2008 március : Kávészünet

Lezárult a Kvíz – íme a helyes válaszok!

Éjfélkor lezárult az Internet Fiesta 2008 Kvíz. Mindenkinek köszönjük a részvételt és a beküldött válaszokat! Összesen 11 hibátlanul kitöltött űrlap érkezett be, ezen beküldőink közül sorsoljuk ki ma (március 28-án) 15 órakor a nyerteseket a könyvtár Kiállítótermében. Amennyiben nem tudnak személyesen jelen lenni, úgy a nyerteseket a megadott elérhetőségek valamelyikén értesítjük.

És íme a helyes válaszok a link után… Tovább »

Internet Fiesta az OIK-ban!

Ma kezdődik az Internet Fiesta nevű országos programsorozat hazánk könyvtáraiban. A Fiesta alkalmából az OIK is szervez programokat:

Internet Fiesta 2008 Kvíz!
Töltse ki kvízünket és nyerjen meglepetés-ajándékokat a pénteki sorsoláson! A válaszadáshoz segítséget honlapunkon, blogunkon, katalógusunkban és linkgyűjteményünkben talál! A válaszokat 2008. március 27-én (csütörtök) éjfélig küldhetik be.

Tovább a kvízhez »

Irodalom a Weben – A Web az irodalomban
2008. március 26-án, szerdán, délután 14 órakor a könyvtár Kiállítótermében kerül megrendezésre egy műhelybeszélgetés: irodalmi blogok (Olvasónapló a Freeblogon; Olvasónapló a Blog.hu-n; Könyvtáros Testvér jótanácsai; Irodalmi Boncasztal) szerkesztőivel cserélünk eszmét a web és az irodalom jövőjéről, könyves blogokról, digitális médiáról. Ezt Szedlák Ádám előadása követi a Web és a globális hálózatok megjelenéséről az irodalomban. A belépés – természetesen – ingyenes, mindenkit szeretettel várunk!

Az Országos Idegennyelvű Könyvtárból elérhető online adatbázisok bemutatója
2008. március 27-én (csütörtökön) két alkalommal (délelőtt 10 órakor és délután 16 órakor) az érdeklődők megismerhetik az OIK online forrásait és az adatbázisok (EBSCO, LLBA, MLA, LRC, NAVA stb.) használatát, gyakorlati hasznukat a tanulás és kutatás során. A helyszín az OIK Kiállítóterme lesz.

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár online szolgáltatásai
2008. március 28-án, pénteken, délután 14 órakor a könyvtár 2007-2008-ban bevezetett online szolgáltatásaival és platformjaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Blogunk, Iwiw-profilunk, eseménynaptárunk, linktárunk, online hosszabbítás – egyszóval minden, amit a Világhálón keresztül nyújtani tudunk.
Szintén ekkor (az előadás után, 15 órakor) kerül sor a kvízjáték nyerteseinek kisorsolására is! Az előadás és a sorsolás helyszíne az OIK Kiállítóterme lesz.

A fentieken kívül olvasóink a hét folyamán ingyenesen juthatnak az online szolgáltatások egy részének (hosszabbítás és előjegyzés saját részre, olvasói állapot lekérdezése) igénybevételéhez szükséges jelszóhoz!

Mi már nagyon lelkesek vagyunk, mindenkit szeretettel várunk programjainkra!

“Szemetes kód” – Mea culpa…

Azok, akik a blogot e-mail értesítőn keresztül olvassák, hátborzongató felfedezést tehettek mára virradóan – a bejegyzések egyike “szemetes kóddal” ment ki, azaz a sorok közé (elég kevéssé) elrejtve mindenféle kaszinós linkek kerültek.

Ezeket természetesen nem mi szúrtuk be, ezért ha valaki még csak most találkozik az említett bejegyzéssel, attól azt kérnénk, hogy ne kattintson a linkekre – ezzel olyan embereknek csinál bevételt, akik ilyen galád dolgokból élnek.

(Sőt, igazából el sem tudjuk képzelni, hogyan kerülhettek oda, hiszen a blogon nem jelentek meg és a bejegyzés forráskódjában sincsenek ott… Három verziót tartok lehetségesnek: vagy egyre okosabbak a robotok és a kimenő hírcsatornát támadták meg [vajon lehetséges ez?], esetleg a beszúrt YouTube videó a ludas, vagy talán mindez egy rossz álom és meg sem történt, csak tömegpszichózis alatt állunk 🙂 – Ádám)

Mindazonáltal a vétek vétek marad – a szerkesztő szétszéled a pusztában, megszaggatja ruháját és hamut szór fejére. Mea culpa, mea maxima culpa.

Arthur C. Clarke… nyugodjék békében

Én az ő könyvein nőttem fel. Amióta tudom az eszem, a science-fiction a szívem csücske. Isaac Asimov, Stanislav Lem… és hát A. C. Clarke – ők voltak az én “nagy triumvirátusom”, egymás után faltam a műveiket, mindegyiken átrágtam magam, nem is egyszer.

A 2001: Űrodüsszeia szerzője, a “műholdak atyja” tegnap hunyt el egy Sri Lankán. A weben számtalan helyen találnak róla hírt és nekrológot – én pedig nem szeretném ezek számát szaporítani. A világnak szóló utolsó üzenetét pedig bárki megtekintheti

Nemrégiben olvastam újra “A város és a csillagok” című művét. Lenyűgözött – ismét.

Arthur C. Clarke 90 éves volt. Milliók gyászolják.

Lengyel hét – március 25-30.

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 160. évfordulója alkalmából, a Lengyel Köztársaság budapesti Nagykövetsége kezdeményezésére, lengyel és magyar intézmények közösen Lengyel Hetet rendeznek Magyarországon 2008. március 25-30. között.

A programokról bővebben az alábbi oldalakon tájékozódhat:

A Lengyel Hét teljes programja .pdf fájlban »
A Lengyel Hét programja a Lengyel Intézet honlapján »

A programokról és a rendezvényről az érdeklődők bővebb információt kaphatnak a polonia.hu és a lengyelintezet.hu oldalakon!

Ajándék könyvek Finnországból

2008. február 28-án a Finn Nagykövetség Kalevala-napi ünnepségén az Országos Idegennyelvű Könyvtárat képviseltem. Az előzetes beharangozásnak megfelelően nagyon izgalmas programban volt része a meghívottaknak: a finnországi testvérvárossal rendelkező magyarországi városok és finn kapcsolattal rendelkező könyvtárak képviselőinek. A tetőpontot azonban mégiscsak annak a nagy értékű, több mint nyolcszáz kötetet kitevő könyvadománynak az átadása jelentette, mellyel a nagykövetség a finn-magyar kapcsolatokat ápoló intézményeket, civil szervezetek munkáját ismerte el. Legnagyobb örömünkre az adományozást hagyományteremtő céllal szervezték, így reményeink szerint a következő években is sor kerülhet hasonló támogatásra. Az ünnepségen jelen volt az egyik legnagyobb adományozó, a Suomen Kirjallisuuden Seura két képviselője is, akik részletesen bemutatták az általuk felajánlott műveket.

Könyvtárunk 16 db könyvet kapott, 13 finn, két angol és egy magyar nyelvű kötetet. (Nagyon büszke voltam arra, hogy szinte a legnagyobb könyvcsomagot kapta könyvtárunk. Igaz, mire a könyvekkel elértem a villamosmegállóig majd a könyvtárig, időnként meg-meginogtam…nem hitemben, de a nehéz teher hatására. Még mondja valaki, hogy a kultúrának nincs súlya!)

Sóron Ildikó osztályvezető

A kapott könyveket katalógusunkban itt tekintheti meg.

Új link: 2008-03-06

“Hallhatatlan” kvíz

A Hallatlan Közhasznú Nonprofit Alapítvány honlapjára felkerült egy érdekes kvízjáték. Egy úriember jelnyelven szavakat mutat szájmozgással kísérve rövid kis videókon, a játékosnak pedig négy szó közül kell kiválasztania, hogy szerinte melyik látható a videón.

A kvíz inditásakor a játékos kiválaszthatja a kvízben szereplő jelek (kérdések) számát (5, 10, 15, 20, 25 vagy 30 jel) és a jelek kategóriáját (pl. “állatok”, “növények”, “család”, “orvosnál” stb.). A játék érdekes lehet mindazoknak, akik szeretnék próbára tenni magukat, ismerkednének a jelbeszéddel, vagy egyszerűen csak szeretnek játszani – ráadásul három nyelven érhető el:

Az oldal egyébként lehetőséget ad nem csak a játékra, de a tanulásra is: az érdeklődő témakörökre bontva ismerkedhet meg a jelnyelv alapjaival, videók segítségével, amelyekhez kísérőszöveg is tartozik. Így a tanulni vágyók nem csak a kézjeleket sajátíthatják el, de azok összetételét is (pl. az “állatkert” szó kézjele az “állat” és a “terület” szavak kézjeleiből áll össze).

(Tartozom egy vallomással. Az előbb 100%-os eredményt értem el a kvízen, de a kézjelekre alig figyeltem, sokkal inkább a szájmozgásra. Ez azonban nem fog elrettenteni: újra megpróbálom és ezúttal a kézjelek alapján fogom kikövetkeztetni a szavakat…)

SZÓ-KÉP-HANG: képek a megnyitóról

SZÓ-KÉP-HANG: képek a megnyitórólBár tegnap volt a rendezvény, a Berzsenyi Dániel Gimnázium vándorkiállításának megnyitóján készült képek máris megtekinthetők.

Maga a megnyitó abszolút sikeresnek mondható, az érdeklődők között nem csak jelenlegi és volt berzsenyis diákok tűntek fel, de francia cserediákok is, akik közül hárman ráadásul szavaltak is. A verseken kívül a jelenlévők Horovitz Gábor hegedűjátékát is élvezhették, aki Bach D-moll szólószonátájának sarabande tételét és Schubert Méh című darabját adta elő – utóbbit ráadásul saját, hegedűre szóló átíratában.

Egyszóval reméljük, senki nem unatkozott, ahogy azt is, hogy a berzsenyis nebulók és a francia cserediákok élvezték a rendezvény utáni könyvtári körsétát.

A vándorkiállítás március 31-ig megtekinthető a könyvtár kiállítótermében!

(És egy meglepő tény: Tom Lantos, az Amerikai Egyesült Államok szenátusának nemrég elhunyt egyetlen közép-európai származású tagja maga is a Berzsenyi Gimnázium tanulója volt egykoron…)

Nyitva tartás 2008-ban

Bár még javában tavasz van (valamint ha hinni lehet az előrejelzésnek, akár még a tél is visszaköszönhet), a honlapra felkerült a 2008. évi nyári nyitva tartás rendje. Ennek megfelelően

  • 2008. július 7. és július 25. között a könyvtár hétfőn, kedden, csütörtökön és pénteken 10-17 óráig, szerdánként pedig 12-20 óráig tart nyitva;
  • 2008. július 28. és augusztus 31. között a könyvtár zárva lesz;
  • 2008. szeptember 1. után pedig visszaáll a szokásos nyitva tartási rend.

Ezen kívül – habár az országos munkarendhez igazodik – nem árt tudni a következőket sem:

  • a könyvtár az alábbi szombati napokon tart nyitva: április 26., október 18. és december 20. A könyvtár ezen napokon 10-17 óráig tart nyitva.
  • Május 2. (péntek), október 23. (péntek) és december 24. (szerda) pihenőnap lesz, azaz ezeken a napokon a könyvtár zárva lesz.