2010 április : Kávészünet

XVI. Lengyel Filmtavasz

g

A jövő héten, május 6. és 9. között kerül megrendezésre a ‘XVI. Lengyel Filmtavasz’.  A helyszín a Művész mozi (1063 Budapest, Teréz körút 30.), ahol számos híres vendéggel, meglepetésekkel és persze lengyel filmekkel várnak minden kedves érdeklődőt!
A programsorozatot május 6-án, 19.30-kor Az érem másik oldala című filmmel nyitják meg. A vetítés után beszélgetés az alkotókkal és fogadás.

A programról és a filmekről bővebb információt a Művész mozi honlapján és a Lengyel Intézet honlapján talál.

Irány a Merlin!

m

Érdemes figyelemmel kísérni a Merlin Színház programjait! Mint arról már korábbi Hírlevelünkben beszámoltunk 2010. januárjától új kezdeményezés indult útjára a Merlinben ‘English Mondays & Wednesdays’ címmel. A programsorozat keretében a színház minden hétfőn és szerdán angol nyelvű színházi előadásokkal várja nézőit, és bemutatja a külföldieket összefogó klubokat, koncerteket és felolvasóesteket. A kínálatban többek között szerepelnek az Angliából Budapestre települt, brit színészekből álló Madhouse és Scallabouche Company improvizációkon alapuló komédiái, valamint a kortárs angol színműveket interpretáló Magács László rendezései. A nyelvtanulás kreatív módjaként a nézők akár magyar feliratozással is követhetik az angol nyelvű eredeti szövegeket.

Az OIK tagjai – érvényes olvasójegyüket felmutatva – 20% kedvezménnyel válthatnak jegyet a programsorozat előadásaira hétköznaponként 14 és 19 óra között a színház pénztárában.

További információt a színház honlapján talál.

A májusi programért pedig kattintson ide!

Jó szórakozást és hasznos időtöltést kívánunk!

A Trefort-kertben jártunk

Bölcsész Napok 2010

Bölcsész Napok 2010

Mint arról már egy korábbi bejegyzésben beszámoltunk, 2010. április 20-23. között rendezték meg másodszor az ELTE Bölcsész Napokat a belvárosi Trefort-kertben. A rendezvénysorozaton könyvtárunk is részt vett. Az OIK standján az intézmény munkatársai válaszoltak a könyvtárral kapcsolatos kérdésekre, szórólapokat, tollakat, könyvjelzőket osztottak szét, és kedvezményes beiratkozásra is lehetőségük volt az érdeklődőknek. Az eseményről készült fotókért kattintson valamelyik képre!

Bölcsész Napok 2010

Bölcsész Napok 2010

Ír nyelvkönyvek és szótárak

Tanulj írül!

A könyvtár egyedi pályázatot nyújtott be a Nemzeti Kulturális Alaphoz,

amelynek célja az Európai Unió kis nyelveinek tanulását segítő

dokumentumok beszerzése volt. Az ír nyelv tanulásához az alábbi

nyelvkönyveket és szótárakat ajánljuk: Tovább »

Celebrate Poetry / A költészet ünnepe

Let's celebrate poetry

Let's celebrate poetry!

April is the National Month for Poetry in Canada and it was on 11 April that Hungary celebrated the Day of Poetry.

Established in Canada in April 1998 by the League of Canadian Poets, National Poetry Month brings together schools, publishers, booksellers, literary organizations, libraries and poets across the country to celebrate poetry and its vital place in Canada’s culture. Communities and businesses participate through readings, festivals, book displays and other events in several unique venues including parks, movie theatres and art galleries.

We invited Joe Blades, poet and visual artist from Fredericton (New Brunswick, Canada) to give a reading at the National Library of Foreign Literature. He is currently on a Central European speaking tour: he was keynote speaker at the 4th Unconventional Conference of Young Canadianists in Nagybánya (Romania) and is going to have a poetry reading at the University of Kragujevac (Serbia), the University of Banja Luka (Bosnia Hercegovina) and Sarajevo, where he participates at the Sarajevo Poetry Days. Tovább »

Az OIK a Trefort-kertben

Látogasson el Ön is a Trefort-kertbe!

Látogasson el Ön is a Trefort-kertbe!

Április 20-a és 23-a között immáron második alkalommal kerül megrendezésre az ELTE Bölcsész Napok elnevezésű rendezvénysorozat. A látogatókat rengeteg érdekes program várja. Látogasson el Ön is a Trefort-kertbe, s keresse meg az OIK standját, ahol mindent megtudhat könyvtárunkról! És a sok érdekes információ mellett kedvezményesen iratkozhat be hozzánk, vagy hosszabbíthatja meg könyvtári tagságát. A rendezvényről blogunkon később részletesen beszámolunk. Szeretettel várjuk!

100 éve született

Jan Dobraczyński (1910-1994)

Jan Dobraczyński (1910-1994)

100 évvel ezelőtt 1910. április 20-án – született Varsóban Jan Dobraczyński, lengyel író.

Jan Dobraczyński, lengyel próza- és esszéíró, az ellentétek embere és megfestője volt, aki Eugeniusz Kurowski művésznéven is ismert. Nevezték antiszemitának, majd zsidó gyermekek megmentőjeként a “Világ Igaza” medállal tüntetették ki. Gyakorló katolikus, aki lelkesen állt a kommunista kormány szolgálatában, beteljesületlen írói vágyak birtokosa, ugyanakkor több tucat regény szerzője is egyben.

De milyen is volt igazán Eugeniusz Kurowski, azaz Jan Dobraczyński? Tovább »

Új cseh könyvek

nka

nka

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásának köszönhetően 58 darab cseh nyelvű dokumentummal bővült könyvtárunk állománya. A 25 darab könyv, 17 hangoskönyv és 16 DVD mindegyike – a pályázat kiírásának megfelelően – kimondottan a nyelvtanulást segítik elő.

A könyveknél elsősorban a nyelvkönyvekre koncentráltunk. Hét cseh nyelvkönyvet sikerült beszereznünk, természetesen a hozzájuk tartozó munkafüzettel, illetve hangzóanyaggal együtt.  Ilyenek például: Czech Express 1 , Czech Express 2 , Česky, prosím 1 , Nebojte se češtiny. Ezen felül a cseh tankönyvpiacról is válogattunk, mégpedig a cseh nyelvi, illetve nyelvtani ismereteket alap-, de főképp közép- és felsőfokon összefoglaló kiadványokat és tesztkönyveket. Például: Český jazyk v kostce , Odmaturuj z českého jazyka , Přehled základní české gramatiky pro zahraniční studenty , Testy z českého jazyka 2009. A nyelvtanulás fontos segédeszközei a különböző nyelvi szótárak:  szinonima , szleng , nyelvi klisé és a kézikönyvek:  frazeológia , kiejtés. Egyetemisták bizonyára haszonnal forgatják majd azt a két tanulmánykötetet is, amely a mai cseh nyelvkultúrát (Kultura a struktura českého jazyka), illetve az aktuális és érdekes nyelvi jelenségeket mutatják be (Každý den s češtinou), valamint a CD-ROM-ot is tartalmazó Hrabal-szótárt. Tovább »

És még egy program!

Tegnapi bejegyzésünkben két érdekes programot ajánlottunk Olvasóinknak. Ezt szeretnénk most kiegészíteni egy harmadik, szintén nagyon izgalmas rendezvény ajánlásával.

Április 27-én folytatódik a népszerű Metafora-estek sorozat. Jancsó Júlia műfordítóval Dunajcsik Mátyás beszélget “Múlandóságról és halhatatlanságról”, a Proust-fordítás rejtelmeiről, és a korábbi Gyergyai-fordítások jelentette kihívásokról.

Sok szeretettel várjuk az irodalom és a műfordítás iránt érdeklődőket!

Áprilisi programajánló

Az OIK ajánlja

Az OIK ajánlja

Két érdekes programra szeretnénk felhívni Olvasóink figyelmét!

A könyvtár belső udvarán Puha Péter festőművész képeit tekinthetik meg április 30-ig. Puha Péter az ukrajnai Munkácson született 1954-ben. Középiskolai tanulmányai után az Ungvári Képzőművészeti Iskolában tanult tovább. 1993-tól tagja az Ukrán Festőművészek Szövetségének. Kedvelt témái a népi folklór, a városrészletek, csendéletek, emberi alakokat szerepeltető kompozíciók.  Jelenleg Magyarországon, Balassagyarmaton él és alkot.

Április 29-én, 17 órától újra műKINCSvadászatra indulhatnak Olvasóink. A foglalkozást – immáron 4. alkalommal – Sóron Ildikó biblioterapeuta, a könyvtár tájékoztató könyvtárosa vezeti. A hónap irodalmi műKINCSe ezúttal Hans Christian Andersen: A rút kiskacsa című műve lesz.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Korábban »