2010 június : Kávészünet

Új héber könyvek

Új könyvekkel gazdagodott a könyvtár héber nyelvű irodalmi gyűjteménye. A most beszerzett művek nagyrészt már megjelentek magyar fordításban.

Aharon Apelfeld

Aharon Apelfeld: Badenheim ir nofesh

Magyar címe Badenheim, 1939. 1989-ben jelent meg az Európa Könyvkiadó Modern Könyvtár sorozatában.

A kisregény az osztrák zsidóság sorsának állít emléket. A maga ironikus és szürrealisztikus módján azt a folyamatot ábrázolja, hogy a kis osztrák üdülővárosba, Badenheimbe ez évben is visszatérő, gyanútlan nyaralóvendégeket a hatóságok hogyan szigetelik el lépésről lépésre – tisztán bürokratikus eszközökkel – a külvilágtól, miként változik meg napról napra az élet rendje, válik mind fenyegetőbbé a kisváros kedélyes atmoszférája, s fagy meg a levegő a diszkriminált emberek körül. Csupán néhányukban él valamiféle halovány sejtelem sorsuk tragikus végkifejletéről. Tovább »

Nyár 2010 a budapesti könyvtárakban

Érdemes alaposan tájékozódni annak, aki nyáron sem szeretne elszakadni a könyvtáraktól. A nagy fővárosi gyűjtemények idén is több hétre bezárják kapuikat, valamint csökkentett nyitva tartással fogadják a használókat. Tovább »

Nyári nyitva tartás / Summer vacation opening hours

Happy summer vacation

Bár az időjárás egyelőre nem kényeztet el minket, de itt a nyár, a vakáció és a szabadságok ideje, s ez könyvtárunkat sem kerüli el. Jövő hétfőtől, vagyis 2010.  június 28-tól  augusztus 6-ig rövidített nyitvatartással várjuk kedves olvasóinkat.  Hétfőn, kedden, csütörtökön és pénteken 10-17szerdán 12-20 óra között tartunk nyitva.

2010. augusztus 9-től  augusztus 27-ig könyvtárunk zárva tart! Ebben az időszakban a kölcsönzött dokumentumok visszavétele szünetel!

Ismerőseinknek, barátainknak kellemes meglepetés lehet, hogy 2010. július 1-től augusztus 6-ig 30%-os kedvezménnyel iratkozhatnak be az OIK-ba azok a kedves olvasók, akik a következő könyvtárak valamelyikében érvényes olvasójeggyel rendelkeznek: Országos Széchényi KönyvtárMagyar Tudományos Akadémia KönyvtáraFővárosi Szabó Ervin Könyvtár.

Várjuk könyvtárunkba! Élvezze a nyarat könyvek társaságában az OIK-ban!

Dear Readers,

The 2010 summer vacation opening hours are as follows:
Monday, Tuesday, Thursday and Friday  10am – 5pm
Wednesday 12am – 8pm

Library closed: 9 August – 27 August
Library items cannot be returned while the library is closed.

The National Library of Foreign Literature offers now a 30% discount on readers’ tickets between 1 July and 6 August 2010 for readers holding a valid library card to any of the following libraries: National Széchényi Library (OSZK) Library of the Hungarian Academy of Sciences (MTA) and Metropolitan Ervin Szabo Library (FSZEK).

Enjoy the summer in the company of books at the National Library of Foreign Literature.

We wish you a wonderful summer!

műKINCSvadászat 6.

Az Országos Idegennyelvű Könyvtárban csütörtökön hatodik alkalommal gyűlnek össze a műKINCSvadászok, akik nem mások, mint egy testet-lelket felüdítő szellemi wellness lelkes résztvevői. Ez a „vadászat” nem tör életekre, de „menthet” életet. Ebben a hónapban Móricz Zsigmond Egyszer jóllakni című szívbe markoló elbeszélése lesz a lélekmentő beszélgetés kiindulópontja. A műből vett részletek segítenek majd a résztvevőknek abban, hogy a kiszolgáltatottságról, féltékenységről, vágyról, a szegénységről és gazdagságról saját életükből vett példák segítségével beszéljenek, valljanak.

A műKINCSvadászaton az adott mű élményszintű megismerése a cél, így bárki részt vehet rajta. Nem kell hozzá fegyvertartási engedély, pusztán nyitottság, empátia, kíváncsiság szükségeltetik! A foglalkozásokat Sóron Ildikó biblioterapeuta, a könyvtár tájékoztató könyvtárosa vezeti. A korábbi foglalkozásokról bővebben olvashat a könyvtár honlapján illetve blogjában.

Információ: soron.ildiko@oik.hu, 1/318-3688/303

Az időpont: 2010. június 24.  17 óra

Helyszín: az Országos Idegennyelvű Könyvtár rendezvényterme
Budapest,  V. kerület,  Molnár utca 11.

Folytatás szeptemberben!

Sóron Ildikó

Az igazi Brankovics

Brankovics György despota

Brankovics György despota

Egy korábbi rendezvényünk kapcsán részletesen megismerkedhettünk Erkel Ferenc Brankovics György című operájával.  E mostani írásban a történelmi Brankovics Györggyel foglalkozunk.

A szerb történelem egyik legtragikusabb alakja Brankovics György (1375?–1456) despota, Koszovó urának, Vuk Brankovićnak és Lazar kenéz leányának, Marának fia. A középkori Szerbia utolsó jelentős uralkodója gyermekként élte meg az 1389-es rigómezei csatát, mely édesapja birtokain zajlott.

A késői középkori Szerbia uralkodójának helyzetét a török–magyar viszonyok határozták meg. Luxemburgi Zsigmond, aki az akkori Magyarország déli részeit szerette volna megóvni a török veszedelemtől, a XV. század elején birtokokat adományozott a szerb uralkodóknak, így került Belgrád is Stefan Lazarević despota kezébe. Tovább »

Hang-hordozás / Voices carried

Gretchen Meddaugh és Mary Murphy (jobbra)

Gretchen Meddaugh és Mary Murphy (jobbra) - További képekért kattintson a fotóra!

2010.  június 14-én Gretchen Meddaugh és Mary Murphy Budapesten élő, angol anyanyelvű színészek olvastak fel a könyvtárban. Amerikai és ír irodalmi szövegekből válogattak: David Sedaris novellákat, esszéket és Frank O’Connor novellákat hallottunk a Hang-hordozás című felolvasóesten.

Június 23-án újabb felolvasóestre kerül sor könyvtárunkban: Tamás Dobozy kanadai író olvas fel saját műveiből. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Zsizsmann Éva

Végletek közt, vég nélkül – műKINCSvadászat 5.

Odi et amo. Quare id faciam, fortasse requiris.
Nescio, sed fieri sentio et excrucior.
(Catullus: Carmen 85.)

A provokatív felütés, a végtelenül egyszerű fogalmazás és a szívbe markoló őszinteség, mellyel Catullus 2000 éve sokkolja az emberiséget, a legutóbbi műKINCSvadászat résztvevőit is megérintette. A vers tömörségében és sűrítettségében rejlő művészi szépség és gondolati gazdagság a felvilágosodás korától élénken izgatja a magyar költőket. Ennek eredménye több nagyszerű fordítás, mely a magyar nyelven értőkhöz igyekszik a legpontosabban eljuttatni Catullus fájdalmát. Mert bár a vers témájában a szerelemről (is) szól, mégis az abból fakadó, azzal járó gyötrelem érzése uralja az epigrammát. Tovább »

Új linkek: 2010-06-08

Elhunyt Andrej Voznyeszenszkij

Andrej Voznyeszenszkij (1933-2010)

Andrej Voznyeszenszkij (1933-2010)

2010. június 1-én, 77 éves korában, elhunyt Andrej Voznyeszenszkij, a 60-as évek,  a szovjet időszak egyik legjelentősebb, legmerészebb költője. Megosztó személyiségét sokat bírálták, többek között Hruscsov is.

1958-ban  a Parabola című kötetben megjelent Mesterek poémája műve által vált ismertté.

Részletesebben  itt olvashatnak róla.

Az Országos Idegennyelvű Könyvtárban a következő műveket találja meg Voznyeszenszkijtől orosz, magyar, angol, német és francia nyelven. Tovább »

Tragédia és siker, siker és tragédia

Brankovics

Egy kiállítás margójára: ‘Történelem és opera: Brankovics György’ című kamarakiállítás az Országos Idegennyelvű Könyvtár rendezvénytermében, 2010. május 14. – június 2.

Tragédia és siker, siker és tragédia.

Ezzel a két szóval lehetne kifejezni a Brankovics Györgyről készült művek sorsát, életét.

Obernyik Károly 1854-ben kezdte el írni történelmi drámáját, a Brankovics Györgyöt, amit vázlatai alapján fejeztek be: bár a kolera elől menekül, Budapesten járványos betegségben meghal. A darabot a szerző halála után évtizedekig játssza nemcsak a Nemzeti Színház, de a vidéki színházak is.

A drámát maga a szerző is a legjobb művének tartotta: a magyar és szerb nép sorsközösségének, világpolitikai egymásrautaltságának hirdetése mellett erkölcsi mondanivalót is tartalmazott, miszerint az apák döntéseinek következményeit a fiak öröklik meg. Tovább »