 1939-ben hazájukat és otthonaikat is megosztották szükséget szenvedő lengyel embertársaikkal.

A kötetet az iránta megnyilvánuló érdeklődés, hiánypótló volta, illetve dokumentum és kollektív érzelmi értéke miatt Lengyelországban és Magyarországon többször is bemutatták.

A magyarországi helyszínek egyike az Országos Idegennyelvű Könyvtár volt. A Lengyel Köztársaság Nagykövetsége, a Lengyel Intézet és az Országos Idegennyelvű Könyvtár lengyel munkatársainak szervezésében 2010. szeptember 16-án került sor a kötet ünnepélyes bemutatójára. Tovább »

Roman Polanski. Színész. Rendező.

Lengyel referensünk ajánlja: Különleges tárlat nyílik a Lengyel Intézetben október 19-én,
17 órakor. A ‘Roman Polanski. Színész. Rendező.’ címet viselő vándorkiállítás, mely a łódźi Filmmúzeumnak köszönhetően jött létre, már több lengyel városban, Sao Paoloban, Londonban, és két rangos nemzetközi filmfesztivál, a Berlinálé, valamint a Febiofest keretében Berlinben és Prágában is bemutatásra került. A budapesti prezentációval egy időben a hatalmas anyag egy része Rio de Janeiroba is ellátogat.

Roman Polanski. Színész. Rendező. Tovább »

Korábban »