2008 november : Kávészünet

Élménybeszámoló: A nagy dán írónő fantasztikus története

A Petőfi Irodalmi Múzeumban 2008. november 18-án egy igazi élményt nyújtó kiállításmegnyitón vehettem részt. Már a rendezvény címe is sokat sejtető: Karen Blixen – A nagy dán írónő fantasztikus története. A terem zsúfolásig megtelt, hiszen sokan voltak kíváncsiak arra az írónőre, kinek nevét a szélesebb magyar olvasóközönség a ’80-as évek végén ismerte meg, amikor magyarul is megjelent Volt egy farmom Afrikában című regénye.

A rungstedi Karen Blixen Múzeum igazgatónője, Marianne Wirenfeldt Asmussen megnyitó beszédéből érdekes adalékokat tudhattunk meg Karen Blixenről.

Ezt követően a Savari Baroque Ensemlbe adott koncertet, s szólót énekelt Megyesi Zoltán a Magyar állami Operaház magánénekese. A koncert alatt kivetítőn nézhettük azokat a fotókat, melyek Blixen életén vezettek végig, a mintegy 6 éves szőke kislánytól az idős írónőig. A zenét hallgatva, a képeket nézve elmerenghettünk: mennyire más volt az a világ, melyben az írónő fiatal éveit élte, mint a XX. század ’50-es, ’60-as évei! A hangverseny után a hallgatóság közösen vonult át a kiállítóterembe.

Ami számomra nagy öröm volt, s ezen az estén hangzott el: december 3-án ugyanitt kerül sor Karen Blixen “A sors anekdotái ” című kötetének bemutatására. A kötet fordítójával, Kertész Judittal beszélgetnek, a részleteket pedig Fűr Anikó színművésznő olvassa majd fel.

Sármezeyné Tibay Klára

Böngész: Patkányok az OIK-ban!?

Elöljáróban: van egy csúnya szokásom. Mégpedig az, hogy reggel a kávé mellett szoktam híreket olvasni. Legtöbbször elszomorodok, felvidulok, elképedek vagy ilyesmi. Ma azonban… nos, a mai reggel más volt.

Gyors egymásutánban megállt a szívem és bemutattam a hattyú fulladásos halálát. Tudniillik két ilyen cím jött szembe a világhálón:

Patkányok az OIK-ban!

Patkányok az OIK-ban!

Így tehát szívmegállás vett rajtam erőt, azután félrenyeltem a kávét. Az Idegennyelvű Könyvtár patkányairól bővebben a képekre kattintva. 😀

Új linkek: 2008-11-17

In memoriam Gyurkovics Tibor

Gyurkovics TiborEgy hónappal 77. születésnapja előtt elhunyt Gyurkovics Tibor Kossuth- és József Attila-díjas költő, író, pszichológus.

Az újabbkori magyar irodalom egyik legeredetibb egyéniségének tartják. Önmagáról azt mondta: azért lett költő, mert embernek nem vált be. 15 éves kora óta írt, első verseskötete 1961-ben jelent meg. Versek mellett regényeket, elbeszéléseket, lírai esszéket, színműveket és publicisztikát is írt.
1972-ben a Pesti Színház mutatta be Nagyvizit című darabját, amelyről Várkonyi Zoltán a legendás színházigazgató, rendező azt mondta: „Megszületett a magyar abszurd”. A színházi előadás óriási siker volt, tévé felvétel is készült belőle. Szinte az egész ország látta. Számomra nagy élmény volt ez az előadás, hiszen nagyszerű színészek alakították a nagyszerű karaktereket! 2003-ban újra bemutatták a Madách Színházban, de voltak vidéki előadások is.

1991-től állandó résztvevője volt a Lyukasóra című tévéműsornak, 1992-től pedig a Lyukasóra című folyóirat alapítója és szerkesztőbizottsági tagja. Verseskötetei könyvtárunkban is megtalálhatóak.

A Lánchíd rádióban a Parnasszus című műsorban Pintér Edina mellett Gyurkovics Tibor méltatta a magyar irodalom egy-egy jeles képviselőjét. Jellegzetes hangja, beszédstílusa élvezetessé tette ezeket az adásokat számomra.

Sármezeyné Tibay Klára

Egy könyvbemutató margójára

Kolléganőm könyvbemutatón járt és küldött róla pár sort – szinte sajnálom, hogy én nem lehettem ott…

Az Alakzatlexikon borítójaMeghívó érkezett a Katalisten keresztül: az ELTE BTK Múzeum körút 4. szám alatt 2008. november 5-én mutatják be a neves nyelvész, Szathmári István nevével fémjelezett műveket!

Az Alakzatlexikont a Tinta Könyvkiadó adta ki.

A hírt olvasva tudtam, hogy ott szeretnék lenni! Két okból is – Szathmári István nyelvészprofesszor garancia, hogy érdekes és igényes művet mutatnak be, ráadásul a Tinta Könyvkiadó egy bemutatóján már volt szerencsém részt venni, nagyon színvonalas és érdekes volt. Akkor a két kötetes Értelmező szótárt ismerhette meg a szakmai és laikus közönség.

A másik bemutatott mű Szathmári István “A magyar stilisztika útja” című munkája volt. „Javított és jelentős mértékben bővített kiadás” olvashatjuk a címlapon. Könyvtárunkban megtalálható az 1961-es kiadás. Ezt a kiadást kézbe véve látjuk, hogy mennyien kölcsönözték, olvasták! Úgy éreztem az új kiadásnak itt a helye!

A könyvbemutató számomra nagy élmény volt: a neves egyetemi és főiskolai tanároktól nem száraz, unalmas, hanem sok humorral átszőtt méltatásokat hallhattunk.

Az Alakzatlexikon rövidesen Olvasótermünkben kézbe vehető, A magyar stilisztika útja című pedig kölcsönözhető lesz.

Sármezeyné Tibay Klára

Karácsonyra ajánljuk

A tavalyi évhez hasonlóan idén is megrendezésre kerül a karácsony… 🙂 És a tavalyi évhez hasonlóan a Zeneműtár idén is összeállított egy ajánlólistát a legszebb és leghangulatosabb ünnepi zenékből.

Van itt jazz és világzene, minden század zenéiből néhány, népzene és DVD is – minden műnem szerelmese találhat valamit, ami kedvére való!

A Zeneműtár ajánlója megtekinthető erre a linkre kattintva (vagy letöltvető Excel-táblázatban ide kattintva), maguk a művek pedig természetesen hozzáférhetők a könyvtárban!