2009 december : Kávészünet

József Attila (1905-1937)

József Attila (1905-1937)

József Attila (1905-1937)

Nem tudom, van-e annyi tragikus sorsú költője bármely nemzetnek, mint a magyarnak?
Az előző hírlevelünkben Radnóti Miklósról írtam, s most József Attila halálának évfordulója adja az írás aktualitását.

József Attilát 32 évesen, 1937. december 3-án gázolta halálra a vonat Balatonszárszón.

Az elmúlt években sokszor és sokan foglalkoztak a költő tragikus halálával, lehet, hogy nem is öngyilkosság volt…? Hogy az volt, vagy sem, szinte mindegy, hiszen ez sem el nem vesz, sem hozzá nem tesz életművéhez.

A napokban hallottam valahol, hogy József Attilát nem lehet megkerülni, mindannyiunknak van valamilyen „élménye” vele kapcsolatban. Nekem is sok minden jut eszembe: amikor az Altatót olvastam a kisfiamnak, amikor a megzenésített verseket hallgattam, vagy amikor megismertem a régi József Attila összesből kimaradt költeményeit…

Könyvtárunk állományában a kötetei és a róla szóló irodalom természetesen magyar nyelven megtalálhatóak. Ugyanakkor verseit lefordították többek között angol, francia, lengyel, német, olasz, orosz, román és spanyol nyelvre is.

Amikor ezt írtam azon gondolkodtam, hogy kedvenc verseim közül melyiket válasszam, s eszembe jutott, hogy amikor középiskolában József Attiláról tanultunk, a tanárnő ezzel kedte az egyik órát: „Megírtam a világ legszebb szerelmes versét, mondta a költő, amikor az Óda megszületett.”
Lehet, hogy nem is mondta, de szerintem is az Óda a világ legszebb szerelmes verse, ezért választottam magyar és angol nyelven.

Sármezeyné Tibay Klára

Kevésbé használt nyelvek helyzete a Visegrádi Négyek országaiban – pályázati beszámoló

A Nemzetközi Visegrád Alap honlapját megtekintheti a logóra kattintva

A Nemzetközi Visegrád Alap honlapját megtekintheti a logóra kattintva

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár “Kevésbé használt nyelvek helyzete a Visegrádi Négyek országaiban” címmel pályázatot nyújtott be a Nemzetközi Visegrádi Alaphoz. A Visegrádi Alap a teljes projektköltségvetés 50%-át támogatja, 3524 EUR összegben. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium 950.000,- Ft összeggel járult hozzá a projekt költségvetéséhez, mely összeg fedezi a szükséges önrészt. Tovább »

A Zeneműtár karácsonyi ajánlata

A tavalyihoz (és a tavaly előttihez) hasonlóan a Zeneműtár idén is elkészítette zenei ajánlólistáját. Népzene, világzene, jazz, középkori, reneszánsz, barokk zene, a XX. század zenéje, DVD és VHS – a választék meglehetősen széles, minden bizonnyal ki-ki talál ízlésének megfelelő művet.

A lista itt tekinthető meg – a művek pedig természetesen meghallgathatók és kölcsönözhetők a Zeneműtárban.

Kellemes ünnepeket, jó zenehallgatást!