2008 szeptember : Kávészünet

Németh G. Béla és Fábián Pál emlékére

Nagy veszteség érte a magyar tudományos életet, 83 éves korában, 2008. szeptember 6-án meghalt Németh G. Béla, irodalomtörténész.
Az ELTE Bölcsészettudományi Karának honlapján olvashatunk megemlékezést a neves irodalomtudósról.
Az Országos Idegennyelvű Könyvtár állományában nemcsak olyan művek szerepelnek, melyeknek Németh G. Béla a szerzője, hanem olyanok is, melyekhez bevezetőt írt, vagy az összeállításban vállalt szerepet.

Néhány nappal Németh G. Béla halálhíre után olvashattuk, hogy 86 éves korában elhunyt Fábián Pál nyelvész. Szintén az ELTE Bölcsészettudományi Karának honlapján olvashatunk nekrológot a méltán híres, sokoldalú nyelvészről is.
Könyvtárunk katalógusában is megtaláljuk azokat a műveket, amelyek létrejöttében közreműködött, vagy amelyeknek Fábián Pál a szerzője.

Nyelvművelés című könyvéből, melyet Lőrincze Lajossal együtt írt, nemzedékek tanultak az egyetemeken és főiskolákon.

Mint a nekrológban is olvashatjuk, számos olasz városban tartott előadásokat, s nyelvkönyvet írt a magyarul tanulni szándékozó olaszok számára.

Elégedettség-vizsgálat a könyvtárban

Amint azt néhányan már biztosan észrevették, az Országos Idegennyelvű Könyvtár munkatársai szeptember 15. és 25. között elégettség-vizsgálatot végeznek. Ez egy, mindössze pár oldalas (többnyire feleletválasztós kérdéseket tartalmazó) kérdőív kitöltésével jár kedves Olvasóinknak.

A kérdőíves felmérés célja, hogy megismerjük az Önök véleményét könyvtárunkról s megtudjuk, mit szeretnének még többet és jobbat látni, tenni az intézményben.
Kérjük, legyenek segítségünkre abban, hogy együtt munkálkodhassunk a jövő könyvtárán az Önök minél nagyobb megelégedésére!

A kérdőívek természetesen névtelenek, a kitöltött kérdéssorok leadhatók bármely szolgálatot teljesítő könyvtárosnál, avagy bedobhatók az olvasói terekben elhelyezett gyűjtődobozokba.

Az eredményekkel kapcsolatban a kérdőívek kiértékelése után honlapunkon tájékozódhat, de itt is hírt adunk majd róla.

Támogatásukat és segítségüket köszönjük!

Újra Nyelvek Európai Napja és nyílt nap az OIK-ban!

Ahogyan tavaly is, idén is megrendezésre kerül a “Nyelvek Európai Napja – Nyílt nap az OIK-ban” című egész napos rendezvény(sorozat).

Már csak nyolcat kell aludni, és itt van szeptember 26-a, amikor is könyvtárbemutatóval, zenés-táncos programokkal, irodalmi műsorokkal, díjkiosztóval és még sok más egyébbel, köztük kedvezményekkel várjuk kedves látogatóinkat – délelőtt tíztől egészen este tíz óráig…

A minden részletre kiterjedő programajánlót megtekintheti ide kattintva, vagy (a cseppet sem kockázatos programokról és kulturális hatásairól) kérdezze könyvtárosát! 🙂

Új magyar nyelvű könyvek!

Szeptemberben is van mi közül válogatni: 27 új, magyar nyelvű könyv került a kölcsönzői szabadpolcra. Szeretném minden érdeklődő szíves figyelmébe ajánlani!

Néhányat kiemeltem közülük. Számomra mind kedves valamiért, vagy azért mert az író ezzel a könyvével valamilyen rangos elismerésben részesült hazájában:

  • Arno Geiger “Jól vagyunk” című regénye 2005-ben a Frankfurti Könyvváráson Német Könyvdíjban részesült.
  • Nicoló Ammaniti az “Ahogy Isten parancsolja” című regényével 2007-ben elnyerte az olasz Premio Strega díjat.
  • Wojciech Kuczok “Bűz“-e 2003-ban a Nike díj mellett a lengyel olvasóközönség díját is megszerezte.

Mások a sikerlisták élére kerültek:

  • Daniel Kehlmann “A világ fölmérése” című műve az utóbbi évek legnagyobb német szépirodalmi sikere, hosszú ideig vezette Németországban a sikerlistát, s több mint 600 ezer példányban kelt el.

Az alábbi két kiemelés nem igényel bővebb magyarázatot, a könyv ismertetőjéből világosan kitűnik, miért választottam.

Ablak Tibetre – Kortárs tibeti elbeszélők (Noran Kiadó)

1950, Tibet “békés felszabadítása” óta teljesen megváltozott a tibeti irodalom jellege. A vallásos szövegek helyét a szépirodalom vette át, s olyan új, korábban nem létező műfajok jelentek meg, mint a regény vagy a novella. Ez a válogatás kortárs tibeti novellisták műveiből szemezget, a tibeti kultúrába bevezető utószóval, kiséletrajzokkal

Forrás: alexandra.hu

Pier Paolo Pasolini: Amado Mio / Tisztátalan cselekedetek (Kalligram Könyv- és Lapkiadó)

Ami Pasolini életében s alkotásaiban egykor botrány volt és sokkolta a korabeli közízlést, mára a világ szerves részévé vált. Kritikus, prófétai meglátásai a fogyasztói társadalomról ma is aktuálisak, műveit mélységes empátia, harcos igazságérzet, dühödt-makacs életszeretet hatja át. A Kalligram Kiadó új, 10 kötetes életműsorozata arra vállalkozik, hogy bemutassa a sokoldalú életművet, regényeit, verseit, drámáit, filmforgatókönyveit, közéleti, kritikai írásait.
E kötetben olvasható két posztumusz regényét -amely megbotránkoztatta az olasz közvéleményt- magyarul először veheti kézbe az olvasó.

Forrás: alexandra.hu

Hamarosan újabb fordítások kerülnek a kölcsönzői szabadpolcra!

Sármezeyné Tibay Klára

25 forrás – online könyvek

Lehetetlen ingyenesen elérhető könyveket találni a világhálón? Gondold át újra! Rengeteg online könyvtár kínál ingyenes könyveket – szép- és szakirodalmat egyaránt. Íme a legjobb 25 weboldal listája.

Ezzel a bevezetővel indul az EduChoices válogatása, ahol az érdeklődők megtalálják a szerkesztők által a legjobbnak ítélt 25 ingyenes forrás linkjét és rövid ismertetőjét. A klasszikusoktól a kortársakig, a regénytől a szakkönyvekig itt ki-ki megtalálhatja az érdeklődésének megfelelő olvasnivalót. A könyvek többsége angol nyelvű, ahogyan maga a cikk is.

Forrás:

Siketek Világnapja a Gödörben

Láthatatlan kultúra címmel rendeznek programokat 2008. szeptember 19-én és 20-án a budapesti Gödör klubban.

A SINOSZ által szervezett kétnapos rendezvényen az érdeklődők kiállításokon, filmvetítéseken versenyeken és kötetlen programokon vehetnek részt, valamint megismerkedhetnek a jelnyelvvel és ottlétükkel is támogathatják a törekvést, hogy azt végre itthon is hivatalos nyelvként ismerjék el.

A rendezvény plakátja