2009 szeptember : Kávészünet

Görög ajándékkönyvek

Újabb görög könyvekkel gyarapodott könyvtári gyűjteményünk Raptisz Ioannisz és Vlahosz Haralambosz nagylelkűségének köszönhetően. Raptisz Ioannisz és Vlahosz Haralambosz évek óta gyűjtik és rendszerezik a magyarországi görögök második diaszpórájának írásos és képanyagemlékeit, óriási munkájuk eredményeképpen már több könyv is született. Kutatómunkájukat személy szerint is nagyra értékelem; szabadidejüket nem kímélve, rengeteg energiát belefektetve örök emléket állítanak annak a korszaknak, amely számunkra, második és harmadik generációs görögök számára már történelem.

Dr. Mészáros Sándor teleporvos naplója

A könyv borítójaIdézet Fokasz Nikosz előszavából:

„Görögországban még javában tartott a polgárháború, amikor 1948 tavaszától már megérkeztek az első nagyobb létszámú gyermekcsoportok Magyarországra. A Nemzeti Segélybizottság 1948. április elején kapott hírt arról, hogy kétezer görög gyermeket kell Magyarországon elhelyezni. A magyar hatóságokat teljesen váratlanul érte, hogy ilyen nagy létszámú gyerekcsoportról kell gondoskodniuk.

Éppen ezekben a napokban érkezett meg az ideiglenes szállásul szolgáló Mátyás laktanyába dr. Mészáros Sándor orvos, hogy mintegy száz gyereket vigyen magával először a visegrádi Gizella-telepre, majd Balatonkenesére, ahol gyermekotthont alakítottak ki a görög gyermekek elhelyezésére. Egy évvel később, rendkívüli alapossággal és műgonddal megírt jelentésében rögzítette tapasztalatait. Beszámolójából hű képet nyerhetünk a megérkezés nehézségeiről, a gyermekek egészségi és lelkiállapotáról, valamint a telepen lassan, fokozatosan kialakuló új élet mindennapjairól.”

Köszönjük Magyarország! / Ευχαριστούμε Ουγγαρία!

A könyv borítójaA könyv a magyarországi görögökről 2005. szeptemberben rendezett kiállítás képanyagát foglalja magában részletes történelmi kitekintéssel. A görög polgárháború körülményeiről, az ezt megelőző okokról, az 1948-tól Magyarországra érkező görög gyerekekről, befogadásukról, itt tartózkodásukról szól ez a mű, melynek képanyagát Raptisz Ioannisz és Vlahosz Haralambosz gyűjtötte és rendszerezte. Az igényes kivitelű fényképalbum egyben tiszteletadás azon görög és magyar embereknek, kísérőknek, tanítóknak, tanároknak egyaránt, akik segítették a görög polgárháborús menekültek magyarországi beilleszkedését.

Pancsosz Alexandra
görög nyelvi referens

Új linkek: 2009-09-17

Ízelítő új lengyel nyelvkönyveinkből

polish01Intenzív lengyel nyelvtanfolyam alapfokon, önálló nyelvtanuláshoz. A tanfolyam azok számára készült, akik csak most ismerkednek a lengyel nyelvvel, illetve akik szeretnék felfrissíteni az alapokat. A bemutatott anyag lehetővé teszi, hogy szabadon beszélgethessünk  különféle helyzetekben egy alapfokú szókincs használatával. A csomag egy könyvet és egy CD-ROM-ot tartalmaz multimédiás tanfolyammal és MP3-as felvételekkel.

Intensywny kurs do samodzielnej nauki języka polskiego na poziomie podstawowym. Kurs jest przeznaczony dla osób rozpoczynających naukę polskiego lub pragnących odświeżyć zapomniane podstawy. Opanowanie zaprezentowanego materiału umożliwi swobodne porozumiewanie się podstawowym zasobem słownictwa w różnych sutuacjach życiowych. Zestaw zawiera książkę oraz płytę CD-ROM z kursem multimedialnym oraz nagraniami MP3. Słuchaj i czytaj. Nowe słowa i wyrażenia. Gramatyka. Ćwiczenia. Słownik.

polish02A “Per aspera ad astra” külföldieknek szánt nyelvtankönyv emelt szinten (C1), mely szövegértést és olvasási technikákat fejlesztő és tökéletesítő gyakorlatokat tartalmaz.

“Per aspera ad astra” to podręcznik dla cudzoziemców na poziomie
zaawansowanym (C1) z ćwiczeniami rozwijającymi i doskonalącymi sprawność czytania i rozumienia tekstu.

A lengyel nyelv iránt érdeklődő látogatók az újdonságok teljes listáját megtekinthetik ide kattintva!

Új cseh könyvek

Dějiny české literatury 1945-1989 Napjaink cseh irodalomtörténet-írásának legnagyobb vállalkozása a Dějiny české literatury 1945-1989 négy kötete. A Cseh Tudományos Akadémia nagyszabású projektje teljes képet kíván adni a kommunista éra irodalmáról, így az időszakaszokra bontott kötetek a politikai és kulturális összefüggések elemzésével kezdődnek. Az irodalmi élet, irodalomkritika, széppróza, költészet és dráma részletezése mellett teret kapnak a korábban alig taglalt területek is, például a gyermek-, tény- és médiairodalom (film, rádió, tévé), valamint a népszerű irodalom (kalandirodalom, krimi, sci-fi stb.). A kötetekhez CD-k is tartoznak, amelyeken a Cseh és a Szabad Európa Rádió archívumának hangfelvételei hallhatók. Ezek a „hangos antológiák” a legnevesebb írók beszédeit, prózáját, verseit és rádiójátékait tartalmazzák, valamint interjúkat. A Lexikon české literatury a cseh irodalomnak eddigi legterjedelmesebb enciklopédikus műve, amely a kezdetektől a 20. század közepéig terjedő időszakot dolgozza fel. A mintegy 3500 szócikk zöme szerzőkre vonatkozik, a többi pedig anonim művekre, sajtóra, intézményekre. Mivel 1985-ben kezdték el kiadni, a tavaly megjelent utolsó, 4. kötete a kiegészítéseket is magába foglalja.

Česky krok za krokem 2A cseh nyelvkönyvek sora három új címmel gyarapodott. A Česky krok za krokem 2 nyelvkönyvcsomag (B1 szint) folytatása a már korábban beszerzett New Czech step by stepnek. Kimondottan külföldiek és kezdők számára készült az Adam a Eva v Českém ráji c. nyelvkönyv, melynek folytatásaként használható a Zahrada českého jazyka. A Basic Czech két részéhez (A2, B1 szint) közös CD melléklet is tartozik – a tankönyvek szövegeivel, párbeszédeivel.

A kortárs cseh költészet jeles képviselője, Bohumila Grögerová (1921) Rukopis c. verseskönyvével nyerte meg idén a legrangosabb cseh irodalmi díj, a Magnesia Litera költészet kategóriáját.Andělé všedního dne Miloš Urban (1967) a magyar olvasóközönség előtt is ismert, prózája javát magyarra is lefordították. Mrtvý holky c. legújabb kötete tíz „furcsa” elbeszélésből áll. A szintén igen népszerű Michal Viewegh (1962) Andělé všedního dne c. hangoskönyve (MP3, 3 óra 30 perc) egyetlen nap története emberekről, angyalokról és halálról. Jaroslav Havlíček (1896-1943) Petrolejové lampy (magyarul: Petróleumlámpák) c. klasszikus regényéből (realista pszichológiai dráma a 19-20. sz. fordulójáról) Juraj Herz rendezésében igen szép film is készült.

További információ a Cseh referensi ajánlatban »