2009 július : Kávészünet

Szótár és szaknyelv – újabb ajándékkönyvek az LSI Informatikai Oktatóközponttól

Az LSI Informatikai Oktatóközpont a következő kiadványokat ajánlotta fel a könyvtár számára:

Az első két kiadvány az angol informatikai szaknyelv elsajátításához és gyakorlásához nyújt segítséget. A Bátri-Fazekas szerzőpáros könyve felsőoktatásban, felnőttoktatásban és informatikus szakoktatásban egyaránt használható, kezdő szinttől a középhaladó szintig. Fazekas Katalin gyakorlókönyve hasznos segédlet az államilag akkreditált, középfokú informatikai szaknyelvi vizsgára való felkészüléshez. Az Aquila kiadó kétnyelvű szótárai (72.000 / 76.000 szócikk) a könyvtárban fellelhető, azonos című 2000-es kiadások egyszerűsített, könnyebben használható változatai.

Az informatikai szaknyelvi vizsgáról és a vizsgára felkészítő tanfolyamokról az LSI weblapján olvashatnak.

Zsizsmann Éva, angol nyelvi referens

Ajándék könyvek a LSI Informatikai Oktatóközponttól

Az utóbbi időben könyvtárunk a LSI Informatikai Oktatóközpont jóvoltából több könyvvel gazdagodott. Az ajándékok közül két kötetet emelnék ki:
Laffer Zsuzsanna: Német alapfok (65 o.) és Német középfok (103 o.); Előkészítő feladatsorok Informatikai Szaknyelvi Vizsgára. (Inok Kft. Budapest, 2005.). Felhívnám a figyelmet az első ránézésre némileg megtévesztő címekre. A könyvek informatikai szakvizsgára készítenek fel, a vizsga pedig mindkét esetben jó színvonalú német nyelvismeretet feltételez. Mindkét kötet pontosan tájékoztat a vizsga jellegéről, témaköröket, teszteket és megoldásokat tartalmaz. További információk a Lexinfo nyelvvizsga-központ  honlapján találhatók. A könyvek egyik példánya a Nyelvstúdióban helyben használható, a második példányok kölcsönözhetők.

Ebben a témakörökben egyre nagyobb a rendelkezésre álló könyvek választéka könyvtárunkban, példaképpen:

Schaffler Maria
német referens

Asztúria hercege-díj: Ismail Kadare (1936-)

2009-ben a spanyol Nobel-díjnak is nevezett, Asztúria hercege-díjat az albán születésű Ismail Kadare nyerte el.

A szervezők a műveiben megjelenő társadalmi elkötelezettségért ítélték neki e rangos díjat, melyhez komoly pénzjutalom is társul.

Kadare 1936-ban a dél-albániai Gjirokaster városában született. Regényeket és novellákat a 60-as években kezdett el írni.
Első regénye, A halott hadsereg tábornoka 1963-ban jelent meg.
Hogy viszonylag szabadon alkothasson, látszólag igyekezett megfelelni a kommunista párt által meghatározott irányvonalnak. Ennek jegyében még vezércikket is írt egy pártlapba „A szocialista realizmus – a forradalom magas művészete” címmel. Ennek ellenére a róla szóló irodalmi elemzések szerint prózai művei, néhány kivételtől eltekintve nem tartoznak a szocialista realizmus körébe.
Kadare hazájában elismert szerző volt – bár a 70-es évek közepén rövid szilenciumra ítélték -, hiszen több, jelentős közéleti funkciót is betöltött: volt nemzetgyűlési képviselő; a Nemzeti Front alelnöke; az Albán Tudományos Akadémia tagja; az Albán Írószövetség alelnöke és az Albánok Világszövetségének társelnöke.

1990-ben mégis politikai menedékjogot kért Franciaországban, ahol igen rövid idő alatt hihetetlen népszerűségre tett szert. Ez a népszerűség jótékony hatással volt alkotói tevékenységére. A párizsi évek alatt egyaránt írt franciául és albánul.
A 90-es évek közepétől felváltva tartózkodott Párizsban és Tiranában. 1999-ben visszaköltözött, feleségével – aki szintén regényíró – Tiranába.

Franciaországi népszerűségét és elismertségét jelzi, hogy a Fayard kiadó 10 kötetben kiadta összegyűjtött műveit, nemcsak franciául, hanem albán nyelven is; 1996-ban pedig az Acadénmie des Sciences morales et politiques a rendes tagjai közé választotta.
Mindig nagy öröm számunkra, ha egy rangos díjjal kitüntetett alkotó művei megvannak könyvtárunkban, s az különösen jó érzés, hogy, mint jelen esetben is, eredeti nyelvű műveket is találunk! Ezek a következők: Dasma; Kështjella; Emblema e dikurshme.
Kadare műveit ezen kívül olvashatjuk franciául, magyarul és német nyelven.

Sármezeyné Tibay Klára