2008 július : Kávészünet

Itt a nyár!, avagy kánikulára ajánljuk

Legtöbbünk útra készül vagy éppen úton van, de az is lehet, hogy egy hűs szobában otthonában piheni ki az idei év fáradalmait. Közben tervezgeti a jövőt, rendszerezi a feladatokat. Mindenkinek jár egy kis kikapcsolódás s mindenkinek más hoz megnyugvást, feltöltődést.
Van, aki forrón szereti: szenvedélyeket hajszol, szerelmeket fal, hősszerelmes bőrébe bújik…
Van, aki múltba réved: régi korokat idéz, nosztalgiázik, azonosulást keres…
Van, aki lelkiismeretfurdalástól gyötörve az elhalasztott vizsgák, feladatok rémképével küzd…
Van, aki nem tud kiengedni: nyáron is az intellektuális örömöket kergeti s folyamatosan képezi önmagát…

Kedves Olvasónk!

Ha bármelyik ráillik Önre, akkor Ön a mi emberünk!
Könyvtárosaink ajánlata azoknak szól, akik a világirodalom színes palettájából a legnemesebb, legegyedibb ecsetvonásokat szeretnék a legváltozatosabb formában magukévá tenni a kánikula idején is.
Kérjük, tekintse meg kínálatunkat s élvezze a nyarat könyvtárunk segítségével!
Az összeállítás – a készlet erejéig – a könyvkiválasztó térben található az első emeleten.

Sóron Ildikó, az olvasószolgálat vezetője

Tovább »

Kanadai szerzők Csehországban

A brnói Měsíc autorského čtení (Month of Author’s Readings) irodalmi fesztivál díszvendég országa idén Kanada. Harminckét kanadai szerző olvas fel műveiből július minden napján. Természetesen tisztában vagyunk vele, hogy az ember nem szívesen utazik ki Csehországba csak azért, hogy felolvasásokon vegyen részt – főleg nem egy egész hónapra… 🙂 Éppen ezért jó hír lehet, hogy a felolvasások on-line is hallgathatóak a fesztivál hivatalos honlapján: www.autorskecteni.cz.

Némi bővebb információ (úgymint: sajtóközlemény “in inglis”) a kattintás után. Tovább »

Könyvtárosok Egerben

Nemrégiben az OIK kollektívája egész napos továbbképzésre és csapatépítő tréningre utazott Egerbe. Nagy Magdi élménybeszámolója lapozás után. Tovább »

Nyár a budapesti könyvtárakban

Aki a nyarat könyvtárban szeretné tölteni, az alaposan nézzen utána, hova mehet. A nagy fővárosi gyűjtemények mindegyike 4-6 hétre bezárja kapuját a felhasználók előtt.

Július elejétől 5 hétre bezár a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtára. Ez idő alatt a nagyobb belvárosi fiókkönyvtárak (Vadász utca, Andrássy út, Kertész utca) fogadják a látogatókat. Július elejétől augusztus közepéig zár be az Akadémiai Könyvtár. Július közepétől 5 hétig nem fogad látogatót az Országos Széchényi Könyvtár. Augusztusban három nagy könyvtár – Egyetemi Könyvtár (ELTE KK), BME OMIKK (Budapesti Műszaki Egyetem Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár), Országos Idegennyelvű Könyvtár (OIK) – szünetelteti szolgáltatásait. A Parlamenti Könyvtár augusztus 2-tól zár be, azonban az átalakítási munkálatok miatt már június 16-a és július 30-a között is csak részleges szolgáltatásokkal működik (H-P: 12-19 óráig).

Az idén jobban összehangolták a zárva tartás időpontjait a nagy gyűjtemények. Az alábbi táblázat megmutatja, hogy mindig lesz olyan könyvtár a fővárosban, aki fogadja az olvasni kutatni vágyókat. Legrosszabb eséllyel július 28. és augusztus 10. között találunk olvasnivalót, ezekben a hetekben csak egy-egy nagy könyvtár szolgáltatásai elérhetőek.

Nagy könyvtárak nyári nyitva tartása
Nagyításhoz kattintson a képre!

Több, Budapesten kívüli könyvtár nyári nyitva tartását is megtalálja a KFKI információs oldalán.