2008 január : Kávészünet

Könyvfesztivál 2008: (nem csak) erős idegzetűeknek

A mai Metro-ban olvasom:

A XV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál új helyszínen, minden eddiginél nagyobb területen várja az olvasókat április 24. és 27. között.

A díszvendég Bret Easton Ellis amerikai író, az Amerikai psycho szerzője lesz.

A helyszín idén a Millenáris (tavaly a Kongresszusi Központban volt), a díszvendég-ország pedig Kína (tavaly Kanada volt) lesz. Umberto Eco – a tavalyi díszvendég – után kissé nagy váltásnak tűnhet Ellis, de az amerikai író vitán felül a kortárs irodalom egyik meghatározó alakja.

Az OIK 2007-ben is jelen volt a Könyvfesztiválon (ahogy eddig mindig) és remélhetőleg idén is találkozunk!

A bejelentés után valószínűleg megnő majd a kereslet Ellis könyvei iránt (és persze a kínálat is belőlük) – úgyhogy számíthatunk rá, hogy a könyvesboltok kirakataiból minduntalan visszakacsint majd ránk az “Amerikai psycho”, “Az informátorok”, vagy a “Nullánál is kevesebb”.

Bret Easton Ellis művei az OIK-ban

Új linkek: 2008-01-29

Ezúttal főleg spanyol linkekből csemegézünk – média, filmművészet, kultúra…
Tovább »

Hogyan tanulhatok nyelveket?

Egy kedves látogatónk kérdezte hozzászólásban, hogy a könyvtár működtet-e online, vagy csoportos nyelvtanfolyamot. Sajnos ilyet nem, de igyekszünk az egyéni és csoportos nyelvtanulás minden formáját támogatni. Hogyan?

Először is nyelvstúdiónk állományával. Az első emeleti szabadpolcos övezetből nyíló nyelvstúdióban négyféle állományrész áll a nyelvet tanulni vágyók rendelkezésére.

  • Kölcsönözhető nyelvkönyvek és szótárak, melyek kölcsönzési határideje megegyezik a szabadpolcos részleg dokumentumainak kölcsönzési idejével, azaz húsz munkanapra elvihetők, valamint ez a határidő kétszer hosszabbítható;
  • kölcsönözhető nyelvkönyvek hanganyaggal, melyek kölcsönzési határideje öt munkanap és – mivel rengetegen keresik az ilyen dokumentumokat – ez a határidő nem hosszabbítható;
  • helyben használható nyelvkönyvek és szótárak, amelyből az érdeklődők a helyszínen tanulhatnak, fénymásolhatnak és jegyzetelhetnek;
  • helyben használható nyelvkönyvek hanganyaggal, amelyekből a stúdió berendezéseinek segítségével az érdeklődők a helyszínen sajátíthatják el az őket érdeklő nyelvet.

A hanganyag a fönti felsorolásban nem is teljesen pontos kifejezés, hiszen megtalálható a gyűjteményben hangkazetta és audio-CD éppúgy, mint multimédiás CD-ROM, vagy VHS videokazetta.

Másodszor az OIK igyekszik támogatni a nyelvtanulást tereinek rendelkezésre bocsátásával: világítóudvarunkban, kiállítótermünkben, a zeneműtár előtti pihenősarokban rendszeresen fel-felbukkannak nyelvtanulók, akik magántanítókkal, vagy párban, hármasával tanulnak nyelvet…

Új linkek: 2008-01-19

Megalakult a “Hogy az idegen nyelv ne legyen idegen” Alapítvány!

A “HOGY AZ IDEGEN NYELV NE LEGYEN IDEGEN” Alapítvány 2008. január 9.-én 15.00-kor tartotta első ülését a könyvtár Kiállítótermében.

Az Alapítvány célja az Országos Idegennyelvű Könyvtár tevékenységének fejlesztése, annak segítése, hogy feladatainak minél magasabb színvonalon eleget tudjon tenni.
Az Alapítvány működésével kapcsolatos adatok, dokumentumok hamarosan megjelennek az OIK honlapján – és természetesen itt, a blogon is.

Új link: 2008-01-17

Hogyan kutathatok egy témában?

Sokan térnek be a könyvtárba, akik szakdolgozathoz, beadandóhoz, munkájukkal kapcsolatban stb. szeretnének kutatást folytatni, vannak, akik csupán egy-egy adatra kíváncsiak, mások az online adatbázisban szeretnének böngészni. A könyvtárba persze többféleképp is bejuthat: pélául látogatójeggyel, vagy napijeggyel, illetve olvasójeggyel. Bizonyos szolgáltatásokhoz úgymond – jaj, de csúnya szó lesz ez! – “jogosultság” szükséges. Íme a könyvtárhasználati szabályzat alapján készült rövid összefoglaló, reméljük hasznos lesz.

Látogatójeggyel Ön használhatja kutatás céljából a könyvtár nyilvános tereiben elhelyezett dokumentumokat. Látogatójeggyel rendelkező használóinknak nem áll módunkban raktári kérést teljesíteni, illetve hozzáférést biztosítani adatbázisainkhoz és elektronikus forrásainkhoz, valamint az Internet-használat sem térítésmentes!

A beiratkozásnál váltott napijeggyel rendelkező látogatóink a napijegy érvényességének napján jogosultak a könyvtár teljes állományának helyben használatára (beleértve a raktári egységekben elhelyezett dokumentumokat is), valamint a könyvtár által előfizetett adatbázisok és egyéb elektronikus források igénybevételére. Megjegyzés: katalógusunkban előre tájékozódhat arról, hogy egy adott dokumentum raktárban, avagy a nyilvános terek valamelyikében található-e.

Olvasójeggyel rendelkező látogatóink az olvasójegy érvényességi ideje alatt jogosultak – az olvasójegy típusának megfelelően – a könyvtár teljes állományának helyben használatára (beleértve a raktári egységekben elhelyezett dokumentumokat is), könyvtárközi kérésre, a könyvtár által előfizetett adatbázisok és egyéb elektronikus források igénybevételére, napi egy óra térítésmentes Internet-használatra, valamint a kölcsönözhetőként besorolt állományrész kölcsönzésére, előjegyzésére.

Távoli elérés esetén bárki szabadon használhatja a könyvtár linkgyűjteményét, valamint a linkgyűjteményben szereplő könyvjelzők mögött álló oldalak keresésére az OIK Iránytűt.

Új linkek: 2008-01-11

2007-ben beszerzett dokumentumok

Először is: boldog új évet mindenkinek! Reméljük nem ártott meg a sok pihenés, a bejgli, a pezsgő, a töltött káposzta és minden zökkenőmentesen visszatért a régi kerékvágásba…

Ilyenkor év elején mindenki igyekszik számot adni az óévről – én éppen a katalógusunkat nyüstölöm, és el-elámulok, mi mindent szereztünk be 2007-ben. Nos.

2007-ben az Országos Idegennyelvű Könyvtár összesen 4798 darab dokumentumot szerzett be. Ebből a közel ötezer műből

hogy csak a nagyobb nyelveket említsem.

247 kotta került állományunkba, 242 darab audio CD és 98 darab DVD. És még folytathatnám, de inkább Önre bízom…

Az újdonságokat Ön is könnyen lekeresheti, a következő módon: a katalógus “Tárgyszó” mezőjébe írja be az “újdonság 2007/*” kifejezést, ha az egész múlt év beszerzéseire kíváncsi, illetve például az “újdonság 2007/5” kifejezést, ha csak a 2007 májusi beszerzéseket szeretné megjeleníteni. A “Nyelv” mezőben szűkítheti a találatokat az Ön által kívánt nyelvre, illetve a szokásos módon használhatja az egyéb mezőket is. Például az alábbi kombinációval Margaret Atwood összes, 2007-ben beszerzett angol nyelvű művét keresheti le:

Kellemes böngészést – 2008-ra is!

UPDATE: én kis buta, pont a magyar nyelvet felejtettem ki. Tehát: a 2007 -ben beszerzett dokumentumok között 559 magyar nyelvű található. Pardon.